Ministra bulevardelor și trenurilor

Ministra bulevardelor și trenurilor

De când a devenit ministră a Justiției, dna Alina Gorghiu este frenetică. Bate țara în lung și în lat și face conferințe de presă în fiecare colțișor: Călărași, Brăila, Reșița, Arad, Câmpulung Muscel.

Peste tot a călcat pasul zglobiu al dnei ministru, cu, dar mai ales fără legătură cu Justiția, cât timp unele conferințe au fost susținute împreună cu europarlamentarul Falcă, cu Ciprian Pandea, vicepreședinte al Comisiei pentru Buget-Finanţe din Senat, sau cu ministrul Dezvoltării. Doar la Elena Udrea am mai văzut așa hărnicie.

Și, desigur, dna Gorghiu are păreri despre orice. De exemplu, la Câmpulung i-a cerut primarului Elana Lasconi să termine lucrările la bulevardul “Pardon” din centrul orașului, să nu aștepte campania electorală. Așa cum nu o așteaptă, după cum se vede, dna Gorghiu însăși.

Ministra s-a dat și cu trenul până la Câmpulung, fericită nevoie mare, dar și cu indicații pentru Ministerul Transporturilor, omițând-o însă pe cea mai importantă: reînființarea liniei directe între Capitală și orașul argeșean, dependent practic de cursele rutiere, dacă nu vrea omul să piardă o zi pe drum.

Așa arată o plimbare cu un tren din 1937 fabricat de Malaxa 😎. Cald, curent cu geamul deschis, 70 km pe oră, dar și vreo…

Publicată de Alina Gorghiu pe Duminică, 20 august 2023

ADVERTISING

Toate conferințele ministrei sunt anunțate la fel, cu cel mult câteva ore înainte de desfășurare, astfel încât un jurnalist de la nivel central să poată fi prezent doar poate prin teleportare. Apoi, evident sunt transmise pe Facebook.

În București, pe temele Justiției, nu despre bulevardele din localitățile țării și călătorii cu trenul, dna Gorghiu nu a făcut nicio conferință de presă, nicio întâlnire informală cu jurnaliștii specializați pe domeniu. Și-a delegat atribuțiile din prima zi cui a găsit în dotare și a plecat în turnee electorale.

Și asta când?

Când în Justiție continuă greva ilegală și una dintre cele mai mari crize ale domeniului din ultimii 33 de ani. Acum e cum e, fiind încă vacanță judecătorească, deci un număr mai mic de cauze afectate, dar peste 10 zile ar trebui să reînceapă activitatea normală și atunci situația va deveni dramatică.

Când pensiile speciale sunt pe cale să arunce în aer PNRR și cheia o reprezintă chiar pensiile magistraților pentru care CCR a și întors legea în Parlament. Dna Gorghiu a anunțat pe grupul de comunicare frenetică a conferințelor de presă și opiniilor ministeriale că premierul i-a cerut amendamente conform deciziei CCR, dar mai mult nu a emis.

Dna ministru și-a făcut însă timp între vizitele electorale pentru a saluta entuziast decizia de predare de către Italia a lui Darius Vâlcov, un entuziasm de un provincialism strident, împărtășit de șeful DNA cu care dna Gorghiu a schimbat tandre bezele pe temă.

Mulțumim Direcția Națională Anticorupție pentru mesajul de sprijin. Comunicatul integral: https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=12182#

Publicată de Ministerul Justiției pe Luni, 14 august 2023

Provincialism pentru că e ca și cum te-ai lăuda că te-ai spălat dimineața pe dinți sau că ai unghiile curate. Este o normalitate în care e posibil să intrăm ca urmare a ridicării MCV și a unor eforturi diplomatice ale fostului ministru Predoiu, dar nu un motiv de șampanie și pișcoturi.

Și ca să fie “plagiatul” până la capăt, dna Gorghiu a anunțat lansarea unui proiect lansat deja de ministrul Predoiu încă din mai 2022 și blocat de CSM în septembrie 2022 – legea fugarilor, adică echivalarea cu evadarea a sustragerii de la executarea pedepsei.

Grija pentru bulevarde și trenuri i-a mai fost deranjată dnei Gorghiu de comasarea alegerilor, subiect pe care a avut grijă să-l readucă pe tapet.

„Fac această propunere pentru că cea mai bună soluţie pentru România este să ne axăm pe reforme şi mai puţin pe sfera electorală. Obiective precum măsurile de echilibrare a bugetului şi pentru aplicarea PNRR nu se pot atinge prin patru campanii electorale, ci printr-o guvernare stabila”, a precizat dna Gorghiu din mijlocul campaniei electorale intense în care este, în timp ce ministerul său este tocmai în mijlocul unei crize PNRR. Daca ridicolul ar durea…

În schimb, când simte rost de temă electorală, dna Gorghiu își aduce aminte de Justiție și nu oricum, ci dând indicații instanțelor. „Ştiu că era o practică în instanţe (suspendarea executării pedepsei pentru accidente rutiere – n.red.), dar de astăzi suntem foarte serioşi şi nu mai glumim cu aşa ceva. Cazul de la Constanţa este absolut tragic. (…) Fără toleranţă va fi statul român legat de accidente provocate de persoane care se urcă băute, drogate sau fără permis la volan”.

Cam cum poate impune un om politic modul de aplicare a legii de către instanță? De întrebarea asta nu scăpa într-o conferință de presă la minister și, de aceea, nu face niciuna. Simplu!

Pot înțelege că dna Gorghiu a aterizat fără pregătire la Justiție, după ce varianta Bogdan Mateescu a picat brusc, iar Cătălin Predoiu trebuia mort-copt mutat la Interne (minister după care Lucian Bode plânge și acum, inclusiv în mesaje siropoase către Jandarmerie).

Pot înțelege că, potrivit surselor din partid, pentru dna Gorghiu, Justiția este doar sacrificiul pentru recompensa cerută - un loc eligibil pe lista pentru PE. Ce va mai însemna loc eligibil pentru PNL anul viitor rămâne desigur de văzut.

Dar cu Justiția cum facem?

Surse din minister spun că acolo veselia e maximă, ca în orice sat fără căini. Toți au înțeles că dna Gorghiu nu înțelege nimic din nimic în domeniu, că are doar griji electorale, deci funcționărimea profită din plin. Ceea ce ar putea să-l îngrijoreze și pe Marcel Ciolacu, măcar pentru că avizarea actelor normative la Justiție este.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇