Unii profesori vor să continue greva. Reacția sindicaliștilor acuzați de trădare

Unii profesori vor să continue greva. Reacția sindicaliștilor acuzați de trădare

Cadrele didactice din mai multe județe au declarat că nu au fost consultate sau că nu sunt de acord cu întreruperea protestului și i-au acuzat pe liderii sindicali de trădare.

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Învăţământ (ASÎ) Suceava, prof. Giani Leonte, a declarat că dascălii din judeţ vor rămâne în grevă, la cererea acestora, protestele urmând să se desfăşoare pe parcursul întregii săptămâni.

”Colegii au spus că vor să rămână. Mesajul cu care s-a plecat de la mitingul de azi este că greva continuă”, a spus Giani Leonte.

ADVERTISING

El a precizat că la Suceava rata de participare pe unităţi şcolare de 83%, cu o participare de 50%, iar în cursul zilei de marţi urmează să se constate dacă rata de participare la grevă va mai fi de peste 50% în judeţ.

Cum s-a luat decizia suspendării grevei și ce spun liderii sindicali

Decizia de suspendare a grevei din Educație a fost luată prin mandatare de la liderii județeni, deși până acum, pe tot parcursul grevei generale, au fost consultaţi membrii de sindicat din fiecare școală.

Liderii sindicali din educaţie Simion Hăncescu şi Marius Nistor au prezentat însă luni, într-o conferinţă de presă, cifre din care rezultă că majoritatea covârşitoare a şefilor de filiale s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Simion Hăncescu a declarat că, din 57 de lideri sindicali FSLI din ţară consultaţi, 51 s-au pronunţat în favoarea suspendării grevei, iar 6 au fost împotrivă. ”Este procent majoritar”, a afirmat el.

“Am respectat în permanenţă ceea ce ne-au cerut oamenii şi am luat decizia astăzi, fiind mandataţi de liderii judeţeni, noi nu aveam cum, personal, să discutăm direct cu oamenii, dar am fost mandataţi să luăm această decizie şi cu siguranţă mai sunt nemulţumiţi. Sunt oameni care consideră că am trădat, nu am trădat cu absolut nimic”, a continuat Hăncescu.

ADVERTISING

La rândul său, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret” Marius Nistor a explicat cum ar fi stat lucrurile dacă ei ar fi trădat.

“Dacă am fi trădat, ar fi însemnat că se duc doi lideri naţionali, discută cu Guvernul, fac o înţelegere şi pun oamenii în faţa faptului împlinit. Dar de când s-au declanşat aceste negocieri, în permanenţă ne-am dus cu nişte solicitări la Guvern, Guvernul a venit cu anumite răspunsuri, iar noi ne-am întors de fiecare dată către colegii noştri din cancelarii.

Şi acţiunile au continuat. Nu poţi vorbi de trădare, în momentul în care negocierea s-a dus, prin intermediul nostru, direct între Guvern şi colegii din cancelarii”, a transmis Marius Nistor.

De asemenea, Simion Hăncescu a precizat că profesorii vor să fie reluate cursurile.

“Conform legii, greva poate continua dacă procentul este peste 50 plus 1. Ceea ce ne-au comunicat liderii este că oamenii doresc să intre la ore, e problemă legată de salarii, nu are sens să ne amăgim. Sunt atâtea zile de grevă şi vor să reia cursurile”, a mai declarat Hăncescu.

Sindicatele din învățământ au acceptat ultima majorare salarială propusă de Guvern, iar după trei săptămâni, greva profesorilor se suspendă.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind creşterile salariale în educație și a inclus în textul actului normativ și condiția impusă de sindicate. Iată cât e majorarea salarială de acum şi cât va câştiga profesorul debutant din 2024


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇