Procuror SIIJ - abuzator al unui copil și cu bilanț zero rechizitorii - ajunge șef în DNA. Restaurația și hemoragia din parchetul anticorupție

Procuror SIIJ - abuzator al unui copil și cu bilanț zero rechizitorii - ajunge șef în DNA. Restaurația și hemoragia din parchetul anticorupție

După un simulacru de procedură de concurs la Ministerul Justiției, cu câștigătorul cunoscut înainte de a se înscrie, exact ca în cazul actualului șef DNA, procuroarea Mihaiela Iorga Moraru se îndreaptă spre șefia Secției I, de combatere a corupției, din parchetul anticorupție. 

O procuroare pe care Înalta Curte o acuza de comiterea unui abuz grav împotriva unui copil și care la SIIJ, în afara de acest abuz, are bilanț ZERO.

Dosarul penal Walter

Dna Iorga Moraru a mai fost procuror DNA, pe vremea lui Daniel Morar. În 2017 a fost revocată de Laura Codruta Kovesi, revocare anulată de instanța de contencios administrativ.

Pe 8 februarie 2018, Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual. Concret era suspectată că ar fi făcut demersuri pentru a îngreuna cercetarea de către DIICOT a omului de afaceri Florian Walter.

Pe 18 iunie 2018, judecătoarea Silvia Cerbu a anulat rechizitoriul și probele, inclusiv, potrivit presei, două discuții telefonice dintre Iorga Moraru și Florian Walter, aflat atunci în Emiratele Arabe Unite (detalii despre probele anulate, AICI).

ADVERTISING

Pe 19 iunie, DNA a contestat această decizie.

Înainte de judecarea contestației, pe 1 martie 2019, Mihaiela Iorga Moraru a fost numită la SIIJ,  secția preferată a lui Liviu Dragnea, menită să dreseze magistrații incomozi și să îi salveze pe cei utili și obedienți. Un magistrat inculpat el însuși a devenit procuror în cadrul secției cu competență exclusivă pentru anchetarea magistraților.

Pe 15 iunie, cu o zi înainte de a deveni judecător CCR, și înainte de motivarea anulării rechizitorului, Gheorghe Stan, fostul șef SIIJ, implicit al inculpatei Iorga Moraru, a decis retragerea contestației făcută de DNA.  Potrivit unor surse judiciare citate de G4media, Iorga Moraru a participat anul acesta, alături de procurorul general al României Alex Florența, la nunta lui Gheorghe Stan.

Cu toate probele rămase anulate, clasarea dosarului de către colegii dnei Iorga Moraru a devenit o simplă formalitate.

Procurorul ZERO și abuzul împotriva unui copil

La SIIJ,  bilanțul dnei Iorga Moraru este cu adevărat spectaculos. În trei ani, între 01.03.2019 -11.03.2022, „i-au fost repartizate spre soluționare 1.456 de dosare penale, dintre care a soluționat 307, nici unul prin rechizitoriu”, se arată într-un răspuns oficial al PÎCCJ

Deci vreme de 3 ani, dna Iorga Moraru a produs la SIIJ exclusiv clasări. Vreme de trei ani fostul procuror DNA și viitoare șefă din DNA nu a găsit niciun magistrat corupt.

Asta nu înseamnă că la SIIJ dna Iorga Moraru a stat degeaba. S-a ocupat cu maximă intensitate de persecutarea unui copil căruia a încercat din toate puterile și cu un abuz constatat de instanța supremă să îi blocheze șansa la o viață normală.

Am scris pe larg despre povestea Sorinei Săcărin, adoptata de o familie de români din SUA.

Pe scurt, ca să împiedice plecarea din țară a copilei alături de părinții adoptivi, dna Iorga Moraru i-a confiscat fizic pașaportul, direct de la Direcția Pașapoarte Dolj, fără că fetița să aibă vreo calitate în vreun dosar penal. Pur și simplu, l-a luat și a refuzat să-l restituie.

Prin încheierea ÎCCJ nr. 265/14.07.2020 , judecatoarea Lavinia Lefterache stabilește că Iorga Moraru, în calitate de procuror SIIJ, i-a încălcat minorei Sorina Săcărin dreptul la liberă circulație, prin reținerea nelegală a pașaportului.

Dacă acest abuz comis de dna Iorga Moraru își atingea scopul și copila era împiedicată să plece în SUA cu părinții, Sorina Săcărin rămânea copila rromă din Baia de Aramă, cu un retard cert, diagnosticat,  fizic, emoțional și educațional, nu ar fi avut o familie care să o îngrijească, nu devenea o tânără cetățeană americană, cu rezultate foarte bune la școală, care cântă la pian și la vioară, selecționată să facă parte dintr-o orchestră cu care susține concerte.

Abuzul procuroarei Iorga Moraru a rămas nepedepsit. Nu au existat consecințe disciplinare sau penale ale celor stabilite de judecatorea Lavinia Lefterache. Plangerile penale și disciplinare facute de familia Săcărin au fost respinse, dar ICCJ e în pronunțare pe o acțiune prin care familia Săcărin cere despăgubiri de la statul român pentru reținerea nelegală a pașaportului.

Abuzul constatat de judecătoarea Lavinia Lefterache și bilanțul lamentabil de la SIIJ nu au împiedicat-o pe Gabriela Scutea, fostul procuror general, să o numească pe dna Iorga Moraru în noul SIIJ de la PÎCCJ.

Abuzul împotriva unui copil prin folosirea abuzivă a instrumentelor de procuror nu a împiedicat-o nici pe dna ministru Gorghiu, mamă și adesea izvorâtoare de declarații despre copii, să semneze propunerea de promovare a procuroarei abuzatoare la șefia secției I DNA.

Secretul succesului

Că dna Iorga Moraru este aleasa noului șef DNA, Marius Voineag, se știa în sistem înainte de procedura simulacru. Și dl Voineag a devenit șef DNA înainte de concurs.

Ca să o numească pe domnia sa, dl Voineag l-a dat la o parte pe procurorul George Matei (dosarul vaccinurilor), actualul șef al Secției I.

Inițial, procurorul Matei s-a înscris la concurs, apoi a renunțat. Voineag „l-a împins pe scări”, spun surse din sistem.

Explicația acestora pentru preferința fermă a lui Marius Voineag trebuia căutată la consilierul său, Viorel Cerbu. Acesta ar fi un mare susținător al dnei Iorga Moraru, amândoi fiind oameni de bază ai lui Daniel Morar, când acesta conducea DNA.

În mod cert familia Cerbu îi poartă noroc dnei Iorga Moraru. Soția, dna Silvia Cerbu, a semnat încheierea de anulare a rechizitoriului de trimitere în judecată a dnei Iorga Moraru. Soțul, Viorel Cerbu, o promovează într-o funcție de conducere la DNA.

Teoretic, dna Iorga Moraru mai trebuie să obțină avizul secției de procurori a CSM, o simplă formalitate cât timp, cu excepția unui singur procuror, aceasta este predată actualei puteri. Și mai trebuie să semneze Klaus Iohannis.

Hemoragia

În timp ce Marius Voineag promovează asemenea procurori, din DNA se pleacă pe capete de când a venit el la conducere. Am întrebat în baza Legii 544 câți procurori au părăsit DNA, numeric și nominal, și din ce motive din 1 aprilie până în prezent. Răspunsul a venit pe 24 noiembrie.

Raspuns-DNA

DNA a refuzat să precizeze și numele procurorilor plecați, deși ele sunt publice pe site-ul CSM, în deciziile luate de secția de procurori. Unul dintre ei este Liviu Lascu, dat afară de Marius Voineag cu metode bolșevice. Ulterior, dosarul achizițiilor SRI anchetat de Liviu Lascu a fost clasat. 

Doar că răspunsul DNA este parțial mincinos. Pe 16 noiembrie, deci cu mai bine de o săptămână înainte de răspunsul DNA, Secția de procurori a CSM acceptase solicitările de mutare la alte parchete făcute de trei procurori de la serviciul din Bacău, unde de altfel s-a stins astfel lumina.

Decizie-CSM

Deci numărul total al procurorilor plecați este 17 procurori, aproape 15% din numărul total al magistraților care lucrează efectiv DNA. Și exodul, mai ales spre EPPO, dar nu numai, va continua, spun surse judiciare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇