Dacian Cioloş, despre incendiul de la Constanţa: Eu nu aş mai vota primarul ăla care ştiu că omoară oameni

Dacian Cioloş, despre incendiul de la Constanţa: Eu nu aş mai vota primarul ăla care ştiu că omoară oameni

Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş a declarat vineri, la Digi FM, despre tragedia de la Constanţa, unde cel puțin 7 pacienţi ai Spitalului de Boli Infecţioase au decedat în urma unui incendiu, că este vorba de ”indiferenţă”, pentru că au fost alocaţi bani, în timpul mandatelor USR-PLUS la Ministerul Sănătăţii, pentru remedierea problemelor din spitale, dar nu au fost solicitaţi de autorităţile locale.

Dacian Cioloş a dat vina pe autorităţile locale, pentru numirile făcute în funcţiile de manageri de spitale, pe criterii politice. 

ADVERTISING

”Dincolo de bani, aici este şi o problemă a asumării responsabilităţii politice. (...) Eu nu aş mai vota primarul ăla care ştiu că omoară oameni pentru că nu numeşte manageri competenţi, ci îi pune pe criterii politice”, a spus europarlamentarul USR PLUS. 

Potrivit lui Cioloş, în februarie, ministrul Ghinea, împreună cu ministrul Vlad Voiculescu, au mobilizat 50 de milioane de euro tocmai pentru investiţii pe termin scurt, pentru a repara şi corecta probleme care au fost identificate la mai multe spitale. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacian Cioloş a arătat că, ”dincolo de probleme sistemice, a fost şi problema indiferenţei”.

”În cazul de faţă, vina nu e pasată, pentru că banii au fost alocaţi pentru investiţii de urgenţă (..) doar că nu au fost solicitaţi banii respectivi”, a arătat Cioloş.

Întrebat dacă există vreo garanţie că astfel de tragedii nu se vor mai repeta, Dacian Cioloş a recunoscut că, de la nivel central, nu există o astfel de garanţie, pentru că primarii au dorit să controleze ”această parte de infrastructură, pentru a pune manageri şi pentru a gestiona banii din spitale”.

ADVERTISING

”Răspunsul este la autorităţile locale”, a mai spus el. 

Dacian Cioloş a menţionat că în coaliţie, USR-PLUS a cerut încă din primăvară depolitizarea pentru directorii de direcţii deconcentrate, judeţene, directorii din ministere, şi s-a tot amânat această procedură.

”Ne-au spus colegii, domnule, nu o putem face acuma, pentru că noi avem congres în toamnă şi dacă ne apucăm să dăm afară oameni pe care i-am numit pe posturi, riscăm să avem o problemă la congres”. 

Cioloş a comentat şi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a afirmat că ”statul a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii”.

”Nu astăzi a eşuat statul, aduceţi-vă aminte de cazul de la Caracal, cu acea fetiţă, deja de atunci vorbeam de incapacitatea statului să îşi îndeplinească rolul, pentru că e împânzită admnistraţia publică de oameni numiţi politic”, a afirmat el. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇