Forumul Judecătorilor: Ordonanța care taie 1.500 de posturi vacante din Justiție va bloca instanțele și parchetele. Unele deja funcționează cu mai puțin de 50% din schema de personal

Forumul Judecătorilor: Ordonanța care taie 1.500 de posturi vacante din Justiție va bloca instanțele și parchetele. Unele deja funcționează cu mai puțin de 50% din schema de personal

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România atrage atenţia că riscăm să pierdem fonduri europene dacă Guvernul merge mai departe cu intenţia sa de a elimina printr-o ordonanță de urgență peste 1.500 de posturi vacante de judecător și procuror.

Tăierea posturilor vacante ar duce la blocarea activității instanțelor și a parchetelor care deja funcționează la limita de avarie, având un deficit imens de personal, multe din acestea cu mai puțin de 50% din schemă, transmit magistraţii într-un comunicat remis vineri Spotmedia.ro.

Organizaţia profesională critică această iniţiativă a Guvernului despre care spune că încalcă atât obligațiile asumate de România prin PNRR, cât şi recomandările din raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept. În plus, afectează buna funcționare și independența sistemului judiciar.

Magistraţii aduc în discuţie proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, pe care Guvernul îl propune în vederea reducerii cheltuielilor bugetare.

ADVERTISING

Conform art. 6 al acestui proiect, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții se anulează în toate autoritățile publice de interes central și local, fără a distinge autoritățile judiciare și fără a stabili excepții indubitabile.

Forumul Judecătorilor aminteşte în context că anterior şi frecvent Comisia de la Veneția a stabilit că „este datoria statului să asigure resurse financiare adecvate pentru sistemul judiciar. Chiar și în perioade de criză, buna funcționare și independența sistemului judiciar nu trebuie puse în pericol. Instanțele nu ar trebui finanțate pe baza deciziilor discreționare ale organismelor oficiale, ci într-un mod stabil, pe baza unor criterii obiective și transparente. […] Deciziile privind alocarea fondurilor către instanțe trebuie luate cu cea mai strictă respectare a principiului independenței judiciare, iar sistemul judiciar ar trebui să poată să îşi exprime opiniile cu privire la bugetul propus Parlamentului, posibil prin intermediul consiliului judiciar.”

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni arată că societatea în ansamblu trebuie să considere inacceptabilă subfinanţarea cronică a sistemului judiciar. "O astfel de subfinanţare cronică subminează fundamentele unei societăţi democratice guvernate de principiile statului de drept".

În PNRR, România și-a asumat garantarea independenței justiției, creșterea calității și eficienței acesteia, eficientizarea funcționării instituțiilor din sistemul judiciar, în conformitate cu jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene și în acord cu recomandările din rapoartele MCV, rapoartele GRECO, avizele Comisiei de la Veneția și rapoartele privind statul de drept.

Aplicând aceste obligații, prin HG nr. 436/2022 a fost adoptată Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022 – 2025 și a planului de acțiune aferent acesteia, unde unul dintre obiectivele strategice este dezvoltarea politicii de resurse umane la nivelul sistemului judiciar.

ADVERTISING

"Se arată că factorul uman existent la nivelul sistemului judiciar reprezintă principala resursă a acestuia, iar asigurarea unei pregătiri continue a resurselor umane, în concordanță cu nevoile de instruire, dar și un nivel corespunzător al numărului acestora se reflectă direct în nivelul calității și eficienței serviciilor judiciare.

Astfel, prin acest obiectiv strategic se urmărește îmbunătățirea calitativă și cantitativă a resurselor umane existente la nivelul sistemului judiciar printr-o formare profesională adaptată nevoilor tuturor categoriilor de personal și, respectiv, printr-o politică de continuă ajustare a numărului de personal la volumul de muncă.

Drept obiectiv specific reținem ocuparea posturilor vacante de judecători și procurori din sistemul judiciar, suplimentarea posturilor de personal auxiliar (grefieri și specialiști IT), la instanțe și parchete, precum și echilibrarea schemelor de personal", adaugă comunicatul FJR.

Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept arată că, în pofida eforturilor continue de îmbunătățire a situației, deficitul tot mai mare de magistrați constituie o problemă îngrijorătoare, deoarece ar putea avea, în timp, un impact asupra calității și eficienței sistemului judiciar.

În urma unui număr fără precedent de pensionări solicitate de magistrați în ultimul an, situația resurselor umane din sistemul de justiție s-a înrăutățit în general și a devenit critică în unele instanțe și parchete. Situația este deosebit de îngrijorătoare la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, unde mai mult de jumătate din posturile prevăzute de lege sunt vacante și unde volumul mare de cauze per magistrat ar putea avea un impact asupra calității justiției.

Comisia Europeană recomandă continuarea eforturilor de asigurare a unor resurse umane adecvate pentru sistemul judiciar, inclusiv pentru parchete, ținând seama de standardele europene privind resursele pentru sistemul judiciar, subliniază magistraţii.

În aceste condiții, intenția Guvernului de a tăia posturile vacante din Justiţie afectează buna funcționare și independența sistemului judiciar, date fiind supraîncărcarea și epuizarea magistraților, instanțele solicitând repetat mărirea schemelor de personal, statul român riscând astfel pierderea tuturor fondurilor europene.

În concluzie, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România adresează un apel Comisiei Europene în sensul îndeplinirii rolului de garant al aplicării tratatelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇