Vlad Voiculescu anunță măsuri în spitale după incendiul de la Matei Balș: Punem la dispoziție fonduri și specialiști (Video)

Vlad Voiculescu anunță măsuri în spitale după incendiul de la Matei Balș: Punem la dispoziție fonduri și specialiști (Video)

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a susținut sâmbătă seara declarații de presă referitoare la incendiul de la Institutul ”Matei Balș”, din cauza căruia și-au pierdut viața 6 pacienți internați cu Covid-19, anunțănd că a stabilit o serie de măsuri care vor fi luate, după discuții și cu premierul Florin Cîțu.

Ministrul a prezentat condoleanțe pentru familiile îndoliate și le-a urat supraviețuitorilor incendiului însănătoșire grabnică. De asemenea, Vlad Voiculescu a apreciat eforturile depuse de cadrele medicale de la Matei Balș, care au evacuat pacienții și au limitat consecințele.

Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani”, a continuat ministrul, referindu-se la infecțiile nozocomiale, incendiile din spitale și pandemia de Covid.

ADVERTISING

Ministrul a enumerat câteva măsuri urgente, spunând că MS lucrează cu ISU la astfel de măsuri care ”să repare neregulile constatate”, anunțând că marti va avea un raport rezultat din controalele efectuate după incendiul de la Piatra Neamț.

”Alte măsuri vor fi anunțate la finalul săptămânii viitoare”, a mai spus ministrul.

Vlad Voiculescu a mai precizat că se lucrează la o mai bună comunicare a spitalelor cu aparținătorii, după problemele constatate la Bals.

Voiculescu: Familiile pacienţilor de la "Matei Balş", contactate târziu pentru că datele lor erau doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de polițiști

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un al treilea subiect s-a referit la înființarea unui Fond național pentru siguranța pacientului în spitalele din România, subiect discutat cu premierul.

O ultimă măsură s-a referit la aglomerarea spitalelor din România, spunând că mai puțini oameni trebuie să fie internați. În ceea ce privește pandemia, ”95,1% din decese sunt înregistrate la persoane cu boli cronice”, a spus el, așa că în perioada următoare, pentru toate locurile de pe platforma de vaccinare antiCovid-19 eligibili ”să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap”, a mai anunțat ministrul, precizând că a discutat acest lucru cu premierul Florin Cîțu.

ADVERTISING

Minstrul a precizat că e vorba doar despre programările noi, care se vor face în luna februarie.

“Implementăm măsuri urgente în fiecare spital pentru ca tragedii ca la Matei Balș sau Piatra Neamț să nu se repete“, a...

Posted by Ministerul Sănătăţii - România on Saturday, January 30, 2021

Întrebat de jurnaliști, Vlad Voiculescu a spus că nu se gândește la demisie, care i s-a cerut azi în stradă, precizând că se așteaptă clarificarea cauzelor incendiului și stabilirea responsabilităților.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, susține o conferință de presă.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține o conferință de presă.

Posted by Vlad Voiculescu on Saturday, January 30, 2021

Nu s-a concretizat o ipoteză principală. Un consum mare de oxigen în secțiile Covid este un factor de risc suplimentar. Trebuie să fim foarte atenți cum arată infrastructura, care sunt măsurile și procedurile care trebuie respectate de personal și de pacienți în aceste secții”, a mai spus ministrul Vlad Voiculescu.

Personalul din spital nu are nicio vină”, a subliniat ministrul răspunzând unei întrebări.

Vlad Voiculescu a confirmat că respectiva clădire nu are autorizație de la IGSU, la fel ca multe alte spitale, ceea ce este un lucru ”cu adevărat îngrijorător”.

”Avem de gând să punem la dispoziție fonduri și specialiști”, a dat asigurări ministrul Vlad Voiculescu, întrebat ce intenționează să facă pentru ca spitalele să fie autorizate împotriva incendiilor.

Ministrul a anunțat că săptămâna viitoare va prezenta un plan complet, care va fi discutat și în termeni de buget.

Întrebat insistent de jurnaliști, Vlad Voiculescu a dat asigurări că se vor construi spitale noi, pentru că nu toate clădirile vechi pot fi adaptate la vremurile actuale.

Citește mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇