Cine și de ce a făcut țăndări sticla rotativei. Liberalii, ciuca decontului

Cine și de ce a făcut țăndări sticla rotativei. Liberalii, ciuca decontului

Joi, Nicolae Ciucă și-a golit biroul de premier și a avut întâlnirea de final cu consilierii. Era convins că vineri își va da demisia, spun surse din Palatul Victoria. Și partidul era la fel de sigur.

Liberalii jubilau încă de la ceremonia de la Florica: cum vor da UDMR afară de la guvernare și se vor înfrupta din pușculița Dezvoltării, cum vor pune ei om la Mediu. Doar bătuseră palma Lucian Bode cu Marcel Ciolacu, ca să păstreze PSD Transporturile și să obțină un post de vicepremier în plus pentru Marian Neacșu.

O prostie cât Casa Poporului și o mostră de creier politic cât nuca din multe motive: fără maghiari nu-ți treci legile organice decât cu prezența 100% a coaliției; arunci în aer înțelegeri din teritoriu; pierzi o punte importantă cu Ungaria care va prelua de la 1 iulie 2024 președinția UE, iar noi nu știm cum vom fi cu Schengen; oferi USR semnăturile lipsă pentru tot felul de acțiuni de opoziție, inclusiv la CCR; pierzi un partener predictibil, rara avis.

ADVERTISING

Exista și informația că Marcel Ciolacu ar fi acceptat respectarea protocolului, ceea ce și urma să fie anunțat vineri, adică PNL să primească totuși râvnitele Transporturi, să scape de Fondurile Europene cu beleaua PNRR și, desigur, să predea decontul guvernării pe care îl duce mereu premierul.

La PSD nu era prea mare veselie, însă nici argumente de a evita schimbul de premieri, fără ca Marcel Ciolacu să fie acuzat de lașitate, ceea ce liberalii deja începuseră.

Marcel Ciolacu oricum nu-și dorea să fie premier de criză în an electoral. Scriu și spun asta de luni de zile. Și de-abia acum se văd cu adevărat proporțiile crizei.

Furia profesorilor este dincolo de puterea liderilor de sindicat de a o mai domoli cu înțelegeri mai mult sau mai puțin transparente, ceea ce politicul spera să îi iasă și de data asta.

Este o furie amplificată de modul în care au fost gestionate negocierile, pe măsură inteligenței politice a actualei garnituri de miniștri și de neîncrederea totală în politic a societății.

Un rol a avut și Klaus Iohannis cu ceaușismul grețos afișat la Sibiu când copiii au fost aduși la școală special pentru vizita lui, așa cum pe vremuri merele erau legate cu sârmă în copaci când trecea N. Ceaușescu. Iar impresia creată de cântarea copiilor, cu izul ei nordcoreean, s-a văzut când profesorii au început să cânte la protestul de la Craiova “O lume minunată”.

Și cum să ai încredere că vor respecta ce îți promit când vezi că ei între ei se căsăpesc pe ministere și calcă în picioare orice înțelegere?

Posibil să fie doar începutul, pentru că se pregătesc și cadrele sanitare, ceferiștii, polițiștii, mai toate categoriile sociale exasperate care văd cum pentru alții sunt mereu bani, iar pentru ei mereu nu sunt.

Dacă le dai profesorilor, rămâi cu restul pe cap. Ar fi bani pentru toți dacă ar fi tăiate pensiile speciale, aparatul guvernamental imens, tot felul de privilegii pentru tot felul de clienți, banii de spart în campanie.

Dar dacă le taie pe astea, își dinamitează baza politică, singurul mod în care știu ei să câștige alegeri, ba mai taie și alianțe extrem de profitabile, de exemplu a PSD cu CSM.

Banii din PNRR sunt în pericol, legea salarizării va fi un coșmar și este deja în întârziere, legea pensiilor, la fel și nimeni nu știe cum va fi iarna viitoare. Iar dacă deficitul mai crește, sunt în pericol și restul banilor europeni.

Marcel Ciolacu s-a folosit de greva profesorilor ca să oprească negocierile pentru viitorul guvrn, amânare inițial neacceptată de președinte. De miercuri până vineri însă, președintele s-a sucit, iar la Sibiu a trecut de la sticlă la cioburi.

Dl Ciucă s-a trezit că trebuie să-și reumple biroul și să aducă înapoi din drumul spre Monitorul Oficial  deciziile de eliberare din funcție a consilierilor.

Fapt e că, după toate aparențele, nu coaliția a decis în mod real ca rotativa să nu mai aibă loc, ci mai degrabă a luat act de o decizie a președintelui Iohannis.

De ce s-a sucit președintele? Cel mai probabil, informațiile pe care le are, și sociologice, și de altă natură, l-au speriat atât de tare încât a preferat să oprească jocul, ca să nu-l prindă explozia cu guvernul în vine.

Cât timp? Rămâne de văzut dacă rotativa se va mai întâmpla, odată trecut momentul din protocol. 

Tensiunile sociale se vor accentua, blocajele reformelor din PNRR la fel. PSD nu va avea niciun interes să preia cartoful fierbinte și Marcel Ciolacu a scăpat, probabil, și de presiunea internă a preluării funcției de premier.

Prostia incomensurabilă a liderilor liberali a antagonizat UDMR, pe care nu îl dezavantajează status quo, deci păstrarea pozițiilor actuale.

Nu aș exclude deloc ca PSD și UDMR să se gândească din nou la alegeri anticipate, un subiect discutat serios de liderii celor trei partide în urmă cu câteva luni, dar abandonat atunci, după cum a relatat Kelemen Hunor la Europa FM.

Cine rămâne cu cartoful clocotit al perioadei viitoare? Nicolae Ciucă și PNL, în mod evident. Liberalii erau, de altfel, năuciți vineri dimineața când au aflat de la televizor că toate socotelile lor s-au făcut praf. Nici măcar nu au fost anunțați, nu mai vorbim despre participare la decizie.

După starea de șoc ar putea urma furia, mai ales că pentru prima dată Klaus Iohannis a dat înapoi public, o slăbiciune fară precedent.

Ce i-ar avantaja? Anticipatele, în mod evident. Dar mulți liberali care nu mai au o șansă la un loc eligibil, deci la un nou mandat, cu siguranță nu vor accepta. Și dacă vor rămâne la guvernare, în aceste condiții, liberalii se vor duce  după PNTCD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇