Ministrul Sănătății, după ce încă un spital a luat foc: A fost un eveniment nefericit. Trebuie să avem puțină răbdare și încredere în autoritățile statului

Ministrul Sănătății, după ce încă un spital a luat foc: A fost un eveniment nefericit. Trebuie să avem puțină răbdare și încredere în autoritățile statului

Ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila spune că nu se cunosc la acest moment cauzele incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și cere cetățenilor să aibă răbdare și încredere în autorități.

”Cauza incendiului va fi stabilită de cei de la ISU. Cauzele pot fi multiple, și legate de infrastructură, de o suprasolicitare a instalației, dar și de cauze umane. Pentru noi în acest moment cel mai important este ca pacienții să fie în siguranță, toți cei care pot fi luați de acolo să fie transferați la alt spital. (…)

Trebuie să avem puțină răbdare și încredere în autoritățile statului. În momntul în care vom avea cauza incendiului vom ști cine a greșit și unde a greșit”, a declarat ministrul, în prima declarație publică după incendiu, într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISING

El a spus că nu știe câți pacienți au murit și nici dacă printre victime se află și personal medical. La scurt timp după intervenția ministrului ISU Constanța a anunțat oficial că 9 persoane au murit. După care s-a anunțat că a fost o eroare și sunt 7 persoane decedate. Amintim că incendiul a izbucnit la secția ATI, unde erau internați 10 pacienți.

”Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia. Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI. Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților. Cel mai important lucru acum e de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și preluați.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu am informații dacă sunt persoane din corpul medical care au fost afectate sau rănite în urma intervenției", a spus ministrul.

Ulterior, într-o conferință de presă susținută în fața ministerului, Cseke a spus că ”a fost un eveniment nefericit, nedorit”.

El a spus că va fi verificat totul la sânge, dar că ”până când nu avem cauza incendiului nu putem vorbi de ce trebuie să facem”.

Urmărește live, pe SpotMedia.ro, cele mai noi informații despre tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța - AICI

Amintim că în ultimul an numeroase incendii au izbucnit în spitale, mai ales în secțiile ATI, după ce instalațiile au fost suprasolicitate pentru a face față fluxului mare de pacienți care au avut nevoie de oxigen. Cele mai grave incendii au avut loc la Piatra Neamț și la Matei Balș din Capitală.

ADVERTISING

Pe 14 noiembrie 2020, zece oameni au murit în urma unui incendiu izbucnit la secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Un medic român a fost premiat de OMS deoarece în timpul incendiului și-a riscat viața pentru a salva pacienți. El a avut arsuri de gradul 2 și 3 pe circa 80% din suprafața corporală și a primit tratament la o clinică din Bruxelles.

Pe 29 ianuarie 2021 la Institutul Matei Balș din Capitală flăcările au izbucnit la parterul unui corp al clădirii. Patru pacienți au murit din cauza flăcărilor sau a fumului și mai mulți dintre cei care au fost transferați au murit ulterior.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇