Judecătorii, procurorii și grefierii din București și zeci de județe au anunțat că, de miercuri, intră în grevă pentru a-și arăta opoziția fermă față de măsurile anunțate de Guvernul PSD-PNL privind creșterea vârstei de pensionare și diminuarea cuantumului pensiilor speciale. Vor fi judecate doar urgențele.
Primii care au anunțat suspendarea activității pe perioadă nelimitată au fost magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de pe lângă judecătoriile de sector.
"Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor", se arată într-un comunicat al Tribunalului.
De asemenea, magistraţii au hotărât, cu majoritate, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu ziua de miercuri, cu excepţia următoarelor cauze:
- măsurile preventive în materie penală,
- cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală,
- percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare),
- grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).
Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.
"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat al PTB.
Adunarea Generală a DNA au hotărât să fie iniţiată o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de CSM şi susţinute de procurorul general al României în ceea ce priveşte proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraţilor nu vor fi avute în vedere de către legislativ.
Adunarea Generală a mai hotărât ca într-o şedinţă viitoare să fie stabilite formele graduale de protest.
De asemenea, şi judecătorii şi grefierii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ar urma să iniţieze o formă similară de protest.
În ce privește DIICOT, instituția a anunțat că a decis susţinerea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a participa la negocierile privind proiectul de lege referitor la pensiile de serviciu ale magistraţilor. În cazul în care propunerile magistraţilor nu vor fi luate în calcul de forul legislativ, va fi luată în calcul varianta declanşării unor proteste.
Protest în numeroase județe
Pe parcursul zilei au anunțat că se alătură grevei și procurorii și judecătorii din numeroase județe. Iată unde vor fi lucrate doar cazurile urgente, în semn de protest față de măsurile anunțate de Guvern:
- Tribunalul Dolj, Tribunalul Bistrița-Năsăud, Tribunalul Bacău, Tribunalul Ialomița, Tribunalul Covasna, Tribunalul Botoșani, Tribunalul Neamţ, Tribunalul Giurgiu, Tribunalul Vrancea, Tribunalul Tulcea, Tribunalul Vaslui, Tribunalul Sălaj, Tribunalul Arad, Tribunalul Sibiu, Tribunalul Călărași, Tribunalul Prahova, Tribunalul Olt și Tribunalul Brăila.
- Judecătoria Satu Mare și Judecătoria Târgovişte.
- Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Timişoara, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitești, Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Târgu Mureș și Curtea de Apel Ploiești.
Măsurile anunțate de Guvern
Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.
El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.
Nicolae Ciucă a transmis recent, pe când deținea funcția de premier, că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR.
Liderul PNL a adăugat că printre modificări se numără corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani.
De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice.
În analiza Ioanei Ene Dogioiu totul este însă doar o fățuială ipocrită pentru pensiile speciale
Tot din cauza reformei pensiilor au protestat miercuri mii de angajaţi din penitenciare din toată ţara, care au ameninţat cu un blocaj total.