Ciucă și-a dat demisia, Iohannis anunță interimarul și convoacă consultări. Am putea avea Guvernul Ciolacu chiar de joi (Video)

Ciucă și-a dat demisia, Iohannis anunță interimarul și convoacă consultări. Am putea avea Guvernul Ciolacu chiar de joi (Video)

Premierul Nicolae Ciucă şi-a anunţat, luni, demisia, fiind declanșate procedurile pentru rotativa guvernamentală, așa cum a fost stabilit în protocolul coaliției din 2021. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, va prelua şefia Guvernului.

„Considerat fiind că acest conflict (greva din Educaţie – n.red.) a fost încheiat, azi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României”, a spus Ciucă de la Palatul Victoria, care a transmis că speră ca noul Executiv să fie în funcţie chiar de joi.

"Ceea ce este important de subliniat este faptul că imediat după aceasta vom avea un guvern interimar, care va funcționa până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern, care sperăm să fie învestit până la finele săptămânii. Noi ne-am propus ca până joi Guvernul să fie învestit și în felul acesta să putem să ne ocupăm în continuare de problemele care sunt prioritare atât prin programul de guvernare. cât și pentru tot ceea ce înseamnă guvernarea unei țări", a adăugat demisionarul Ciucă.

ADVERTISING

La final de mandat, Ciucă a ţinut să mulţumească celor cu care a lucrat, de la ONG-uri, mediul de afaceri, universitar, sindicate la fiecare cetăţean şi chiar şi presei.

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la Palatul Victoria

Declarații de presă susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă la Palatul Victoria

Publicată de Guvernul României pe Luni, 12 iunie 2023

Şeful PNL şi-a amânat anunţul demisiei timp de câteva ore azi, pentru că a aşteptat ca ordonanţa cu majorările salariale pentru profesori să apară în Monitorul Oficial, ceea ce s-a întâmplat abia pe la ora 15:30.

Iohannis anunță interimarul

O oră și jumătate mai târziu, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a luat act de demisia lui Ciucă și că îl numește interimar, pe Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale remis SpotMedia.ro, Iohannis „va invita marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru”. Vezi AICI programul consultărilor.

Cel mai probabil în urma lor va fi desemnat Marcel Ciolacu drept candidat la funcția de premier.

Audierile miniștrilor în comisiile de specialitate din Parlament ar putea avea loc miercuri, iar joi votul de învestitură şi jurământul de la Cotroceni. Practic, până joi seară am putea avea un nou Executiv Cioalcu, în funcţie şi cu forţe depline.

ADVERTISING

Potrivit surselor Mediafax, PNL va propune trei femei pentru posturi de ministru în viitorul Guvern. De asemenea, formațiunea nu respinge ideea unui independent susținut de președinte la Justiție.

În orice caz, liderii coaliției s-au reunit la ora 17:00 pentru a stabili ultimele detalii.

”Acum mergem să discutăm în coaliţie pentru că avem nevoie în continuare de ceea ce înseamnă angajamentul politic pentru stabilitatea, echilibrul ţării şi îndeplinirea obiectivelor guvernamentale”, a declarat Nicolae Ciucă, la plecarea din sediul central al PNL către şedinţa coaliţiei.

Disputa pe ministere face incertă prezenţa UDMR în Guvern

Momentan nu este clar dacă Nicolae Ciucă va prelua funcția de vicepremier sau pe cea de președinte al Senatului.

Continuă și disputa pe ministere, iar surse politice au declarat pentru Digi24 că toate negocierile din coaliție au picat.

Este incertă și rămânerea UDMR la guvernare și asta se vede și în programul consultărilor, liderii Uniunii fiind programați să intre după actualii parteneri de guvernare. Marcel Ciolacu a declarat, duminică, după întâlnirea cu liderii social democrați din județe, că PSD doreşte să continue colaborarea cu UDMR, dar uniunea să primească două ministere, în loc de trei cât are acum și să fie unele noi.

”A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR. (…) UDMR să preia ministerele Energiei şi Fondurilor Europene, ministere importante. Din câte cunoaştem, au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a spus liderul PSD.

Însă liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins propunerea. El a declarat, luni, că dacă Uniunea pierde Ministerul Dezvoltării la rotativă nu va mai rămâne în Executiv.

„Eu am spus că fără Ministerul Dezvoltării nu putem să continuăm. Asta cunoaște și domnul Ciolacu”, a spus Kelemen Hunor, președinele UDMR.

Kelemen a precizat că încă nu știe dacă va merge la ședința coaliției, care va avea loc la ora 17.00.

„Ieri (duminică - n.red.), când ne-am ridicat de la masă după terminarea discuțiilor de la Palatul Victoria am stabilit că azi (luni - n.red.) la ora 17 ne vedem. Depinde (dacă merg – n.red.), știu de întâlnire, am stabilit, dar de atunci nu am mai discutat cu domnul Ciolacu, cu premierul. Vom vedea, dar știu de această întâlnire”, a spus Kelemen.

Detalii: Kelemen Hunor: Fără Ministerul Dezvoltării, UDMR nu rămâne în Guvern. Nu ne-am ridicat de la masă, dar nu neg că putem să fim împinși pe scări!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇