La ce se poate aștepta lumea de la regele Charles al III-lea: "România ocupă un loc deosebit în inima mea"

La ce se poate aștepta lumea de la regele Charles al III-lea: "România ocupă un loc deosebit în inima mea"

După moartea mamei sale, Charles a urcat pe tronul Marii Britanii după mai bine de 70 de ani ca moștenitor.

După o viață întreagă în ochii publicului, el este o figură familiară pentru mulți din Marea Britanie și din întreaga lume. Dar nimeni nu știe încă ce fel de monarh va deveni regele Charles al III-lea. Cert este că noul rege este un amic al României, iar despre români vorbește tot timpul cu admirație.

În timp ce regina a fost cel mai popular monarh, apreciată de 75% dintre britanici, potrivit unui sondaj YouGov, Charles este apreciat de 42% şi antipatizat de 24%. Mulţi experţi atribuie acest lucru căsniciei sale dificile cu regretata prinţesă Diana. Alţii spun că este din cauza poziţiilor politice pe care le-a avut.

Nu a vrut să aștepte până când va fi rege

Corespondentul regal al CNN Max Foster scrie despre ce ne putem aştepta de la noul rege.

Foster a fost în 2018 la Dumfries House, casa impunătoare de lângă Glasgow, în Scoția, locul care reunește totul pentru noul rege, toate pasiunile și cauzele sale - de la muzică la protecția speciilor, ucenicii pentru tinerii defavorizați și agricultura ecologică.

ADVERTISING

"Întreaga proprietate este plină de activitate și am putut vedea ce fior îi dădea să se plimbe și să pună întrebări personalului său. În fiecare vineri seara, oriunde s-ar afla în lume, lui Charles i se trimite un raport actualizat cu privire la moșie și el îl trimite înapoi la prima oră sâmbătă dimineața cu adnotări.

Soția lui, Camilla, vă va spune că stă până târziu în fiecare seară, citește, scrie și răspunde la cererile de sprijin și sfaturi. Acolo unde mulți dintre predecesorii săi au văzut rolul prințului de Wales ca pe un bilet către un stil de viață playboy și un venit garantat, Charles l-a profesionalizat și l-a făcut al său.

El a vrut să lase o moștenire, dar nu a vrut să aștepte până când va fi rege. Din experiența mea, este nerăbdător și motivat și devine incredibil de frustrat dacă unul dintre proiectele lui nu funcționează sau nu dă roade", scrie corespondentul CNN.

Kenneth Dunsmuir conduce Fundaţia Prinţul de Wales, o organizație caritabilă cu scop educativ ce urmăreşte sa sprijine păstrarea patrimoniului, agricultura şi dezvoltarea durabilă.

„Preocupările lui cu privire la problemele sociale din comunitate și problemele ecologice erau acolo și tot ceea ce s-a întâmplat este că s-a implicat din ce în ce mai mult și a avut timp să facă asta”, spune Dunsmuir despre noul rege.

ADVERTISING

Un rege pasional?

Charles s-a chinuit de-a lungul anilor să-și stăpânească pasiunea, atunci când vorbeşte despre lucrurile care îl interesează, dar de multe ori nu a reuşit și discursurile sale sună mai mult ca ale unui militant decât ale unui viitor rege. Acest lucru a generat acuzații cum că el amenință independența și imparțialitatea monarhiei.

De exemplu, schimbările climatice. A vorbit despre ele încă din 1968. De atunci, încălzirea globală a devenit o problemă globală și politică.

Charles a fost un susținător proeminent al Acordului climatic de la Paris din 2015 și a discutat subiectul cu Donald Trump la un ceai în decembrie 2019, în timp ce președintele de atunci se pregătea să retragă Statele Unite din pact. Luna următoare, la Forumul Economic Mondial din 2020 de la Davos, Charles a ținut un discurs puternic, întrebând:

„Vrem să rămânem în istorie ca oamenii care nu au făcut nimic pentru a aduce lumea înapoi de pe buza prăpastiei? Eu nu vreau.”

În ciuda criticilor legate de lupta sa pentru a deveni ecorăzboinicul familiei regale, Charles a continuat să fie un pionier în problemele ecologice în ultimii ani.

ADVERTISING

În plus, Charles a vorbit deschis cu privire la o serie întreagă de probleme sensibile, de la culturile modificate genetic la medicamentele homeopate.

Asta îl deosebeşte de mama lui, care nu și-a exprimat o părere proprie toată domnia de 70 de ani. Abilitatea legendară a reginei de a nu ofensa pe nimeni a fost o chestiune strategică, dar Charles a insistat întotdeauna că intenționează să-i urmeze exemplul și să nu mai fie atât de implicat în diverse probleme atunci când va urca pe tron.

Când a fost întrebat dacă va continua să îşi susţină ideile şi după ce va deveni rege, el a replicat: „Nu. Nu sunt atât de prost”.

Relaţia cu William şi Camilla

Charles și-a petrecut toată viața pregătindu-se să fie suveran, deşi mulţi se aşteptau să renunţe la tron în favoarea fiului său mult mai popular, William.

Relația dintre noul rege și moștenitorul său va fi acum cheia pentru stabilitatea viitoare a monarhiei, la fel ca și dinamica dintre noul rege și soția sa.

"Am văzut ce sprijin a fost Camilla întotdeauna pentru Charles. Am văzut cât de agitat și frustrat poate deveni atunci când se confruntă cu un obstacol în munca lui, iar ea are un talent unic de a disipa orice tensiune cu un simț al umorului și charismă care nu se văd în fața camerei (...) Cu Camilla stând ferm lângă el, Charles își va pune pecetea asupra monarhiei", scrie în încheiere specialistul CNN despre relaţia celor doi soţi.

Spre sfârşitul vieţii reginei, Charles şi-a asumat mai multe îndatoriri, ca o modalitate de a pregăti publicul pentru domnia lui.

Unul dintre cei mai mari ambasadori ai României

Cât despre noi, România are de ce să se uite cu speranţă spre viitor, având în vedere că noul rege a manifestat o iubire nemăsurată pentru ţara noastră.

Fostul prinţ de Wales este un mare prieten al României. El este prezent, din 1998 încoace, aproape în fiecare an în ţara noastră, iar în Marea Britanie, Familia Regală a României participă anual la vizite publice sau oficiale.

Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care beneficiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară.

Ultima dată a fost în România anul acesta, în luna mai, când a lansat, la Sibiu, cel mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa.

Charles a ținut să vorbească la revenirea în România (după lunga absenţă din pandemie), în limba poporului pe care îl vizitează.

„E o mare bucurie să mă aflu din nou în România după 3 ani de absență. Gândurile mele au fost cu voi în această perioadă dificilă”, a spus Charles, la ultima vizită în România.

Charles a ajuns pentru prima dată în localitățile din sudul Transilvaniei în primăvara anului 1998. A iubit de atunci România, poate și pentru că există o legătură de sânge: contesa Claudia Rhedey, născută în 1812 la Sângeorgiu de Pădure, este stră-stră-stră bunica reginei.

„Este ultimul colț al Europei în care se poate observa o sustenabilitate reală, o reziliență completă și menținerea unui întreg ecosistem”, spune regele Charles despre România.

„Am ajuns să apreciez și să cunosc atât de multe despre România, moștenirea ei istorică excepțională și neîntrecuta ei biodiversitate, întinsele ei păduri mixte și încântătoarele ei priveliști. Am vizitat multe locuri, dar sunt multe altele pe care vreau să le explorez.

România este o țară uimitor de diversă, de la Delta Dunării, cea mai mare și mai sălbatică zonă umedă a Europei, la pădurile, izvoarele și mănăstirile Bucovinei, Moldovei și Maramureșului, colinele Apusenilor sau întinderile nelocuite ale Harghitei, colecțiile neprețuite din muzeele Bucureștiului sau frumusețea sălbatică a defileului Porțile de Fier, castelele, munții și satele săsești ale Transilvaniei sau văile retrase ale Banatului și Crișanei.

Moștenirea istorică a României se întinde în trecut până la fortărețele dacilor și cetățile grecești Histria și Argamum. (...) România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoșii mei pe Vlad Țepeș, ceea ce ar putea explica de ce, în fiecare vizită, o parte din mine se simte acasă”, spune cel devenit Charles al III-lea, regele Marii Britanii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇