Ce nereguli au fost descoperite în spitalele din România în ultimii doi ani: Multe dintre ele nu dețineau autorizația de securitate la incendiu (Documente)

Ce nereguli au fost descoperite în spitalele din România în ultimii doi ani: Multe dintre ele nu dețineau autorizația de securitate la incendiu (Documente)

Ministerul Sănătății a publicat rapoartele privind controalele efectuate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) la spitalele din România în ultimii doi ani.

Potrivit documentului, în 2020, după incendiul de la Piatra Neamț au fost efectuate 292 de controale la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare.

Au fost constatate 1.921 de deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, dintre care 138 au fost soluționate.

Au fost aplicate 1.493 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 de amenzi în cuantum de 448.401 lei.

În raport se mai arată că în 16 decembrie 2020, din cele 1.392 de clădiri ale unităților sanitare publice și private care funcționau în România, 302 nu dețineau autorizația de securitate la incendiu, însă 120 dintre ele au avize eliberate.

ADVERTISING

Cele mai multe spitale care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu au fost descoperite în Cluj (21), urmate de București-Ilfov (18). Printre acestea se află și Intitutul Matei Balș.

Totodată, acesta figura şi pe lista unităţilor sanitare unde nu funcţionează instalaţiile de detecţie, semnalizare şi avertizare a incendiilor. 

310 clădiri aveau autorizație de securitate la incendiu, 52 erau autorizate parțial, iar 728 nu necesitau obținerea documentului.

În 2019, au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor la 527 unităţi sanitare cu paturi, ocazie cu care s-au constatat 3.729 de încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor.

ADVERTISING

Concluziile raportului vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare, precizează Ministerul Sănătății.

Arafat a recunoscut că Matei Balș nu are autorizație de la ISU

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut vineri seara târziu că pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul nu avea autorizație din partea pompierilor, dar s-a arătat foarte tolerant cu această situație.

Mai exact, institutul avea aviz, dar nu și autorizație de la pompieri, iar acest lucru presupune că există o documentaţie care prevede măsuri de prevenire a incendiilor, însă acest plan nu a fost pus integral în aplicare în teren.

ADVERTISING

Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii.

Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3.  

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇