Ultima zi pentru intrarea în cursa prezidențială. Cine și-a depus candidatura

Ultima zi pentru intrarea în cursa prezidențială. Cine și-a depus candidatura

Astăzi este ultima zi când se pot depune candidaturile pentru președinția României. Până în prezent, 13 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Cotroceni, unul mai este așteptat să se înscrie astăzi, iar o candidatură a fost respinsă. Există deja și șapte contestații, care vor fi judecate tot astăzi de Curtea Constituțională.

La BEC au fost înregistrate până în acest moment 13 candidaturi: Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR), Mircea Geoană (independent), Kelemen Hunor (UDMR), Cristian Diaconescu (independent), Ludovic Orban (Forța Dreptei), George Simion (AUR), Diana Șoșoacă (SOS), Ana Birchall (independent), Călin Georgescu (independent), Miron Cozma (independent) şi Cristian Terheş (PNCR). Candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de către BEC.

ADVERTISING

De asemenea, potrivit CCR, au fost înregistrate șapte contestaţii cu privire la candidaturile pentru funcţia de Preşedinte al României pentru Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban.

În plus, o persoană a contestat respingerea candidaturii lui Miron Cozma la prezidenţiale, aceeaşi persoană contestând candidatura lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.

CCR se reuneşte, sâmbătă, de la ora 17:00, pentru a analiza contestaţiile.

Contestațiile au fost depuse pentru Mircea Geoană de Ioan Talpoș, pentru Diana Șoșoacă de Amalia Bellantoni și Gheorghe Mihai Ursa, iar pentru Nicolae Ciucă de Puica Sanda Șerban.

ADVERTISING

Ce se întâmplă după depunerea candidaturilor

Potrivit calendarului electoral, candidaturile pentru alegerile prezidențiale pot fi depuse până cel mai târziu la data de 5 octombrie, ora 24:00.

Vor intra în cursa electorală reprezentanţi ai partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, dar şi candidaţi independenţi.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii, cel mai târziu la data de 6 octombrie, se vor înainta către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

ADVERTISING

În termen de 48 de ore de la înregistrarea candidaturilor, cel mai târziu la data de 9 octombrie, are loc aducerea la cunoştinţa publică a declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese ale candidaţilor.

Pe 10 octombrie, candidaturile rămân definitive.

Candidaturile şi semnele electorale definitive sunt aduse la cunoştinţa publică prin afişare pe pagina online a Biroului Electoral Central, la sediile birourilor electorale constituite, precum şi prin intermediul mass-media, în ordinea în care au fost depuse.

În 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, 12 octombrie, are loc stabilirea ordinii de înscriere în buletinul de vot.

Calendarul electoral - campania și votul

Campania electorală pentru prezidențiale începe pe 25 octombrie 2024.

Alegerile prezidențiale în 2024 se vor desfășura astfel:

  • 24 noiembrie - primul tur al alegerilor prezidențiale
  • 8 decembrie - al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Primul tur de scrutin

  • 22 noiembrie, de la ora 12:00, este prima zi de vot în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
  • 23 noiembrie, de la ora 7:00, este a doua zi de votare în străinătate. Votarea în diaspora se va încheia la ora 21:00.
  • 24 noiembrie, de la ora 7:00, are loc votul în România. Votarea se va încheia la ora 21:00, însă, alegătorii care se află într-o secție de votare, dar și persoanele care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în locul de votare, pot să își exercite dreptul la vot până la cel mult ora 23:59.

Al doilea tur de scrutin

  • Până cel târziu pe data de 29 noiembrie se vor anunța candidații care participă la al doilea tur de scrutin
  • Cel mai târziu la data de 1 decembrie se va comunica ordinea de înscriere a candidaţilor şi a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot
  • Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin
  • Prima zi a votării în străinătate - 6 decembrie, ora 12:00 până la ora 21:00
  • A doua zi a votării în străinătate - 7 decembrie, ora 7:00 până la ora 21:00
  • 8 decembrie - votul în România, de la ora 7:00 până la ora 21:00

Pe 12 decembrie, are loc înaintarea către Curtea Constituţională a procesului-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de votare.

Ulterior, vor fi validate alegerile şi publicat rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇