Diana Șoșoacă nu poate candida. Reacții politice: Vis împlinit pentru Marcel Ciolacu. O făcătură PSD. Un drept care nu poate fi luat

Diana Șoșoacă nu poate candida. Reacții politice: Vis împlinit pentru Marcel Ciolacu. O făcătură PSD. Un drept care nu poate fi luat

Reacții politice au apărut după anunțul CCR că a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din acest an, decizia fiind definitivă și fără posibilitatea de a fi atacată.

Atât Elena Lasconi (USR), cât și Florin Roman (PNL) spun că decizia îl avantajează pe Marcel Ciolacu în cursa prezidențială și acreditează ideea subordonării CCR politicului, în speță PSD.

Și George Simion (AUR) a avut o reacție, spunând că „Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept”, fără să facă aprecieri despre cine este avantajat prin această decizie în cursa prezidențială.

Elena Lasconi (USR): Un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu

„Democraţia este şi despre dreptul fiecărui cetăţean de a candida. Este o reacţie la cald, dar interdicţia de a candida dată Dianei Şoşoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Un vis împlinit cu ajutorul Curţii Constituţionale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament.

Este incredibil cum acelaşi om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în ţară pentru o funcţie publică.

De doamna Şoşoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiaşi ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichiţe legislative”, spune Lasconi într-o postare pe Facebook.

Ea mai crede că „cine va fi următorul preşedinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt şi putred până în măduva oaselor”.

George Simion (AUR): Nicio instituţie nu îi poate lua dreptul de a candida și de a fi ales

”Orice român are dreptul constituţional de a candida şi de a fi ales. Nicio instituţie nu îi poate lua acest drept. Aştept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a scris George Simion, președintele AUR, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

El a revenit cu un mesaj la comentariile postării: „Mă aştept ca mâine sau zilele următoare şi noi să păţim acelaşi lucru. Sistemul lui Werner vrea “stabilitate” cu orice preţ. Să fiţi conectaţi&alături!”

Florin Roman (PNL): O făcătură marca PSD

„Eliminarea Dianei Sosoaca din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorităţii PSD din CCR, este o făcătură marca PSD.

Este ştiut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu şi Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în faţa electoratului de dreapta.

Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Șoșoacă, nici acum, dar aici e clar ca PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD.

De altfel, pe culoarele politicii, pesediştii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Șoșoacă, din cursa pentru Cotroceni.

ADVERTISING

În aceste condiţii, mobilizarea votanţilor de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esenţială, în confruntarea din decembrie cu PSD”, precizează deputatul liberal Florin Roman, într-o postare.

Lucian Romașcanu (PSD): Festivalul idioţeniilor!

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romaşcanu i-a răspuns liberalului Florin Roman.

„Festivalul idioţeniilor. Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitaţi, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă.

Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influenţată de PSD, câştigător, zice ideologul, al acestei decizii.

PSD nu are şi nu a avut nicio implicare în justiţie precum am şi evitat să comentăm deciziile oricărei instanţe, cu atât mai puţin am comentat deciziile CCR.

Este o abordare constantă a celor din dreapta, în special PNL şi USR, de a critica deciziile justiţiei contrare intereselor lor şi fiind adepţii unei justiţii independente, dar de partea lor.

Candidatul PSD accede, evident, în turul 2 şi are mari şanse de a câştiga prezidenţialele şi pentru atitudinea de respect faţă de oameni dar şi faţă de instituţiile fundamentale ale statului.

Când ai dileme şi dificultăţi să îţi vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire, pregătind din timp, se pare, argumente pentru o înfrângere din ce în ce mai previzibilă.

Cam atât despre această altă aberaţie a colegilor liberali. Le aşteptăm şi pe următoarele, au resursele necesare să nu se oprească aici”, comentează Lucian Romaşcanu, într-o postare pe Facebook.

PSD și USR cer CCR să prezinte rapid motivarea deciziei

PSD transmite, sâmbătă seară, într-un comunicat oficial, că susţine dreptul oricărei persoane de a alege şi de a fi aleasă iar CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii Dianei Şoşoacă.

„Partidul Social Democrat susţine la nivel de principiu care stă la baza democraţiei că orice persoană are dreptul de a alege şi de a fi aleasă şi că o competiţie electorală trebuie decisă prin vot popular la urne. Votul cetăţenilor este suveran într-o democraţie, iar Partidul Social Democrat a respectat întotdeauna ceea ce au decis oamenii în mod democratic”, se precizează în comunicatul PSD

Potrivit PSD, ”Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă”. ”Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice”, menţionează formaţiunea.

Și Stelian Ion (USR), fost ministru al Justiţiei, transmite că judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă trebuie să prezinte clar şi în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.

„Judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Şoşoacă trebuie să prezinte clar şi în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.

Respingem cu toţii opiniile extremiste, pro-ruse şi antioccidentale ale Dianei Şoşoacă, dar sunt acestea motive constituţionale de a-i interzice să candideze?

Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică şi lui George Simion candidatura? Nu suntem cumva în faţa unui atac periculos la adresa democraţiei?”, scrie Stelian Ion pe Facebook.

El arată că, într-o astfel de situaţie, discutăm despre principii şi drepturi democratice, precum dreptul de a fi ales, nu despre o persoană anume”.

„Există câteva condiţii legale pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea candida şi doar încălcarea acestora poate duce la interzicerea unei candidaturi.

Riscul ca decizia CCR să fie văzută ca un amestec politic pentru înlăturarea unui candidat de pe culoarul extremist pentru a-i face loc altui candidat extremist este real”, precizează Stelian Ion.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇