Ciolacu s-a sucit din nou și dă vina pe Parlament: Fără CASS la concedii medicale și pentru boli cronice

Ciolacu s-a sucit din nou și dă vina pe Parlament: Fără CASS la concedii medicale și pentru boli cronice

Premierul Marcel Ciolacu s-a sucit din nou pe tema concediilor medicale, acum este de acord cu o scutire de CASS şi pentru cei cu boli cronice.

Guvernul a aprobat, joi, pe repede înainte, o ordonanță de urgență, pentru scutirea de la plata CASS pentru concediile medicale acordate mamelor cu copii bolnavi, gravidelor, pacienților cu afecțiuni oncologice și cazurilor de urgență.

Azi însă Ciolacu spune că şi bolnavii cronic vor fi scutiţi de la plata CASS pentru concediile medicale.

Scuza: Guvernul a luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia în Parlament pe acest subiect.

”În primul rând, CASS plătim cu toţii, şi medicii, şi dvs, toată, lumea, oriunde în lumea asta. Nu poţi să ţii sistemul de sănătate fără contribuţia pe sănătate. Nu e o taxă introdusă nici de Ciolacu, de când e un stat modern, în lume, a introdus o taxă în ceea ce priveşte sănătatea.

ADVERTISING

Am luat o decizie în Guvern şi am exceptat pe această taxă, cu alte cuvinte, cel aflat în concediu medical pentru maternitate, pentru faptul că are copilul bolnav, pentru boli cronice, pentru cancer, va avea un venit suplimentar cu această taxă de 10%”, a spus prim-ministrul Ciolacu, citat de News.ro. 

Însă în ordonanţa adoptată joi de Guvern nu sunt incluşi şi cei cu boli cronice, aşa că Marcel Ciolacu a răspuns:

”Ba da, urmează (..). Am luat o decizie rapidă, pentru că se tot întârzia a se interveni în Parlament pe acest act normativ şi am luat o decizie, nu sunt probleme în ceea ce priveşte bolnavii cronici”. 

ADVERTISING

Ciolacu, cel sucit

Ciolacu a fost întrebat săptămâna trecută ce se va întâmpla cu proiectul care elimină contribuţia la CASS pentru concediile medicale, blocat la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat. Iată dialogul redat de ProTV:

Marcel Ciolacu: ”În primul rând, eu, Guvern, nu pot să vin cu ceva, pentru că este un act normativ, este o ordonanță care a intrat în Parlament. Aș încălca o decizie a CCR-ului. Uitați-vă, e foarte clar. Sunt ferm convins, colegii de la Parlament vor lua o decizie. Pe de altă parte, nu înțeleg care este supra-impozitarea.”

ADVERTISING

Jurnalist: De 10%.

Marcel Ciolacu: ”Nu, acela este un nivel pe care toată lumea, și eu, și dumneavoastră plătim 10% la CASS. La venituri. Concediile medicale sunt un venit. Da? Ce v-am spus foarte clar este faptul că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi... de au cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord, ca să se elimine. Uitați că o să vorbesc cu domnul Simonis (preşedintele Camerei Deputaţilor - n.red.) și o să facem foarte rapid, sper săptămâna aceasta.”

A doua zi premierul a decis să facă rapid o nouă OUG, nu să apeleze la urgentarea legii din Parlament, care ar fi eliminat complet CASS pentru toate concediile medicale.

Eliminarea taxei pe boală, blocată în Parlament

Angajații care își iau concediu medical plătesc și 10% contribuție la sănătate din indemnizația primită în perioada de boală.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și se aplică chiar și pentru bolnavii de cancer, care au nevoie de zile libere pentru tratamente periodice.

Până acum, angajații primeau 75% din salariu pe perioada concediului medical.

Senatul a eliminat, încă din februarie, impozitarea de 10% pe concediile medicale. Prin amendamentul adoptat, s-a eliminat şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav. Legea a mers la Camera Deputaţilor, unde s-a blocat.

Decizia impozitării suplimentare vine după ce, anul trecut, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat nemulțumit că mulți angajați abuzează de concediile medicale. El afirma că a găsit pentru decontare concedii medicale în valoare de 6 miliarde de lei în 2023.

Şi azi premierul a vorbit pe subiect.

”Dacă ne uităm pe statistici, suntem cel mai bolnav popor din lume la asemenea dimensiuni. Dacă doriţi ca eu să dau venituri mai mari celui care, cu voia sau fără voia lui, a răcit şi stă 5 zile acasă, nu o să o fac. Să încurajez ca cel care e răcit şi stă acasă să primească cu 10% mai mult decât cel care este la serviciu, nu am să o fac (...) Şi o să o spun cu toate riscurile, pentru că nu mi se pare corect ca unii să muncească (…) şi să găsim soluţii să stăm acasă şi să câştigăm şi mai mult decât cei care muncesc. Mi se pare o aberaţie”, a subliniat premierul luni dimineaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇