Ordonanța pentru salariile profesorilor este în MOf. Budăi: Profesorul debutant va câștiga din ianuarie 4.600 de lei net UPDATE

Ordonanța pentru salariile profesorilor este în MOf. Budăi: Profesorul debutant va câștiga din ianuarie 4.600 de lei net <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate.

Astfel, articolul 3 al OUG prevede că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și de la 1 ianuarie vine altă creștere de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

UPDATE  Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial. În ea apar grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023.

Cât e majorarea salarială de acum

La finalul ședinței de guvern, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă. Prima se referă la creşterile salariale, care pe medie sunt peste 25%.

”Este de remarcat că prin mecanismul pe care ordonanţa îl pune în practică vorbim despre creşteri procentuale mai mari pentru debutanţi, pentru cei de care avem nevoie să rămână în sistem şi să fie motivaţi să se perfecţioneze şi să ducă mai departe generaţiile de elevi”, a explicat ea, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Ea a dat exemple de creşteri salariale în sistem.

Astfel, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată va avea un salariu de bază majorat de la 4.098 lei la 5.398 lei brut, creştere de 31,72%, la care se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 10%, care este de 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi, după majorare, de 3.308 lei. 

Un profesor cu gradul didactic II şi studii superioare, cu vechime între 15 şi 20 de ani în învăţământ, va avea o creştere a salariului de bază de la 5.368 de lei la 6.947 de lei brut, creştere de 29,41%. Cu sporul de solicitare neuropsihică, salariul minim net în plată va fi de 4.339 de lei, iar dacă se adaugă sporul de dirigenţie acesta ajunge la 4.742 de lei. 

Ligia Deca a mai arătat că o altă chestiune se referă la garanţiile conform cărora viitoarea lege a salarizării va avea ca bază de plecare salariul debutantului care va fi salariul mediu brut pe economie.

Cât vor fi primele şi ce se poate face cu ele

”Tot astăzi a fost adoptat un al doilea act normativ, ordonanţa de urgenţă privind acordarea de prime pentru cariera didactică, pentru personalul didactic şi auxiliar, dar şi pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesională, pentru personalul nedidactic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prima de carieră didactică înseamnă o primă de 1.500 de lei net, din care aproximativ 30% sunt sumă forfetară, adică la dispoziţia cadrului didactic sau didactic auxiliar. Restul banilor, 70% în acest moment putând fi folosiţi pentru cursuri de pregătire profesională, echipament IT, cărţi de specialitate şi alte categorii de cheltuieli care sprijină calitatea în învăţământ”, a anunţat Deca.

Ea a menţionat că prima se acordă într-o singură tranşă, în luna octombrie a acestui an şi sumele vor putea fi utilizate în anul 2023-2024. ”Suma va fi acordată anual, până în anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene”, a mai spus Ligia Deca.

Prima de carieră profesională, acordată personalului nedidactic, este în valoare de 500 de lei pe an, va fi similar acordată în luna octombrie, pentru că atunci este Ziua educaţiei, până în anul 2027.

”Sumele pot fi folosite, în cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesională sau alte cheltuieli necesare în activitatea profesională”, a subliniat Ligia Deca.

ADVERTISING

Salariul debutantului - 4.600 de lei din ianuarie

Întrebat cât vor câştiga concret profesorii de la 1 ianuarie 2024, ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus că este vorba despre o dublă creștere salarială pentru debutanți – adică grila va pleca de la 4.098 de lei net și tot la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită acum cu sindicatele.

"De la 4.098 va fi o creștere până la 4.600 de lei, de la 1 ianuarie, în mână, net”, a subliniat Budăi în faţa presei.

Gata greva

Sindicatele din învățământ au acceptat ultima majorare salarială propusă de Guvern, iar după trei săptămâni, greva profesorilor se suspendă.

Sindicaliștii au cerut însă instituirea în ordonanța de urgență, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, au avertizat sindicaliștii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇