Cioloș cere să fie închisă România Tv: Este afacerea unui infractor periculos, un instrument de intimidare și propagandă

Cioloș cere să fie închisă România Tv: Este afacerea unui infractor periculos, un instrument de intimidare și propagandă

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș consideră că este nevoie de închiderea televiziunii România Tv, după emisiunile din ultima săptămână în care angajații au emis opinii scandaloase legate de moartea jurnalistei Iulia Marin.

Cioloș critică politicienii din România că au folosit această televiziune pentru a manipula opinia publică și critică în special Opoziția că nu a luat nicio atitudine.

„Ticăloșia România TV cere un comportament exemplar: închiderea acestei stații TV. În lumina ultimelor evenimente, observ că Opoziția politică din România nu reușește să funcționeze nici corect, nici eficient. Pot să înțeleg că există diferențe de poziționare între noi, însă nu înțeleg această tăcere asurzitoare în acest caz extrem de grav. Sper că liderii partidelor de opoziție nu așteaptă să treacă furtuna, să poată merge din nou în studiourile unei televiziuni care a încălcat orice limite profesionale, etice, morale și de bun-simț.

ADVERTISING

Clasa politică din România, Putere și Opoziție, a girat ani în șir comportamentul acestei televiziuni prin prezența la acest post și finanțarea lui. Cunosc această realitate, pentru că am auzit mereu de la mulți dintre specialiștii de comunicare că nu e bine să te cerți cu ei, că au audiență mare, că îți pot face rău și multe alte argumente din aceeași categorie.

Să fim cinstiți cu noi înșine: România TV este un instrument de intimidare și propagandă, construit de politicieni interesați să influențeze jocul politic în direcțiile dorite de ei. Instrument finanțat cu foarte mulți bani publici, în funcție de interesele politice. Nu este o instituție de presă, iar mulți dintre cei care lucrează acolo și apar în studiouri nu sunt jurnaliști, chiar dacă încearcă să pretindă că ar fi”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

ADVERTISING

Fostul premier amintește că postul Tv a fost fondat de Sebastian Ghiță, fostul politician care susține că a primit azil în Serbia, după ce a fugit în decembrie 2016 în această țară ca să scape de închisoare. Cioloș spune că România Tv are un rol important în ascensiunea AUR și că pune în pericol parcursul european al României.

„România TV este afacerea unui infractor periculos, dat în urmărire generală, un individ care a fugit într-o țară prorusă unde se adăpostește de lege și pușcărie. Oamenii care i-au construit acest instrument de intimidare au sprijinit apariția și dezvoltarea AUR, un partid politic extremist prorus care, pentru prima dată, este capabil să amenințe traseul european al României. O parte dintre ei consiliază conducerea PSD, care se folosește de acest post pentru a-și intimida contracandidații politici.

ADVERTISING

Guvernul proeuropean de la Chișinău a interzis difuzarea RTV în Republica Moldova pentru propagandă prorusă. În România, nu argumentele lipsesc, ci curajul.

Închiderea RTV nu este despre presă, este despre libertate și democrație. Înainte de libertatea lui Victor Ciutacu de a terfeli oameni și destine, întrebați-vă unde este libertatea victimelor sale. Am ajuns să protejăm infractorii, sub pretextul unei libertăți depline, ignorând victimele.

Invit toți liderii politici din opoziție să se alăture acestui demers de a cere ridicarea licenței de emisie a România TV. Nu într-un demers abuziv, de suprimare a unei instituții de presă, ci legal, cu exemple și argumente solide, care demonstrează că avem de-a face cu un instrument politic de dezinformare, manipulare și intimidare, deghizat în instituție de presă”, a mai scris Cioloș.

Liderul REPER insistă că nu își arogă el vreo putere de a retrage licențe TV, dar a simțit că este nevoie să-și spună public părerea și să facă un astfel de apel, mai ales având în vedere că CNA nu-și mai face treaba.

„Nu am mari așteptări de la actuala coaliție de guvernare, dar îmi propun ca pe lista de priorități pentru alegerile de anul viitor să fie reformarea completă a CNA și noul organism să aibă capacitatea să închidă instrumentele de manipulare care emit, în ciuda miilor de pagini de sancțiuni primite.

Și, ca să fie limpede, că am văzut diverse interpretări: nu retrag eu licențe TV, nu vreau eu să pedepsesc pe cineva, că nu e rolul meu. Politicienii nu au dreptul să facă asta și nu ar trebui să aibă această putere vreodată într-o democrație. Dar am dreptul la opinie avizată și să atrag atenția atunci când derapajele continuă la nesfârșit și nu mai există nicio limită, iar cetățenii sunt manipulați și dezinformați.

Opinia mea fără echivoc azi este că România TV ar fi trebuit să rămână de mult timp fără licență, dacă instituțiile independente de reglementare ar fi funcționat și ar fi respectat legea. Iar dacă la România TV mai există jurnaliști pe bune, le cer să nu plece capul și să iasă din mocirlă”, conchide Cioloș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇