PSD vine cu o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Reacția USR, care are un proiect similar blocat de un an

PSD vine cu o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Reacția USR, care are un proiect similar blocat de un an

PSD a depus la Parlament un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a anunţat, marţi, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis (foto).

„Am depus, astăzi, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea, abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, considerând că, în acest mod, avem autoritatea morală de a discuta despre celelalte pensii speciale, abrogarea lor, impozitarea lor, eliminarea unor tipuri de pensii speciale.

Ştiţi că avem în dezbatere parlamentară o lege prin care impozităm şi eliminăm anumite categorii de pensii speciale.

Evident că şi celor de la USR le-a scăpat asta intenţionat, cred eu, că nu au băgat în PNRR şi eliminarea pensiilor parlamentarilor.

Considerăm că nu putem discuta despre impozitarea magistraţilor, impozitarea altor tipuri de pensii speciale şi eliminarea unor astfel de tipuri de pensii speciale, de categorii, noi fiind beneficiari în continuare de pensii speciale şi neimpactând în niciun fel pensiile speciale ale parlamentarilor", a precizat Simonis la Parlament.

ADVERTISING

Vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată

El a menţionat că iniţiativa depusă de PSD prevede eliminarea definitivă a pensiilor speciale ale parlamentarilor, nu impozitarea lor, precizând că odată cu intrarea în vigoare a acestei legi vor fi suspendate şi pensiile pentru parlamentari aflate în plată.

"Ultima decizie a Curţii Constituţionale nu invocă niciunde retroactivitatea legii pe care am votat-o în urmă cu un an de zile, tot la iniţiativa noastră, ci CCR se referă la procedura prin care a fost adoptată, pe repede înainte, trecerea de la o Cameră la alta.

Vom avea grijă - în primul rând, legea respectă întru totul decizia Curţii, iar procedura prin care va fi adoptată cu siguranţă va ţine cont de decizia Curţii", a explicat Alfred Simonis, întrebat de posibilitatea ca acest proiect să fie atacat la Curtea Constituţională.

ADVERTISING

Pe repede înainte

Simonis a mai precizat că proiectul modifică în acest sens Statutul deputaţilor şi senatorilor şi urmează să fie adoptat în şedinţă comună a celor două Camere.

"Este o lege care trebuie trecută prin ambele Camere, în plen comun, fiind vorba de Statutul parlamentarilor. În acest moment, există perspectiva ca în această lună, până la finalul sesiunii, să fie adoptat, atât timp cât va avea raportul comisiilor", a spus liderul deputaţilor PSD, adăugând că raportul va putea fi adoptat în comisii săptămâna viitoare.

Proiectul va intra în circuitul parlamentar în paralel cu proiectul referitor la toate pensiile speciale din România.

"Repet, nu putem vorbi de impozitare şi eliminare pentru alte categorii atât timp cât suntem beneficiari de pensii speciale. Eu, oricum, nu sunt beneficiar pentru că mi-am dat demisia în ultima zi de mandat. Neavând un mandat plin, nu pot beneficia de pensie specială, dar cred că aşa e normal, ca parlamentarii să nu mai aibă pensii speciale", a adăugat Alfred Simonis.

Potrivit lui Simonis, adoptarea acestui proiect "nu este o chestiune de buget, este o chestiune de moralitate şi de aşteptare a societăţii".

"Oamenii politici trebuie să-şi amintească faptul că sunt cei care trebuie să fie extrem de atenţi la ceea ce îşi doreşte opinia publică. Cred că nu mai e nimeni în România care să susţină pensii speciale pentru parlamentari şi pensii speciale, în general", a mai spus Simonis.

Proiectele similare din Parlament urmează probabil să fie respinse, odată ce acest proiect va fi adoptat.

ADVERTISING

USR: Sper să nu fie o şmecherie

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, speră ca acest act normativ să nu fie "o şmecherie", menţionând că USR a depus un proiect pe această temă încă de anul trecut şi este blocat de PSD şi PNL.

"USR a depus un proiect de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor anul trecut, pe 6 mai 2022, este înregistrat de un an şi ceva. De un an şi ceva, în Birourile permanente reunite, PSD cu PNL, domnul Ciolacu şi oamenii domnului Ciucă, blochează acest proiect şi nu îi dau drumul către comisii, nu-l lasă să intre în circuitul parlamentar.

Este un abuz neconstituţional fără precedent. Un an şi ceva, în fiecare Birou permanent reunit am cerut celor de la PSD şi PNL să dea drumul acestui proiect, nu le-am cerut să voteze, le-am cerut să dea drumul acestui proiect, aşa cum spune Constituţia.

PNL şi PSD au ţinut cu dinţii la aceste pensii speciale ale parlamentarilor. Se pare că în sfârşit le-a venit mintea de pe urmă. Din nou vor să facă ceva, sper să nu facă o şmecherie ca data trecută, când au trecut proiectul în două zile, făcând un proiect neconstituţional", a spus Moşteanu, la Parlament.

Întrebat dacă USR va vota proiectul PSD, Moşteanu a precizat: "La plen trebuie să ajungă, pe regulament, pe Constituţie, proiectul USR".

"O să vedem ce proiect ajunge. Vom vedea ce fel de proiect este. Vom vedea dacă fac aceeaşi şmecherie pe care au făcut-o şi data trecută, adică s-au făcut că au trecut un proiect de pensii speciale, am atras şi atunci atenţia că ar putea fi neconstituţional şi, iată, a fost neconstituţional.

Dacă va fi un proiect corect, care trece prin tot paşii, prin ambele Camere, îl votăm cu două mâini, dacă pot să spun aşa. Este un prim pas pe care noi, USR, îl cerem de un an şi ceva, de fapt, de când am intrat în Parlament, în 2016", a adăugat Moşteanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇