Criza gunoiului din Sectorul 1: PNL propune o întâlnire cu părţile implicate, în timp ce zona se sufocă de jeg

Criza gunoiului din Sectorul 1: PNL propune o întâlnire cu părţile implicate, în timp ce zona se sufocă de jeg

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a propus o întrevedere cu toate părţile implicate în problema gunoiului din această zonă, marţi, la sediul autorităţii locale, precum şi constituirea unui grup de lucru.

Între timp, Sectorul 1 se îneacă în gunoi, aşa cum puteţi vedea în această fotografie surprinsă chiar azi într-un sector până acum verde din nordul Capitalei:

Foto: SpotMedia.ro

"Soluţia pe care PNL Sector 1 o propune este o întâlnire deschisă şi constituirea unui grup de lucru de urgenţă, mâine, la ora 16:00, în sala de Consiliu local de la Primăria Sectorului 1. (...) La această întâlnire trebuie să fie toate părţile implicate.

În cursul zilei de astăzi o să chemăm şi Prefectura Bucureşti, Garda de Mediu, ANRSC-ul, doamna primar, consilierii locali, consilierii generali, parlamentarii de Bucureşti, jurnaliştii, societatea civilă, doamna avocat Trandafir şi oricine are ceva de spus pe acest subiect să spună transparent, cu documente.

Acest grup de lucru va avea ca temă să realizeze un raport, să prezinte opiniei publice toate aceste informaţii, pentru că singura modalitate în care vom rezolva această situaţie imediat este să ne aşezăm la masă şi să discutăm cu toate cărţile de faţă, altfel lucrurile vor degenera şi mai mult de la o zi la alta şi vom ajunge într-o situaţie fără ieşire", a spus Burduja, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, de multe luni, realitatea în Sectorul 1 înseamnă "munţi de gunoaie", situaţie care nu mai poate continua.

Sebastian Burduja a solicitat autorităţii locale să publice toate actele legate de acest subiect, toate rapoartele şi concluziile ca oamenii să-şi facă propria evaluare.

"Mai sunt câteva soluţii care ar fi trebuit aplicate de 8 luni şi nu ştim de ce nu se aplică sau cel puţin nu se comunică stadiul lor. O soluţie este controlul la sânge, în teren, al modului în care operatorul îşi face treaba, asta este în atribuţiile Poliţiei Locale", a afirmat Burduja.

El a declarat că PNL Sector 1 cere imediat un raport asupra acestor acţiuni de control, care să prezinte ce probleme au fost identificate şi în ce au constat sancţiunile.

"Agenţii economici din Sectorul 1 au obligaţia, conform legii, de a încheia contracte cu operatorul de salubritate. (...) Sunt firme în Sectorul 1 - şi vorbim de mii - care nu au aceste contracte. Îşi iau gunoiul şi îl duc la stâlp", a punctat Sebastian Burduja.

Nu în ultimul rând, el s-a referit la acţiunile în justiţie ale autorităţii locale.

"S-a spus că PNL ar bloca demersurile îndreptăţite, dar trebuie demonstrat în justiţie, pe care le face primarul pentru rezolvarea situaţiei. PNL a susţinut o hotărâre de Consiliu Local (...) prin care doamna primar şi-a selectat avocatul pe care l-a dorit dânsa, doamna Trandafir, care reprezintă Primăria în instanţă.

Cerem doamnei avocat un raport imediat cu privire la demersurile pe care le-a făcut până acum, câţi bani a încasat de la Primăria Sectorului 1 şi ce şanse estimează că are de a rezolva aceste lucruri în instanţă. Înţelegem că există suspiciuni asupra acestui contract. (...) Ele trebuie tranşate în justiţie, nu prin show mediatic", a adăugat Burduja.

Context

Reamintim că primarul Clotilde Armand consideră că parte dintre facturile emise de compania de salubritate Romprest nu sunt legale și, în consecință, susține că nu le poate plăti.

Romprest a obținut însă joi în instanță dreptul de a executa silit Primăria Sectorului 1, decizia fiind definitivă. Cu toate acestea, Clotilde Armand a anunțat că va contesta soluția și e încrezătoare că va câștiga.

În plus, ea susține că de facto contractul cu Romprest nu există, pentru că două instanţe au decis că este nul.

Citește mai multe despre saga gunoiului din Sectorul 1:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇