A dat Termoenergetica suficientă căldură la Matei Balș sau pacienții se încălzeau cu aeroterme? Precizările companiei și ale prefectului Capitalei

A dat Termoenergetica suficientă căldură la Matei Balș sau pacienții se încălzeau cu aeroterme? Precizările companiei și ale  prefectului Capitalei

Printre primele cauze avansate, pe surse, de mai mulți jurnaliști pentru izbucnirea incendiului de la Institutul Matei Balș – în urma căruia 4 pacieți au murit și alți 100 au fost evacuați – s-a numărat aprinderea unei aeroterme dintr-un salon.

Întrebarea este: de ce să fi funcționat acolo o aerotermă, câtă vreme spitalul este alimentat prin sistemul centralizat de termoficare al Capitalei, administrat de Termoenergetica SA?

Iată precizările primarului general Nicușor Dan și ale companiei municipale, dar și ce spune ministrul Sănătății și prefectul Capitalei despre posibilitatea ca aprinderea unei aeroterme să fie cauza întregii tragedii.

Compania Municipală Termoenergetica SA publică, zilnic, o listă cu imobilele cărora nu le poate furniza suficientă căldură și apă caldă.

În această dimineață, pe listă cu clădiri care nu sunt alimentate cu suficintă căldură se află mai multe străzi din zona în care este situat Institutul Matei Balș. Dar spitalul nu figurează pe acea listă.

ADVERTISING

La solicitarea SpotMedia.ro, conducerea Termoenergetica SA a precizat că la spital s-a dat suficintă căldură și apă caldă.

Detalii ne-a oferit directorul adjunct al Companiei Municipale Termoenergetica SA, Adrian Gâtlan.

”Institutul Matei Balș are un punct termic propriu. Este în administrarea dumnealor, nu a noastră. Ultima oară s-au verificat parametrii aseară (în seara zilei de 28 ianuarie – n.red.) la ora 21.30. Pentru că noi verificăm, în fiecare seară, parametrii pe care îi primim de la spitale.

Andrei-Gatlan-
Adrian Gâtlan, directorul adjunct al Termoenergetica SA. Foto: Alexandru Nistor

Temperatura apei calde pe care noi trebuie să o asigurăm, potrivit contractului, este 55 de grade, cu o abatere de 5 grade (în plus sau în minus). Ne încadram în aceste prevederi, aseară la 21.30.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Temperatura apei pe care trebuie să o asigurăm pentru încălzire nu e fixă, ci variază în funcție de temperatura de afară. Aseară, la 21.30, asiguram 43 de grade Celsius. Dar era încă oră de vârf pentru folosirea apei calde.

Când s-a redus consumul de apă caldă, a crescut și temperatura apei pentru încălzire. S-a furnizat suficient încât să nu fie frig.

De altfel, dumnealor ne-ar fi anunțat dacă era o problemă de încălzire. Și am fi menționat și noi pe site problema, pe lista de furnizare cu probleme”, a precizat Andrei Gâtlan pentru SpotMedia.ro.

Directorul adjunct al Termoenergetica SA a precizat că spitalul este administrat de la centrala electrică de termoficare (CET) aflată la cea mai mică distanță, adică aceea din Grozăvești.

Potrivit legislației din România, spitalele noi trebuie construite cu surse proprii de încălzire (chiar dacă se branșează și la sistemul centralizat). Iar spitalele deja construite trebuie să își instaleze propriile capacități pentru a încălzi apă și a da căldură, în cazul în care sistemul centralizat de termoficare are întreruperi de furnizare.

ADVERTISING

Potrivit directorului adjunct al Termoenergetica SA, Institutul Matei Balș nu și-a montat, până la acest moment, astfel de surse alternative de încălzire. Cu alte cuvinte, dacă Termoenergetica nu poate da căldură suficientă, spitalul rămâne în frig.

Nicușor Dan: Vreau să fiu foarte clar! N-au fost probleme cu căldura

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a precizat la începutul ședinței de Consiliu General de vineri, 29 ianuarie, că Termoenergetica SA a furnizat suficient agent termic și la spital, dar și la blocurile din jur.

”Vreau să fiu foarte clar: am discutat atât cu Termoenergetica cât și cu call-centerul de aici din Primăria Capitalei care primește sesizări.

În ultima săptămână – deci nici în această noapte – nu au exista probleme de căldură nici la Balș, nici la blocurile din jur”, a spus Nicușor Dan.

Vlad Voiculescu: Știu că spitalul a avut de suferit din cauza incapacității Termoenergetica

Întrebat de jurnaliștii postului Digi24 dacă la Institutul Matei Balș era furnizată energie termică așa cum trebuia sau era nevoie de o sursă suplimentară de căldură pentru a face față temperaturilor de afară, iată ce a replicat Vlad Voiculescu:

”Nu am informații că în acea clădire ar fi fost nevoie, respectiv că ar fi fost surse suplimentare de încălzire.

Evident, astfel de surse de încălzire nu ar trebui să fie în spitale. Știm însă că practic lucrul ăsta se întâmplă. Nu este în regulă.

Știu, de asemenea, că Matei Balș, la fel ca Spitalul Colentina, au avut de suferit pe urma lipsei capacității Termoenergetica de a livra căldura de care era nevoie”.

Apoi, ministrul a reiterat că nu are informații că în unitatea medicală ”ar fi fost alte surse de încălzire decât cele firești într-o clădire a unui spital”.

”Dar avem nevoie de această anchetă, de rezultatul anchetei și de asta avem și noi acolo Corpul de Control al Ministerului Sănătății”, a adăugat Voiculescu.

Prefectul Capitalei: Din câte știu, nu erau probleme cu încălzirea în acel pavilion

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a confirmat, însă, că în corpul în care s-a produs incendiul nu erau probleme cu încălzirea.

”Știu că acel pavilion la care s-a produs incendiul, nenorocirea, este recent renovat și era renovat după toate standardele cerute. De asemenea, din informațiile pe care le-am obținut la fața locului, în acest pavilion nu erau probleme cu sursa de încălzire.

Din fericire, sistemele anti-incendiu au funcționat și, în momentul în care s-a declanşat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții.

În urma renovării pavilionului, toate sistemele au fost schimbate și erau după toate standardele cerute de normele în vigoare”, a mai subliniat acesta”, a declarat Berbeceanu.

Potrivit unor surse SpotMedia.ro, cauza incendiului o reprezintă 2 explozii la țevile instalației de oxigen.

Citește și:

4 spitale au ars în ultimele două luni şi jumătate. Vlad Voiculescu: S-au construit mall-uri, spitale mai puțin. E vremea ca lucrurile să se schimbe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇