Grupul S&D din Parlamentul European: O alianţă USR PLUS cu AUR pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură este ruşinoasă şi de neînţeles

Grupul S&D din Parlamentul European: O alianţă USR PLUS cu AUR pentru susţinerea unei moţiuni de cenzură este ruşinoasă şi de neînţeles

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a transmis că o alianţă între USR PLUS şi AUR, un partid extremist şi anti-european, pentru sprijinirea unei moţiuni de cenzură este una ruşinoasă şi de neînţeles.

Sursa citată a adăugat că este mai sustenabilă o moţiune de cenzură împreună cu o formaţiune europeană precum PSD.

„O alianţă între USR PLUS care face parte din grupul «Reînnoim Europa» cu partidul anti-european şi extremist precum AUR este ruşinoasă şi de neînţeles! O majoritate pentru o moţiune de cenzură este mai sustenabilă cu un partid pro-european precum PSD”, arată o postare pe Twitter a grupului S&D.

ADVERTISING

Vineri, premierul Florin Cîțu a anunțat că va informa liderii UE și SUA despre acțiunile USR PLUS și faptul că aceștia doresc să se alieze cu AUR pentru a-l demite.

”Aș vrea să mai informez că o să iau legătura cu liderii europeni în legătură cu ceea ce se întâmplă în România. Avem aici lucruri care nu credeam că se mai pot întâmpla în 2021.

Avem o alianță toxică care se prefigurează, o alianță cu un partid extremist, un partid care vrea răul românilor, un partid care nu respectă proprietatea privată, un partid care nu respectă libertatea individuală, un partid cu care din punctul meu de vedere nu ar trebui să discutăm.

ADVERTISING

Dar voi informa liderii europeni și vom vedea ce cred aceștia. Bineînțeles și partenerii noștri strategici Statele Unte”, a anunțat Cîțu, după ședința de guvern în care, fără USR PLUS, a adoptat ordonanța de urgență pentru programul Anghel Saligny.

Întrebat de jurnaliști premierul a spus că nu este o plângere, ci doar un dialog, astfel încât partenerii străini să fie la curent cu situația.

Scandalul în Guvern s-a declanșat miercuri când, în ședința Executivului, a fost introdusă pe ordinea suplimentară ordonanța de urgență ce ar fi făcut operațional programul Anghel Saligny, cel despre care Florin Cîțu spune că va aduce România în secolul XXI, în timp ce USR PLUS acuză că e doar o mită politică pentru primari.

ADVERTISING

Cei de la USR PLUS au acuzat și că ordonanța nu avea toate avizele necesare, printre care și cel de la Ministerul Justiției. Ședința de guvern a fost suspendată și ar fi trebuit reluată pe seară, însă după ce la nivelul USR PLUS s-a decis să nu se revină la masă, Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion, anunțând că interimatul la Justiție va fi preluat de ministrul de Interne, Lucian Bode. După câteva ore de reflecție, Klaus Iohannis a semnat decretele.

Ajuns la Justiție, Bode a semnat el avizul necesar, astfel că vineri, înainte de discuțiile de împăcare cu cei de la USR PLUS, Cîțu a trecut ordonanța.

La ședința al cărui unic punct pe ordinea de zi a fost această OUG, miniștrii USR PLUS nu au fost prezenți, dar au participat secretarii de stat liberali din ministerele lor, cu tiltul de ”invitați”.

Cei de la USR PLUS au anunțat că nu-l mai sprijină pe Florin Cîțu și au cerut înlocuirea sa din fruntea Guvernului. Însă conducerea PNL a dat două voturi în unanimitate pentru susținerea lui Cîțu ca premier.

Vineri seara, USR PLUS a semnat și depus, alături de AUR, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu. Calendarul discutării și votului asupra moțiunii de cenzură urmează să fie stabilit luni de birourile permanente ale Parlamentului.

Cele mai importante informații despre criza politică:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇