După eşecul lui Cioloş, Cîțu anunță negocieri cu toate partidele, fără AUR: Soluția este un nou guvern format în jurul PNL

După eşecul lui Cioloş, Cîțu anunță negocieri cu toate partidele, fără AUR: Soluția este un nou guvern format în jurul PNL

Premierul demis Florin Cîțu a anunțat, miercuri, la scurt timp după ce guvernul propus de Dacian Cioloș nu a primit votul Parlamentului, că soluția este crearea unui Executiv format tot în jurul PNL. Cîțu a evitat să spună de data aceasta dacă insistă în continuare ca el să fie premier, însă a anunțat negocierile deschise cu toate partidele, chiar și PSD, excluzând doar AUR de la masa tratativelor.

”Votul de azi al Parlamentului a arătat că majoritatea parlamentară care a demis un guvern n-a reușit să și construiască unul. Majoritatea din 5 octombrie a avut ocazia să demonstreze că are o soluție pentru țară, dar ea a demonstrat că n-are niciuna. Țara se află într-o situație pandemică foarte grea, cu un număr record de noi infecții și de decese. O astfel de situație reclamă responsabilitate și compromisuri pentru rezolvarea crizei politice.

ADVERTISING

România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline, iar soluția este un nou guvern format în jurul Partidului Național Liberal. Asigurăm deja guvernarea interimară a țării, împreună cu partenerii de la UDMR, iar trecerea spre un guvern cu puteri depline, având în continuare PNL ca forță principală, se poate face foarte rapid și fără nicio perioadă de adaptare.

PNL își asumă deschiderea discuțiilor cu forțele politice parlamentare, cu excepția AUR, în vederea creării rapide a unei majorități și a unui guvern. Vom acționa cu maturitate și cu responsabilitate, fără vanități și fără orgolii, ținând cont de configurația politică a Parlamentului și căutând în mod insistent soluția care să scoată România din criză”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Amintim că aceasta a fost poziționarea lui Cîțu de când Dacian Cioloș a inițiat negocierile pentru refacerea coaliției, odată ce a fost desemnat ca premier de Iohannis. El a insistat însă că premierul PNL nu poate fi decât președintele partidului, adică el.

Această soluție este însă respinsă de USR, care exact din acest motiv a ieșit de la guvernare, reclamând conduita lui Cîțu ca lider al Executivului.

Rămâne de văzut acum când va iniția președintele Iohannis noi consultări și cu ce propuneri de premier vor merge partidele la Cotroceni. Surse Spot declarau marți că șeful statului i-ar fi cerut lui Cîțu să facă pasul în spate, dar acesta a refuzat.

ADVERTISING

Vezi cum s-au desfășurat dezbaterile din Parlament, în urma cărora Guvernul Cioloş a picat cu un scor zdrobitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇