Klaus Iohannis: Rotația se va face

Klaus Iohannis: Rotația se va face

Chiar dacă s-a anunțat că greva continuă, președintele Klaus Iohanis este convins că negocierile din coaliție vor fi curând finalizate, „rotaţia se va face” și „se va trece la treabă”.

El a răspuns la o întrebare pusă de jurnaliști la conferința de presă pe care a susținut-o în Republica Moldova, la finalul summitului Comunităţii Politice Europene la care a participat joi. Președintele a fost întrebat dacă va fi stabilit, de săptămâna viitoare, un calendar pentru rotaţia premierilor sau ar trebui să fie amânată până la toamnă.

ADVERTISING

„Se va face. Rotaţia se va face. Nu există niciun fel de complicaţie şi problemă în interiorul coaliţiei şi vă spune aceste lucruri, fiindcă am discutat cu ei”, a spus Klaus Iohannis.

El crede că profesorii nu mai au motive să continue greva și, odată ce guvernul le-a îndeplinit „tot ce au cerut”, se poate trece acum la rezolvarea rotativei.

„Rotaţia se va produce, dar toţi au înţeles că nu se poate rezolva şi negocierea acestei greve care se dovedeşte a fi dificilă din multe motive şi rotaţia în acelaşi timp. Dar clasa politică a înţeles solicitările dascălilor, Guvernul a înţeles, coaliţia a înţeles, a acţionat. Deci repet, ceea ce au tot cerut – act normativ publicat în Monitorul Oficial, s-a dat. Este publicat. Se poate citi. Este lege. Iar negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă”, a spus Klaus Iohannis, citat de News.ro.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, liderii coaliţiei de guvernare au decis amânarea discuţiilor privind rotaţia premierilor, care trebuia să aibă loc în luna mai, în contextul grevei profesorilor.

Astăzi, guvernul s-a reunit într-o ședință de urgență și a aprobat majorarea salariilor în Educație cu 1.000 de lei brut, varianta respinsă miercuri de sindicate. De altfel, sindicaliștii au anunțat că greva continuă, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre prelungirea anului școlar și decalarea examenelor.

ADVERTISING

Ministrul Educației a anunțat și cât ar urma să fie salariile profesorilor, după majorarea decisă astăzi de guvern.

Președintele Iohannis a reacționat iritat la decizia de continuare a grevei, transmițându-le acestora din Republica Moldova: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale, după ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut? El a pus la îndoială și utilitatea liderilor sindicali ca interfață între guvern și profesori în negocierile pentru deblocarea crizei din Educație.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇