Nici sâmbătă nu a fost obținut cvorumul necesar pentru stabilirea calendarului de dezbatere și votare a moțiunii de cenzură împotriva guvernului Cîțu. O nouă şedinţă a fost convocată pentru luni, la ora 12:00.
Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au fost convocate pentru sâmbătă, la ora 11, într-o ședință online, în vederea stabilirii calendarului pentru dezbaterea moţiunii de cenzură depuse de USR PLUS şi AUR, după ce ședința convocată vineri la ora 23 nu a putut avea loc din lipsă de cvorum.
Ca și vineri seara, sâmbătă au lipsit liberalii din tabăra Cîțu, reprezentanții UDMR, dar și reprezentanții PSD. Absența social democraților este explicată prin faptul că abia luni vor avea o ședință pentru a stabili poziția pe care o vor adopta față de moțiunea depusă de USR PLUS și AUR și evenimentele politice ulterioare votării moțiunii.
La şedinţa de sâmbătă au fost prezenţi 12 parlamentari din conducerea Camerelor. Pentru realizarea cvorumului este necesară prezenţa a cel puţin 14 membri.
Potrivit News.ro, au absentat de la şedinţă :
- PSD - Alexandru Rafila, Daniel Suciu, Gabriela Firea, Robert Cazanciuc,
- PNL - Florin Roman, Cristian Buican, George Tuţă, Alina Gorghiu, Nicolae Neagu, Eugen Pârvulescu, Eugen Ţapu
- Minorităţi - Ovidiu Ganţ
- UDMR - Seres Denes, Laszlo Attila
Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvînt al USR PLUS a comentat pe Facebook: „Din nou, nu am avut cvorum la ședința Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moțiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL și PSD. Pare că USL revine în forță. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia așteptați să îl dați jos pe Florin Cîțu din fruntea Guvernului? P.S. Mai încercăm odată, luni la 12:00”.
Premierul Florin Cîțu și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan l-au criticat pe președintele PNL, Ludovic Orban, pentru că a contribuit la îndeplinirea procedurilor parlamentare privind depunerea moțiunii USR PLUS AUR. Este o acțiune bizară, nu vreau să cred că a tradat, au spus cei doi liberali.
Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari de la USR PLUS și AUR, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Conform Constituției, ”moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”, iar ulterior se votează, provocând sau nu căderea Guvernului.
Cele mai importante informații despre criza politică: