Gata greva! Toții elevii se întorc mâine la școală

Gata greva! Toții elevii se întorc mâine la școală

Sindicatele din învățământ au acceptat ultima majorare salarială propusă de Guvern, iar după trei săptămâni, greva profesorilor se suspendă.

Sindicaliștii cer însă instituirea în ordonanța de urgență ce urmează a fi aprobată în ședința de guvern de astăzi, prin articol distinct, a:

  • principiului potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public;
  • acordării primei tranșe de majorare salarială (50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării) de la 01.01.2024
ADVERTISING

În situația în care în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, greva va fi reluată, subliniază sindicaliștii.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de guvern că vor fi adoptate două ordonanţe de urgenţă, una pentru majorările salariale de la buget, alta pentru banii acordaţi prin fonduri UE pentru profesori.

”În atâția ani s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, probleme care trebuie rezolvate. În deplină responsabilitate a liderilor Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, am considerat că e absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă. Să încheiem anul școlar, să se desfășoare Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat”, a spus Ciucă.

ADVERTISING

UPDATE: Condiția impusă de sindicate a fost inclusă în textul ordonanței de urgență. Articolul 3 al OUG prevede că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Ce prevede OUG

Proiectul de OUG care conține majorările salariale pentru personalul din Educație a fost publicat duminică.

Potrivit documentului, începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

d) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie;

ADVERTISING

e) personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare şi desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ, cu suma de 1.300 de lei fiecare;

f) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.

Această sumă se acordă şi pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcţii, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de această sumă, de 400 de lei, să beneficieze şi această categorie de personal, conform documentului.

Iată și cum se vor da examenele și cum vor fi încheiate mediile în acest an.

Cât va fi impactul bugetar total și de unde vin banii

Impactul bugetar al noilor măsuri anunţate duminică de Guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzuţi ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53 la 1 iunie.

„De la 18-25%, cât era, în funcţie de funcţie, grad didactic şi aşa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus faţă de cele 2,2 miliarde, care au fost deja aduse ca impact de Ordonanţa 53”, a afirmat Ligia Deca duminică.

Ea a precizat că legea nu se va aplica retroactiv, iar majorările vor fi acordare de la data la care actul normativ va apărea în Monitorul Oficial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇