CNA a amendat România TV cu 75.000 de lei pentru emisiunile despre Zelenski și prigoana preoților români

CNA a amendat România TV cu 75.000 de lei pentru emisiunile despre Zelenski și prigoana preoților români

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 75.000 de lei România TV, pentru mai multe emisiuni în care a pretins că Ucraina a declanșat o prigoană împotriva preoţilor români, informații care s-au dovedit a fi incorecte şi ilustrate cu imagini și fapte false, scoase din context.

Întrunit în ședința publică, „Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite, pentru modul în care Antena 3 CNN, Realitatea Plus și România TV au reflectat subiectul referitor la situația românilor și a preoților ortodocși din Ucraina, în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în luna ianuarie 2023”, transmite CNA, într-un comunicat remis marţi seara redacţiei SpotMedia.ro.

ADVERTISING

RTV a primit cea mai sancţiune - amendă de 75.000 de lei - pentru emisiunile care au afişat ca titlu printre altele:

  • „Prigoana românilor din Ucraina, cum îi batjocorește Zelenski”;
  • „Vor să ne oprească să vorbim limba română! Îmi iau copiii!”;
  • „Securitatea lui Zelenski continuă prigoana preoților români”;
  • „Preoți scoși cu forța din altar de securitate”;
  • „Biserici devastate, preoți terorizați cu cuțitul la gât”-;

A primit o amendă de 10.000 de lei şi Realitatea PLUS (care a difuzat emisiuni cu titluri afișate pe ecran: „Mitropolit din Bucovina de Nord, amenințat cu moartea”; „Duhovnicii români, prigoniți în Ucraina”; „Mărturii din infernul războiului, atac violent la preoții români”).

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Au fost peste 15 emisiuni dedicate presupusei prigoane a Ucrainei împotriva minorităților române, cu imagini și fapte false, scoase din context. Este un discurs al urii, extrem de periculos, și cred că vorbim deja despre o chestiune de siguranță națională (...) RTV a vândut imagini cu o biserică incendiată ca dovadă a persecuțiilor preoților români din Ucraina. Imaginile au fost, în realitate, din 2021, o biserică în care a fost un incendiu accidental stins de ucraineni; regiunea în care s-a petrecut incidentul nu e populată de români”, a explicat Mircea Toma (membru CNA) pentru G4Media.

ADVERTISING

Amintim că România TV a fost televiziunea care a invitat-o pe 28 februarie timp de peste o oră pe Marina Tauber, vicepreședintele partidului lui Ilan Șor. Deputata e un fel de Diana Șoșoacă a Chișinăului, ocupația principală fiind organizarea unor proteste pentru schimbarea guvernului pro-occidental.

Ulterior, RTV a emis un comunicat prin care prezintă scuze în fața telespectatorilor, dar face promisiuni și în fața unor entități nenumite.

Urmăreşte analiza video realizată de Emilian Isailă despre Ce vrea Marina Tauber și ce a căutat la România TV?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇