Charles al III-lea, un rege cu două fațete

Charles al III-lea, un rege cu două fațete

Mai bine mai târziu decât niciodată. Așteptările față de Charles ca rege sunt mari. Un membru al familiei regale trebuie să fie rezistent, stăpân pe sine și să aibă multă răbdare.

Noul rege britanic Charles al III-lea a promis o viață întreagă în slujba succesiunii regretatei sale mame. Într-o alocuțiune televizată vineri seară, el a evocat jurământul mamei sale, de a-și pune „întreaga viață, fie ea scurtă sau lungă” în slujba supușilor săi. Charles a subliniat că dorește să reînnoiască acest angajament.

Charles l-a numit pe fiul său William, care este acum moștenitorul direct al tronului, nou prinț de Wales. Charles deținuse el însuși acest titlu anterior. Charles a declarat că este sigur că William (40 de ani) și soția sa Kate (40 de ani) vor continua să inspire societatea britanică și să conducă dezbaterile naționale în calitate de prinț și prințesă de Wales.

În privința fiului său mai mic, Harry, și a soției sale Meghan, regele a fost conciliant. "Vreau, de asemenea, să îmi exprim dragostea pentru Harry și Meghan, în timp ce ei continuă să își construiască o viață peste hotare", a spus regele de 73 de ani, în discursul înregistrat la Palatul Buckingham.

ADVERTISING

Harry și Meghan s-au despărțit de cercul restrâns al familiei regale în urmă cu mai bine de doi ani și locuiesc acum în statul american California, împreună cu copiii lor Archie (3 ani) și Lilibet (1 an). Harry s-a certat cu tatăl său, Charles, și cu fratele său mai mare, William.

Charles va fi proclamat oficial sâmbătă ca rege. După cum a anunțat Palatul Buckingham, ceremonia va începe la ora 11.00 (ora locală) la Palatul St James din Londra. Proclamația urmează să fie citită de la balconul palatului și, ulterior, în alte locuri din Regatul Unit.

Cu toate acestea, actul este mai degrabă simbolic. Încă din momentul morții reginei, coroana trecuse în mod automat la fiul ei cel mare.

Odată cu prima sosire la Palatul Buckingham a regelui Charles al III-lea, care a venit din Scoția, steagul național arborat la jumătate de catarg a fost dat jos și înlocuit cu steagul regal. Acest steag reprezintă șeful statului și este arborat întotdeauna acolo unde este prezent monarhul. Este singurul drapel care nu este arborat niciodată la jumătate de catarg. 

Prințul Charles este cel mai în vârstă succesor la tronul britanic, pe care urcă în calitate de regele Charles al III-lea.

ADVERTISING

"Tranziția este bine planificată, la fel ca și funeraliile reginei Elisabeta", a precizat Robert Hazell, politolog la University College London, într-un răspuns adresat DW. "Cu toate acestea, multe vor depinde de modul în care publicul va reacționa la încoronarea lui Charles și care va fi sprijinul guvernului."

Viața în familia regală

Prințul Charles a avut destul timp să se obișnuiască cu viața în lumina reflectoarelor. În 1970, a absolvit cu o diplomă de licență în istorie Trinity College din Cambridge. Apoi s-a angajat într-o carieră militară, inclusiv la comanda navei de dragare a minelor HMS Bronington.

În vara anului 1981, aclamat de presă, el s-a căsătorit cu Diana Spencer, în vârstă de 20 de ani. Prințesa Diana a fost pe cât de populară, pe atât de atent urmărită de presa tabloidă. În cele din urmă, cuplul a divorțat în 1996. Un an mai târziu, Diana a murit într-un teribil accident de mașină.

Se pare că Charles i-ar fi spus Dianei în timpul despărțirii: "Chiar te aștepți să fiu primul prinț de Wales care să nu aibă o amantă?"

Cu Camilla Parker Bowles, care era de mult timp iubita lui, Charles a reușit să se căsătorească în 2005.

ADVERTISING

Avem, așadar, un Charles cu două fațete: afemeiat și filantrop.

Pe lângă așa-numitul "Prince's Trust", o organizație caritabilă fondată de Charles în 1976 care sprijină tinerii defavorizați, el susține, între altele, și inițiative artistice.

Totuși, cea mai mare pasiune a lui Charles este protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice. Din 2007, Charles este implicat într-un proiect privind pădurile tropicale, în care a cooptat companii, politicieni și diverse celebrități pentru a crește gradul de conștientizare a cauzei, respectiv acțiunea împotriva defrișării pădurilor tropicale.

Ca rege, Charles va continua probabil să militeze pentru diversitatea religioasă și pentru o Mare Britanie multiculturală și modernă. De altfel, el a și anunțat că încoronarea sa va fi un eveniment care va uni mai multe credințe.

Parte a lumii politice

Cu toate acestea, lui Charles îi lipsește instinctul mamei sale, fiind rareori capabil să rămână imparțial în ceea ce privește problemele politice sau sociale. În trecut, el nu și-a reținut opiniile.

Lipsa sa de neutralitate a devenit evidentă în așa-numita afacere a notițelor "Black Spider". The Guardian a publicat aceste note, care arătau modul în care Charles a încercat să influențeze membrii guvernului și alți oameni politici. 

Problemele ce se aflau în atenția lui Charles acopereau teme diverse, de la salvarea speciilor de pești pe cale de dispariție și comandarea de echipamente militare pentru trupele din Irak, până la eliminarea bursucilor pentru a opri răspândirea tuberculozei în rândul vitelor. Documentele au dus la o lungă bătălie în instanță.

În calitate de rege, Charles va trebui să țină în frâu astfel de înclinații, spune politologul Hazell. "Monarhul trebuie să fie necondiționat neutru în toate problemele politice, așa cum a fost regina. Charles va avea ocazia de a-și exprima opiniile în cadrul audienței săptămânale cu premierul. Totuși, el va trebui să aibă în vedere drepturile sale constituționale: de a fi consultat, de a încuraja și de a avertiza."

În caz contrar, este convins Hazel, "Guvernul îi va reaminti îndatoririle care îi revin ca monarh constituțional".

Implicarea în scandaluri

În 2017, numele lui Charles a apărut în așa-numitele "Paradise Papers", o scurgere de date care a dezvăluit numele unor oameni politici, antreprenori și celebrități care gestionau investiții offshore dubioase.

În cazul său, ar fi fost vorba despre o companie care funcționa în Bermude. Potrivit investigației, Charles ar fi făcut presiuni pentru schimbări în politica privind clima în 2007, dar nu a dezvăluit faptul că ar fi beneficiat de aceste schimbări prin intermediul afacerii sale offshore. Charles a negat că ar fi fost implicat direct în contul offshore.

Recent au apărut noi întrebări cu privire la noi dezvăluiri în "scandalul banilor" regali, în care se presupune că persoane prospere din străinătate au primit avantaje în schimbul donațiilor către Prince's Foundation, înființată de Charles. Unul dintre cazuri implică un magnat saudit care a fost făcut cavaler pentru serviciile sale. Într-un alt caz, unui bancher rus i s-ar fi promis o întâlnire cu Charles.

Dezvăluirile au dus la demisia a trei angajați cheie ai organizației caritabile, inclusiv a lui Michael Fawcett, un apropiat al lui Charles. Directorul executiv s-a retras din funcție "temporar". Charles a negat că ar fi avut cunoștință de aceste presupuse practici.

Charles trebuie să evite astfel de incidente dacă vrea să câștige încrederea publicului ca rege, afirmă observatorii. Potrivit politologului Hazell, nivelul de acceptare a lui Charles și popularitatea sa vor depinde de posibila apariție a unor "evenimente și dificultăți neprevăzute”. 

Robert Mudge


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇