Cum se vor da examenele și cum vor fi încheiate mediile în acest an

Cum se vor da examenele și cum vor fi încheiate mediile în acest an

Guvernul a adoptat duminică, în şedinţă extraordinară, Ordonanţa de Urgenţă care stabilește cum vor fi date examenele naționale și se vor încheia mediile în acest final de an, marcat de greva de trei săptămâni a profesorilor.

La finalul ședinței de guvern, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat principalele modificări:

  • data de încheiere a situaţiilor şcolare pentru clasele terminale  - a VII-a, a XII-a şi a XIII-a - se va prelungi până pe 16 iunie, în condiţiile în care aceste clase ar trebui să aibă situaţiile şcolare încheiate pe 13 iunie. Pentru copiii din celelalte clase nu se impune prelungirea termenului de încheiere a situaţiei şcolare.
  • Tot până pe 16 iunie se vor prelungi înscrierile la examenele naţionale  - Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. 
  • Probele de competenţă din cadrul examenului de bacalaureat vor fi echivalate cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu. Perioada în care se va desfăşura procesul de echivalare e prevăzută a fi între 12 şi 21 iunie.
  • Probele pot fi certificate cu certificate obţinute la examenele cu recunoaştere internaţională sau europeană, aşa cum era prevăzut şi anterior. 
  • Probele de competenţe digitale vor fi echivalate cu mediile obţinute de elevi la disciplina TIC - Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor, iar pentru cei din promoţiile anterioare care nu au studiat TIC echivalarea se va face cu mediile la o disciplină relevantă.
  • Probele scrise atât la examenul de bacalaureat, cât şi la Evaluarea Naţională rămân la datele anunţate în calendarul iniţial.
  • Examenul de titularizare din acest an se va desfăşura doar sub forma probei scrise, fără inspecţia la clasă. Măsura fost luată în contextul în care informaţiile primite de minister de la Inspectoratele Şcolare arătau că vineri, 9 iunie, din totalul de 31.000 de inspecţii la clase peste 18.000 de inspecţii nu fuseseră desfăşurate din cauza grevei şi nu mai este timp fizic pentru efectuarea inspecţiilor neefectuate. 
  • Evaluarea naţională de sistem de la finalul clasei a şasea nu se va susţine anul acesta.
ADVERTISING

Sindicaliștii din Educație sunt în grevă de trei săptămâni, dar sunt șanse ca de marți să se încheie protestul profesorilor.

Duminică dimineața a avut loc la guvern o nouă întâlnire cu sindicatele din Educație, iar la finalul discuțiilor, liderii sindicali au anunțat că greva continuă și luni, pentru că profesorii așteaptă ca măsurile agreate de ambele părți să se concretizeze într-o ordonanță de urgență. Guvernul a promis că textul OUG va fi pus în transparență decizională duminică, un răsouns final este așteptat de la sindicate până luni la 10:00. după care guvernul va adopta OUG și este de așteptat ca greva să se încheie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Proiectul de OUG care va fi pus astăzi în transparență decizională va conține o creştere salarială medie de 25% de la 1 iunie, 1.500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027, precum şi 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ianuarie 2024.

La finalul ședinței de guvern de duminică, Ligia Deca a spus: „Am văzut cu toţii semnalul de alarmă tras de către personalul din învăţământ şi ultimele trei săptămâni ne-au dat măsura demnităţii oamenilor care ne construiesc viitorul, educându-ne copiii. Prioritatea noastră, la Ministerul Educaţiei, a fost să continuăm garantarea dreptului la educaţie. Sigur, nu am negat niciun moment dreptul cadrelor didactice de a cere un sprijin mai mare din partea statului şi considerăm că îl merită cu prisosinţă”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇