Voiculescu: Familiile pacienţilor de la "Matei Balş", contactate târziu pentru că datele lor erau doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de polițiști

Voiculescu: Familiile pacienţilor de la "Matei Balş", contactate târziu pentru că datele lor erau doar pe hârtie, într-o clădire sigilată de polițiști

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri seară, că autorităţile s-au confruntat cu o situaţie „hilară” când au încercat să ia legătura cu familiile pacienţilor de la Spitalul „Matei Balş”, în urma incendiului, pentru că datele de contact se găseau doar pe hârtie, blocate într-o clădire sigilată de poliţişti.

„Ne-am confruntat cu o problemă aproape hilară, şi anume datele aparţinătorilor. Atunci când un pacient este internat, i se solicită datele a unu sau doi aparţinători. Aceste date sunt notate într-un formular şi acest formular este păstrat doar pe hârtie, iar hârtiile erau în clădirea care a fost sigilată de poliţie. Acesta este motivul pentru care mai degrabă am făcut un număr de telefon şi am aşteptat ca familiile să vină către noi. E hilar, şi înainte de 2016 nu exista nici măcar această procedură cu acest formular cu datele de acces la aparţinători”, a afirmat Vlad Voiculescu într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

ADVERTISING

Ministrul a spus că, "din păcate", contactarea familiilor "a durat mai mult decât ar fi trebuit şi lucrul ăsta a adăugat la durerea cauzată de tragedie".

Voiculescu a declarat că va modifica ordinul de ministru "aşa încât să avem lucrurile astea şi electronic, cum se cuvine în secolul ăsta".

"După acest eveniment va exista o procedură standard", a precizat ministrul Sănătăţii.

Incendiu la Matei Balş soldat cu 5 morți şi peste 100 de persoane evacuate. Cauza rămâne un mister, Iohannis şi Cîţu vin cu ameninţări şi păreri de rău (Foto & Video)

ADVERTISING

Institutul Matei Balș transmite condoleanțe după incendiul soldat cu 5 morți. Societatea civilă: Nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi

El a mai făcut referire la situaţia spitalelor din România, afirmând că majoritatea funcţionează "în clădiri care sunt pur şi simplu din altă epocă".

"Oricâţi bani am investi în acele clădiri, nu vor fi ceea ce trebuie. Evident, trebuie construite spitale noi. Ca să faci asta, e nevoie de o mică reformă la nivelul instituţiilor centrale şi v-aş spune că în Ministerul Sănătăţii nu există un singur arhitect cu experienţă în construcţia de spitale. Nu există o minimă echipă care să evalueze nevoia de investiţii în infrastructura sanitară, această echipă este construită acum", a spus Vlad Voiculescu.

El consideră că din cauza lipsei acestor specialişti s-au pierdut fonduri europene de sute de milioane de euro disponibile inclusiv pentru spitale regionale.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇