Dominic Fritz a fost validat definitiv ca primar al Timișoarei

Dominic Fritz a fost validat definitiv ca primar al Timișoarei

Dominic Fritz a anunțat că a fost validat definitiv în funcția de primar al Timișoarei, iar învestitura sa va avea loc vineri, la ora 10.00.

Astfel, Tribunalul Timiș a respins toate apelurile împotriva hotărârii de validare a mandatului său de primar.

Sunt, de azi, primar validat definitiv al Timișoarei. Tocmai am vorbit și cu d-na Prefect, care mi-a comunicat că voi fi învestit în funcție vineri, 30 octombrie, la ora 10:00.

Tribunalul Timiș a respins cele trei apeluri împotriva hotărârii de validare a mandatului meu de primar, prin care se invoca o incompatibilitate între calitatea mea de cetățean european și dreptul de a candida la Primărie. Judecătorii au confirmat legalitatea validării mandatului meu, a candidaturii mele și votul timișorenilor. S-a respins de asemenea cererea de sesizare a Curții Constituționale”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

ADVERTISING

Noul edil spune că nu este doar victoria lui ca persoană, ci și a timișorenilor care au dat votul unui cetățean european.

Totodată, spune Dominic Fritz, este și o victorie pentru toți românii care s-au stabilit în alte state europene și cărora li se recunoaște un drept fundamental, acela de a fi implicați în deciziile privind direcția comunităților în care trăiesc.

Este o victorie nu doar a mea ca persoană, este a timișorenilor care au dat votul lor unui cetățean european. Decizia de azi consfințește acest vot. A învins o idee, a Europei comune, principiul că orice cetățean european are dreptul să participe la alegeri în localitatea în care a ales să stabilească. Este și o victorie pentru toți românii care s-au stabilit în alte state europene și cărora li se recunoaște un drept fundamental, acela de a fi implicați în deciziile privind direcția comunităților în care trăiesc.

ADVERTISING

Mă bucur imens că Timișoara a deschis un drum care stabilește odată pentru totdeauna ideea Europei comune în care suntem egali în drepturi. Acum chiar: hai să ne apucăm de treabă, Timișoara!”, conchide Dominic Fritz.

Cine și de ce l-a contestat pe Fritz

Unul dintre cei care l-au contestat pe noul primar este Adrian Popescu, care l-a contracandidat pe Fritz din partea ALDE.

Popescu a susținut că Fritz nu poate fi primar pentru că nu ar avea domiciliul în unitatea administrativ-teritorială de candidatură, așa cum o cere Legea 115/2015.

”Domiciliul nu poate fi în niciun caz asimilat cu o adresă pentru care Inspectoratul General pentru Imigrări emite un Certificat de Înregistrare cu titlu implicit temporar – așa cum are dl. Dominic Samuel Fritz -, pentru că asta ar însemna o crasă discriminare pozitivă a cetățenilor străini în raport cu cetățenii români și implicit o încălcare flagrantă a art. 16 alin. (1) din Constituția României, precum și a normelor europene, câtă vreme cetățenilor români nu li se recunoaște drept domiciliu o reședință temporară, flotantă și, implicit, nu li se acordă dreptul de a fi aleși în unitatea administrativ-teritorială în cauză”, arată Popescu în acțiunea depusă în instanță.

ADVERTISING

Validarea lui Fritz a fost contestată și de fostul DJ de la Radio Timişoara Călin Narcis Petrescu și Monica Hărmănescu, un cadru didactic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇