Greva continuă și luni, dar sunt șanse ca de marți să reînceapă școala. Cât este impactul bugetar și de unde vin banii (Video)

Greva continuă și luni, dar sunt șanse ca de marți să reînceapă școala. Cât este impactul bugetar și de unde vin banii (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Greva continuă și luni, au anunțat sindicaliștii, după discuția de duminică dimineață cu guvernul. Profesorii au cerut ca ultima ofertă făcută de guvern să se concretizeze într-o ordonanță de urgență, după care este posibil ca greva să înceteze. Guvernul a publicat deja proiectul de OUG și așteaptă un răspuns din partea sindicatelor până luni la ora 10:00. Ulterior, guvernul va adopta OUG și este posibil ca greva profesorilor, care durează de trei săptămâni, să ia sfârșit.

Totuși, duminică seara, erau unele probleme cu textul OUG pus în transparență de guvern. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret, spune că deocamdat în rândul profesorilor, se pun foarte multe întrebări, se fac calcule şi toată lumea este sub presiune. Iar prevederea cu salariul debutantului se află tot în preambul, nu ca articol în ordonanță.

Potrivit ministrului Educației, impactul bugetar al noilor măsuri propuse de Guvern este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei cât costă deciziile anterioare. Deca a mai spus că guvernul va publica duminică două proiecte de act normativ: unul care prevede creşterile salariale şi altul care prevede acordarea sumelor anuale din fonduri europene.

ADVERTISING

UPDATE: A fost publicat proiectul de OUG care cuprinde majorările salariale pentru personalul din învățământ.

Ce au spus liderii sindicali

Liderii principalelor sindicate din Educație au ieșit după întâlnirea cu premierul și au spus că greva continuă. „Luni este grevă în toate școlile”, precizează liderul FSLI, Simion Hăncescu.

„Concluzia e una foarte clară. Colegii vor să vadă proiectul actului normativ. Ne vom pronunța mâine, la ora 10:00. (...) Până atunci greva continuă”, spune președintele FSE, Marius Nistor.

„Mâine e grevă în toate școlile”, a adăugat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Marius Nistor a mai spus și că Guvernul a propus, duminică, majorări salariale pentru angajaţii din educaţie în două tranşe, o tranşă de la 1 ianuarie 2024 şi o a doua tranşă din anul 2025. Acesta a precizat că propunerile Guvernului vor fi aduse la cunoştinţa angajaţilor din sistem şi că reprezentanţii acestora se vor pronunţa luni, la ora 10:00.

Ce au spus premierul Ciucă și ministrul Educației

Declarații a făcut și premierul Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu sindicaliștii, la care au mai participat Marcel Ciolacu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi și secretarul general al guvernului.

Declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern din 11 iunie

Declarațiile premierului Nicolae-Ionel Ciucă la începutul ședinței de guvern din 11 iunie

Publicată de Guvernul României pe Sâmbătă, 10 iunie 2023

Ciucă a spus că proiectul de OUG va fi pus astăzi în transparență decizională și prevede o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1.500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024.

ADVERTISING

Ciucă și-a arătat încrederea că după punerea proiectului de OUG în transparență astăzi, mâine până la 10:00 sindicatele vor da un răspuns pozitiv, după care guvernul va adopta OUG și va fi încheiat conflictul de muncă din Educație.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat și cele trei măsuri din OUG ce va fi aprobată astăzi pentru organizarea examenelor naționale.

  • Probele orale ale Bacalaureatului vor fi echivalate cu notele din liceu. Probele scrise la Evaluarea Națională și la Bacalaureat rămân la datele stabilite deja.
  • Susținerea examenului de titularizare va fi doar cu proba scrisă.
  • Evaluarea sistemică la clasa a VI-a nu se va mai susține.

Ordonanța a fost adoptată - vezi condițiile în care se vor da examenele naționale și vor fi încheiate mediile la acest final de an școlar.

Cât va fi impactul bugetar total și de unde vin banii

Impactul bugetar al noilor măsuri propuse duminică de Guvern privind majorările salariale pentru angajaţii din sistemul de educaţie este de aproximativ 700 de milioane de lei, sumă care se adaugă celor 2,2 miliarde de lei prevăzute ca impact bugetar odată cu adoptarea Ordonanţei 53, pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat adoptată la 1 iunie.

ADVERTISING

„De la 18-25%, cât era, în funcţie de funcţie, grad didactic şi aşa mai departe, până la 25%, efortul bugetar este în jur de 700 de milioane de lei în plus faţă de cele 2,2 miliarde care au fost deja aduse ca impact de Ordonanţa 53”, a afirmat Ligia Deca duminică, potrivit News.ro.

Ea a precizat că legea nu se va aplica retroactiv, iar majorările vor fi acordare de la data la care actul normativ va apărea în Montorul Oficial.

Guvernul va publica în transparenţă două proiecte de act normativ, unul care prevede creşterile salariale şi altul care prevede acordarea sumelor anuale din fonduri europene.

Întrebată de ce s-a prelungit situaţia pe o perioadă de trei săptămâni, în condiţiile în care Guvernul a reuşit să găsească resursele financiare necesare pentru majorările salariale acordate angajaţilor din sistemul de învăţământ, Deca a răspuns că „discuţiile cu reprezentanţii sindicali au evoluat de o săptămână la alta, la fel şi unele dintre revendicări” şi că „este clar pentru toată lumea” că trebuit făcut tot ceea ce stă în putinţa Guvernului pentru ca procesul educaţional să se finalizeze cu bine. 

„Ministerul Educaţiei, alături de întreg Guvernul, au căutat soluţii în tot acest timp şi mă bucur că au fost identificate soluţii pentru această creştere suplimentară care a fost avansată astăzi în discuţiile cu federaţiile sindicale”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte posibilitatea recuperării orelor care nu s-au ţinut în perioada grevei, ministrul a explicat că în cele cinci zile care au mai rămas până la finalul anului şcolar „orele care se pot recupera se vor recupera printr-o planificare realizată la nivelul unităţii de învăţământ”; subliniind că „se vor recupera atâtea câte se vor recupera în mod firesc şi legal”.

Context: Sindicatele au respins o ofertă și au primit imediat alta mai bună

Reamintim că sâmbătă seară, profesorii greviști au anunțat că resping oferta făcută de guvern vineri și continuă greva. Anunțul a fost făcut de Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret.

Decizia a fost luată pe baza unui referendum făcut cu membrii de sindicat aflați în grevă care fac parte din cele două federații reprezentative din Educație (FSLI și FSE Spiru Haret). În urma referendumului, s-a decis respingerea ultimei propuneri a Executivului, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro.

Guvernul a propus, în cadrul discuţiilor de vineri, o majorare salarială de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare, majorare acordată de anul viitor, dar şi un bonus anual de 1.500 de lei, acordat din fonduri europene până în anul 2027. Sindicatele au precizat atunci că urmează să se consulte cu membrii de sindicat şi să dea un răspuns.

”În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, declara Marius Nistor, vineri, pentru News.ro.

La scurt timp după anunțul sindicatelor că greva continuă, guvernul a venit cu o propunere îmbunătățită, dar a condiționat-o de un răspuns și încheierea conflictului până duminică la ora 9:00.

Potrivit unui mesaj intern al preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, transmis pe grupurile membrilor de sindicat din educaţie, Guvernul a venit cu următoarea ofertă:

”Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, se arată în mesajul transmis pe grupurile sindicaliştilor.

Greva profesorilor durează de trei săptămâni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇