Ciucă cheamă profesorii la Guvern înainte de grevă și îi răspunde lui Ciolacu, care vrea să amâne rotativa UPDATE

Ciucă cheamă profesorii la Guvern înainte de grevă și îi răspunde lui Ciolacu, care vrea să amâne rotativa <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Duminică, la ora 14:00, premierul Ciucă a convocat o întâlnire cu sindicatele din Educaţie, la Guvern, pentru discuţii. La şedinţă va participa şi Marius Budăi, ministrul PSD al Muncii care trebuie să se ocupe de noua lege a salarizării.

În plus, Ciucă îi răspunde sâmbătă şi liderului PSD, Marcel Ciolacu, care a propus o îngheţare a negocierilor pentru viitorul guvern până nu se rezolvă probleme mai urgente ca greva profesorilor şi pensiile speciale.

Liderul PNL aruncă în curtea PSD pisica nemulţumirilor salariale, spunând că soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este legea salarizării unitare şi că Ministerul Muncii trebuie să realizeze legea, dar şi reforma pensiilor speciale.

ADVERTISING

De asemenea, Ciucă subliniază că tranziţia la guvernare trebuie să se producă rapid.

”Partidul Naţional Liberal a susţinut încă de la început că principala preocupare a coaliţiei trebuie să fie soluţionarea problemelor cetăţenilor.  

De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetăţenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost şi motivul pentru care PNL a cerut respectarea protocolului şi evitarea unor discuţii pe funcţii şi persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

ADVERTISING

Soluţia pentru revendicările sindicatelor din educaţie este în legea salarizării unitare. În consecinţă, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susţinerea coaliţiei pentru a realiza legea salarizării unitare şi reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt.

PNL doreşte ca revendicările profesorilor să fie soluţionate de urgenţă, ca şi problema pensiilor speciale”, a transmis premierul Ciucă, pe Facebook.

UPDATE Budăi merge şi el la negocieri

Ministrul Muncii, Marius Budăi, va fi prezent la întâlnirea de duminică, însă îi dă dreptate şefului de partid care vrea să îngheţe negocierile pentru noul guvern.

ADVERTISING

„Educația a peste trei milioane de copii, dar și veniturile a aproape 300.000 de angajați din învățământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcție din Guvernul României! Decizia președintelui PSD Marcel Ciolacu, de a suspenda negocierile pentru formarea unui nou guvern până la clarificarea situației din Educație, dar și până la finalizarea parcursului legislativ privind pensiile de serviciu, este una în interesul cetățeanului și nu al politicianului!

Mâine voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educație, din respect pentru cadrele didactice, dar și pentru ca luni copiii noștri să poată merge la școală”, a scris Budăi pe Facebook.

Amintim că Marcel Ciolacu consideră că orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar şi a restanţei majore privind reforma pensiilor speciale, pe care le consideră prioritare. Kelemen Hunor a fost imediat de acord. "Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, priorităţile societăţii trebuie să fie şi priorităţile coaliţiei de guvernare”, a afirmat liderul UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze săptămâna viitoare, iar postul să fie preluat de către Marcel Ciolacu, potrivit protocolului coaliţiei semnat în 2021.

Negocierile liderilor coaliţiei ar putea fi reluate luni. Între timp, greva profesorilor a rămas stabilită să înceapă tot luni, 22 mai. Părinţii au fost anunţaţi să nu îşi trimită copiii la şcoală, pentru că nu vor fi nici măcar supravegheaţi de cadrele didactice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇