Arafat recunoaște că Institutul Matei Balș nu are autorizație de la ISU, dar găsește explicații: Ea nu ar garanta că nu izbucnește un incendiu

Arafat recunoaște că Institutul Matei Balș nu are autorizație de la ISU, dar găsește explicații: Ea nu ar garanta că nu izbucnește un incendiu

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut vineri seara târziu că pavilionul de la Institutul „Matei Balş” în care a izbucnit incendiul nu avea autorizație din partea pompierilor, dar s-a arătat foarte tolerant cu această situație.

Mai exact, institutul avea aviz, dar nu și autorizație de la pompieri, iar acest lucru presupune că există o documentaţie care prevede măsuri de prevenire a incendiilor, însă acest plan nu a fost pus integral în aplicare în teren.

"Aviz a existat pe documentaţie, nu este emisă autorizaţia. De altfel, la controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucureşti au stabilit clar lipsa autorizaţiei şi a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înţeleagă încă un lucru: existenţa autorizaţiei, poate că chiar şi dacă era autorizat nu împiedica apariţia acestei tragedii. Trebuie să ştim foarte clar că autorizaţia este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condiţiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Antena 3.  

ADVERTISING

Incendiu la Matei Balş soldat cu 5 morți şi peste 100 de persoane evacuate. Cauza rămâne un mister, Iohannis şi Cîţu vin cu ameninţări şi păreri de rău (Foto & Video)

Avizul este documentul emis de ISU pe un proiect, iar autorizaţia, pentru a fi emisă, necesită verificarea în teren a îndeplinirii măsurilor specificate în proiect, cum ar fi existenţa unor culoare de evacuare în caz de incendiu, a unor dotări cu sisteme de detecţie şi stingere şi altele.   

Incendiu la Matei Balș: Patru asistente și infirmiere audiate de poliție au povestit cum au salvat vieți evitând o explozie

ADVERTISING

În cazul Institutului Matei Balş avizul a fost eliberat anul trecut în martie. 

Fostul manager al institutului Adrian Streinu Cercel a suținut dimineață că noile instalaţii de oxigen aduse în decembrie 2020 aveau toate avizele necesare.

Avizele sunt în ordine, ultima linie de oxigen a fost montată în decembrie”, a spus Streinu Cercel.

Achiziții controversate la Institutul Matei Balș, în mandatul lui Streinu-Cercel: O firmă fără niciun angajat se ocupa de stingerea incendiilor

Arafat a explicat că, în cazul spitalelor, este vorba în general despre clădiri vechi, care dacă nu ar fi modificate nu ar necesita autorizaţie, dar care necesită autorizaţie pentru că la ele s-au făcut lucrări de modificare, modernizare, compartimentare.  

ADVERTISING

În acest context, şeful DSU a arătat că, dacă în cazul unui restaurant se poate pune lacăt pe o clădire neautorizată, în cazul unui spital acest lucru ar avea consecinţe asupra pacienţilor.  

"Dacă am merge să închidem spitale şi să punem lacăt... Aici măsura trebuie să fie luată şi calculat, cum poţi să o aplici. (...) Să vii să închizi orice spital care nu are autorizaţia încă obţinută înseamnă să laşi oamenii fără unităţi sanitare”, a arătat Arafat.   

Primele declarații ale anchetatorilor în dosarul Matei Balș: Se pare că a fost un incendiu și apoi două explozii

El a precizat că au fost şi cazuri în care s-au luat măsuri radicale în cazul unor spitale, cum ar fi situaţia unei secţii de terapie intensivă care fusese amenajată la mansarda unei clădiri şi care nu avea ieşire de urgenţă, iar în cele din urmă secţia a fost relocată.

Voiculescu: Familiile pacienţilor de la "Matei Balş", contactate târziu pentru că datele lor erau doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de polițiști


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇