Rotativă cu scântei: PSD vrea ca UDMR să ia ministere cu probleme, Kelemen Hunor zice pas

Rotativă cu scântei: PSD vrea ca UDMR să ia ministere cu probleme, Kelemen Hunor zice pas

PSD a decis că vrea UDMR în continuare la guvernare, dar doar dacă acceptă să ia alte ministere decât cele pe care le are acum, respectiv Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Energiei. Anunțul a fost făcut de liderul PSD, Marcel Ciolacu, după întâlnirea pe care a avut-o cu liderii județeni ai PSD, în care s-au stabilit condițiile PSD pentru rotativa guvernamentală, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare. UDMR a respins această variantă dar, prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, a anunțat că nu se „ridică de la masă”, ci așteaptă să vadă ce mutare va face viitorul premier.

ADVERTISING

Ce a decis PSD

Marcel Ciolacu a declarat, după întâlnirea cu liderii social democrați din județe, că PSD doreşte să continue colaborarea cu UDMR, dar uniunea să primească două ministere în loc de trei cât are acum și să fie unele noi.

”A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR. (...) UDMR să preia ministerele Energiei şi Fondurilor Europene, ministere importante. Din câte cunoaştem, au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere”, a spus liderul PSD, care ar urma să preia postul de premier.

ADVERTISING

El a explicat propunerea prin faptul că s-a schimbat contextul politic față de momentul în care s-a decis coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

„Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară. Contextul de acum un an și jumătate e unul, contextul de acum e altul și încercăm să maximizăm în funcție de persoanele cele mai potrivite de a conduce ministerele”, a adăugat liderul PSD, citat de news.ro.

În acest moment, UDMR deține Ministerul Mediului, Ministerul Sportului și Ministerul Dezvoltării. Ambele ministere propuse de PSD se vor confrunta cu provocări mari în perioada următoare.

ADVERTISING

Răspunsul UDMR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins propunerea ca uniunea să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene. El a făcut declarații duminică seara, după întâlnire la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Trebuie să respectăm protocolul, cuvântul dat. Am cerut respectarea acordului semnat de către PNL și PSD. Colegii mei mi-au dat acest mandat să respectăm acordul, rămânem cu Dezvoltarea și putem discuta pentru ceva similar în loc de Mediu, a spus Kelemen Hunor.

El a explicat că varianta ca UDMR să primească ministerele Energiei și Fondurilor Europene era cunoscută de miercuri și el informase deja partenerii de guvernare că nu este o variantă acceptabilă. Kelemen Hunor a mai spus că astăzi, înainte să iasă cu declarații în presă, Marcel Ciolacu l-a sunat și l-a informat despre decizia PSD.

„I-am spus că este inacceptabil, dar nu ne-am ridicat de la masă, discutăm în continuare. (...) În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de președintele Iohannis să formeze Guvernul, este responsabilitatea lui să încheie discuțiile, până atunci există un acord și UDMR nu pleacă de la guvernare”, a mai spus președintele UDMR.

Potrivit unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă ar urma să își dea demisia luni, iar procedura de numire a unui nou guvern și a unui nou premier să aibă loc săptămâna viitoare.

Potrivit protocolului coaliției de guvernare, rotativa guvernamentală ar fi trebuit să aibă loc pe 25 mai, când Marcel Ciolacu urma să preia mandatul de premier, însă negocierile au fost suspendate până la încheierea grevei profesorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇