Iohannis s-a întâlnit cu Barna să înțeleagă de ce se ceartă coaliția

Iohannis s-a întâlnit cu Barna să înțeleagă de ce se ceartă coaliția

În plină criză politică în coaliția de guvernare, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi seară, cu liderul USR, Dan Barna.

Discuțiile dintre cei doi au avut loc în contextul în care USR-PLUS cere demisia premierului Florin Cîțu, după ce acesta l-a remaniat pe Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, fără a consulta în prealabil partenerii de guvernare.

Întâlnirea nu a fost anunțată oficial de niciunul dintre cei doi, dar a fost confirmată vineri, la Digi24, de europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache.

Acesta a spus că Barna a discutat cu colegii de alianță, dar a fost singurul care a participat la discuțiile cu șeful statului pentru că Tudorache nu a ajuns încă înapoi în România, iar Dacian Cioloș e în recuperare medicală.

ADVERTISING

”Am fost în contact cu dl Barna și înainte și după întâlnire. Președintele a vrut să înțeleagă poziția exprimată de alianta USR-PLUS și dl Barna i-a explicat. Concluzia a fost că, începând de luni, să mergem să căutăm soluțiile în coaliție”, a spus Tudorache, în intervenția la sursa citată.

Au fost și discuții între Barna, Cioloș și Cîțu

Tudorache a mai precizat că au existat convorbiri telefonice între premierul Florin Cîţu şi liderii USR PLUS, Dacian Cioloş şi Dan Barna, dar abia "în al 25-lea ceas", după ce decizia referitoare la Vlad Voiculescu a fost luată.

"La acest moment, din punctul nostru de vedere, premierul Cîţu a ignorat aceste baze, pe care am construit coaliţia, în felul în care a comunicat cu noi şi în felul în care a luat decizia şi a implementat decizia pe care a luat-o. Dar acestea sunt lucruri pe care le vom discuta în coaliţie - sper eu, luni - şi sunt convins că vom găsi soluţii, pentru că şi până acum am găsit soluţii în coaliţie, atunci când au fost dificultăţi. (...)

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din punctul nostru de vedere, la acest moment, premierul Cîţu trebuie înlocuit. Aceasta este poziţia noastră, cu această poziţie vom merge luni în discuţiile din coaliţie, pentru că din punctul nostru de vedere domnul Cîţu nu mai poate gestiona acest guvern, pentru că a ignorat nişte norme elementare pe care le-am pus la fundamentul acestei coaliţii", a mai spus europarlamentarul, potrivit Agerpres.

El a apreciat că înlocuirea premierului se poate realiza prin menţinerea algoritmului negociat în decembrie anul trecut şi chiar prin păstrarea aceleiaşi echipe de miniştri.

"În momentul în care premierul Cîţu şi-ar depune mandatul, asta înseamnă că întregul guvern îşi depune mandatul şi va trebui revalidat un nou premier în Parlament. Sunt convins că pe majoritatea pe care o avem în Parlament putem face acest lucru rapid, eficient", a conchis Tudorache. 

ADVERTISING

Iată şi cea mai recentă luare de poziţie, mai nuanţată, a lui Dacian Cioloş pe aceeaşi temă:

Cioloș a vorbit cu Cîțu la telefon, dar nu a primit o ”explicație coerentă” pentru revocarea lui Voiculescu: Cerem un premier cu care să putem lucra

Tot azi am aflat prima reacție a lui Vlad Voiculescu după ce a fost revocat de la Ministerul Sănătății, dar şi că vicepreşedinte USR-PLUS Iulian Bulai spune că nu există opțiunea de a ieși de la guvernare: Poate am greșit în decembrie, când am spus „fără Ludovic”

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇