Voiculescu promitea că prezintă raportul cu măsurile luate ca să nu mai fie incendii în spitale. Acum spune de ce n-a făcut-o

Voiculescu promitea că prezintă raportul cu măsurile luate ca să nu mai fie incendii în spitale. Acum spune de ce n-a făcut-o

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu ar fi trebuit, conform propriei declarații, să facă public, acum aproape două săptămâni, un raport ”care să prezinte stadiul măsurilor luate în spitale de la controalele din 2020”.

Însă de atunci nu a ieșit cu acest raport. Întrebat luni, în Parlament, unde va fi citită moțiuna simplă depusă de PSD împotriva sa, ce s-a întâmplat cu acel raport, ministrul a spus că nu a fost mulțumit de el și a cerut să fie refăcut.

Acum promite din nou că îl va face public săptămâna aceasta.

ADVERTISING

”Vorbim despre doua rapoarte. Vorbim despre un raport al IGSU, care se uită mai degrabă la riscurile de incendiu și, de altfel, care vine în fiecare an. Și există un raport al Inspecției Sanitare de Stat, raport care a venit într-o primă versiune în acea săptămână de după Matei Balș.

Calitatea acelui raport nu este una satisfăcătoare. Am cerut o evaluare a implementării tuturor măsurilor pe care autorități ca IGSU, Inspecția Sanitară de Stat, Corpul de Control sau alte autorități le-au dispus în spitale.

Voi prezenta săptămâna asta o situație a tuturor măsurilor lăsate și a nivelului implementării lor”, a spus Vlad Voiculescu.

ADVERTISING

Acuzațiile lui Tătaru

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru acuza, la începutul lunii februarie, că de când portofoliul a fost preluat de Vlad Voiculescu în secțiile ATI din țară nu s-a mai făcut niciun control.

El se refera la controalele făcute de Inspecția sanitară de stat, din cadrul Ministerului Sănătății, care au început după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț.

”Odată cu tragedia de la Piatra Neamț, am făcut acele controale comune cu ISU și inspectorii de la ISCIR, dar acele controale ale Inspecției sanitare de stat au continuat zilnic în spitale până în data de 23 (decembrie – n.red.), când s-a schimbat ministrul. De atunci, nu a mai fost niciun control al Inspecției sanitare de stat în secțiile de Terapie Intensivă. Cred că ar trebui să ne pună un semn de întrebare”, spunea pe 3 februarie Tătaru, la B1 Tv.

ADVERTISING

Rapoartele erau gata

El dezvăluia atunci că rapoartele erau deja gata, doar că noul ministru nu le-a mai prezentat.

”Orice ministru are discuții cu direcțiile din subordine, aici având în vedere și evenimentul de la Piatra Neamț, în urma căruia premierul Ludovic Orban a decis ca Ministerul Sănătății (…) să evalueze fiecare secție de Terapie Intensivă.

Atunci s-au catagrafiat cam 314 spitale, iar inspecțiile s-au făcut de către Inspecția sanitară de stat, specialiștii de la ISCIR și cei de la ISU din fiecare județ în 302 spitale. Din câte țin eu minte, erau 237 de spitale publice, 59 spitale private și 6 spitale departamentale.

Un prim raport de informare către noi, ca Minister al Sănătății, a venit în jurul datei de 16 decembrie, de la IGSU, un raport în care prezentau punctul lor de vedere și evaluarea, plus conformarea pe care o recomandau. Acest raport a mers către Inspecția sanitară de stat.

Din ce am aflat ulterior, în data de 23, când eu personal nu mai eram ministru, a apărut și raportul Inspecției sanitare de stat, urmând ca în ianuarie să apară, din câte am aflat, și acel plan de măsuri care să poată fi adaptate celor găsite. Cred că, eu știu, colaborarea cu Inspecția sanitară de stat, cu Corpul de Control a fost un pic deficitară aici”, a mai spus atunci Tătaru.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇