Continuă războiul gunoiului de la Sectorul 1 cu o dezvăluire făcută joi seara de primarul Clotilde Armand: Două instanţe au decis că este nul contractul dintre PS1 şi compania de salubritate Romprest.
Noua turnură de situaţie vine după ce premierul Florin Cîţu a cerut celor două părţi aflate în dispută să îşi respecte fiecare obligaţiile contractuale. În plus, prefectul Capitalei nu a declarat starea de urgenţă, iar compania Romprest a obţinut în instanţă executarea silită a PS1 pentru neplata facturilor.
"Astăzi am aflat ceva incredibil: Contractul dintre Primăria Sectorului 1 și Compania Romprest Service S.A. NU EXISTĂ! Da, ați citit bine.
Înțeleg că domnul premier s-a poziționat public cerând ambelor părți (primărie și companie) să respecte înțelegerile contractuale (reguli făcute în 2008 de PNL). Dar ce ne facem dle. premier dacă nu există contract?! Nu credeți așa ceva, nu?
Haideți să vă explic ceva de neînchipuit: Două sentințe judecătorești definitive și irevocabile au constatat că acest contract a fost încheiat fraudulos și l-au ANULAT", scrie pe Facebook Clotilde Armand.
Edilul povesteşte cum s-au petrecut lucrurile acum 13 ani:
"Exact în ziua în care fostul primar Andrei Chiliman semna contractul, 30 iunie 2008, Curtea de Apel București anula definitiv și irevocabil întreaga procedură de achiziție, deoarece încălca directivele comunitare și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul contractelor de concesiuni de servicii. În plus, contravenea flagrant Legii 273/2006 privind finanțele publice locale.
Curtea de Apel Brașov a dat, pe 22 martie 2011, cea de-a doua decizie definitivă și irevocabilă: Dispune anularea anunțului de participare nr. 40433/ 08.12.2007 publicat în SEAP de către Primăria Sectorului 1 București, a documentației de atribuire și a procedurii de atribuire prin licitație deschisă a contractului “Prestări servicii- activități ale salubrizare pe raza administrativă a Sectorului 1” cod CPV 90121000-1 și 90210000- 2.
A fost confirmată, încă o dată, încheierea fără nicio bază legală a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1".
Clotilde Armand trage concluzia că, astfel, "contractul Romprest a fost semnat în disprețul Justiției, cu aprobarea PSD și PNL. Și cu o tăcere din partea partidelor politice de peste 10 ani. Nimeni nu a scos o vorbă despre asta".
Şi rămân întrebările: "Cine ne dă banii înapoi pentru cei 12 ani în care am plătit cel mai scump serviciu de salubrizare din România și câți funcționari publici, primari și viceprimari trebuie să răspundă în fața Justiției?"
Cert este că actualul edil spune că a demarat acțiunea în instanță pentru că "acest contract este nul din toate punctele de vedere. Case closed Romprest. Vrem banii înapoi și să plecați mai repede".
Scandalul gunoiului din Sectorul 1 a ajuns joi într-o nouă fază critică. În timp ce prefectul Capitalei Alin Stoica anunța soluția găsită după ce a refuzat să declare starea de alertă cerută de Clotilde Armand, Romprest obținea în instanță dreptul să execute silit primăria de sector.
Magistrații Judecătoriei Sectorului 1 au admis cererea Romprest de executare silită a primăriei și decizia este definitivă.
Primarul Sectorului 1 a anunţat că va contesta cererea Romprest de încuviinţare a executării silite.
„Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite şi vom câştiga. De când sunt aici, am câştigat toate procesele. Somaţiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze”, a spus Clotilde Armand.