Declarații contradictorii după tragedia de la Matei Balș: Rudele spun că au dus aeroterme pentru pacienţii care sufereau de frig, autoritățile susţin că nu erau probleme cu încălzirea

Declarații contradictorii după tragedia de la Matei Balș: Rudele spun că au dus aeroterme pentru pacienţii care sufereau de frig, autoritățile susţin că nu erau probleme cu încălzirea

La câteva ore de la incendiul devastator de la Institutul Matei Balș din Capitală, deja apar primele declarații contradictorii.

Deși autoritățile nu au informații că ar fi existat probleme cu furnizarea căldurii la spital, aparținătorii pacienților declară că în saloane era frig. Prin urmare, le-au dus la spital aeroterme ca să se încălzească.

Urmărește LIVE ultimele informații despre tragedia de la Matei Balș

De menționat este că mai multe publicații relatează că posibila cauză a incendiului de vineri dimineață este chiar un astfel de aparat de încălzire.

Mihaela Tănase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balș, a declarat că în urmă cu o săptămână a adus în salonul mamei sale o aerotermă.

ADVERTISING

”Am rugat personalul medical să îi duc o aerotermă. I-am dus o aerotermă săptămâna trecută, miercuri. Era frig”, a declarat Mihaela Tănase pentru Antena 3.

Conform Digi24, femeia a povestit că în spital erau și alte aeroterme, deci nu una singură!

A dat Termoenergetica suficientă căldură la Matei Balș sau pacienții se încălzeau cu aeroterme? Precizările companiei și ale prefectului Capitalei

Ce spun autoritățile

Între timp, mai mulți oficiali - de la Vlad Voiculescu până la Traian Berbeceanu sau Lucian Bode - au precizat că ei nu au informații potrivit cărora Institutul Matei Balș avea probleme cu căldura, astfel încât să fie necesare aparate suplimentare de încălzire.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, la Digi24:

Nu am informații că în acea clădire ar fi fost nevoie, respectiv că ar fi fost surse suplimentare de încălzire. Evident, astfel de surse de încălzire nu ar trebui să fie în spitale. Știm însă că practic lucrul ăsta se întâmplă. Nu este în regulă. Știu, de asemenea, că Matei Balș, la fel ca Spitalul Colentina, au avut de suferit pe urma lipsei capacității Termoenergetica de a livra căldura de care era nevoie

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, la același post de televiziune:

Știu că acel pavilion la care s-a produs incendiul, nenorocirea, este recent renovat și era renovat după toate standardele cerute. De asemenea, din informațiile pe care le-am obținut la fața locului, în acest pavilion nu erau probleme cu sursa de încălzire. Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcționat și, în momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții.

ADVERTISING

Lucian Bode, ministrul de Interne:

Nu vă pot confirma sau infirma afirmația, ea cu siguranță va rezulta în urma anchetei. Am văzut că s-au pronunțat cei de la PMB, cei de la Matei Balș cu sistemul de încălzire. În urma anchetei, va rezulta dacă au existat astfel de surse de încălzire.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei:

Vreau să fiu foarte clar: am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call-centerul de aici din Primăria Capitalei care primește sesizări. În ultima săptămână – deci nici în această noapte – nu au existat probleme de căldură nici la Balș, nici la blocurile din jur.

Detalii aici - Nicușor Dan anunță controale în toate spitalele Primăriei Capitalei: În ultima săptămână nu au existat probleme de căldură nici la Balș, nici la blocurile din jur

Ciprian Neagu, patronul firmei care a refăcut instalaţia electrică din Pavilionul 5 (cel care a ars vineri dimineaţă):

Instalaţia electrică era în parametri normali. Şi este în continuare. Utimele verificări nu sunt mai vechi de o lună de zile. Noi am recomandat tot timpul să nu se folosească prelungitoare şi alte chestii improvizate, atât. Nu sunt conforme, deci normativul nu permite. Au zis numai că erau probleme cu căldura, cu agentul termic. Tot timpul. În iarna asta au fost probleme. Nu este recomandat să se folosească niciun fel de aparataj, în afara aparatajului medical. Nici în saloane, nicăieri, în nicio instituţie, decât echipamentele necesare funcţionării, atât. Noi aşteptăm. Dacă sunt probleme, ne sesizează cineva, dar nu ne-a sesizat nimeni. Nu au fost probleme. Instalaţiile sunt ok.

Citește mai multe despre tragedia de la Matei Balș:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇