Ciolacu va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, săptămâna viitoare, pentru pensiile speciale UPDATE Reacția ministrului Gorghiu

Ciolacu va convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, săptămâna viitoare, pentru pensiile speciale <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția ministrului Gorghiu

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că săptămâna viitoare va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru a modifica legea pensiilor speciale picată la CCR, dar crucială pentru a obţine banii din PNRR.

”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile CCR.

Îi solicit ministrului Justiţiei ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.

ADVERTISING

Premierul a mai transmis că ”este absolut necesar ca această lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR”.

”Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale”, adaugă premierul.

UPDATE: Gorghiu promite să facă amendamentele necesare

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, promite că va formula propuneri de amendamente la legea pensiilor speciale, care să răspundă rigorilor Curţii Constituţionale.

„Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiţiei invitaţia de a «formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraţilor». Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Parlamentul are manifestarea de voinţă politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.

Totuşi, ea îşi manifestă disponibilitatea de a sprijini cu expertiză Ministerul Muncii, cel care este titularul acestei reforme a pensiilor, conform PNRR.

„Pentru că înţelegem contextul deosebit de complicat şi sensibilitatea publică generată de tema pensiilor de serviciu, Ministerul Justiţiei va veni în întâmpinarea Ministerului Muncii şi va formula propuneri de amendamente care să răspundă rigorilor CCR, după ce vom vedea motivarea publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISING

Pentru aceste propuneri de amendamente vom consulta, ca de fiecare dată, CSM, ÎCCJ şi Ministerul Public”, a precizat Gorghiu.

CCR a decis miercuri că noua lege a pensiilor speciale, esențială pentru obținerea banilor din PNRR, este parţial neconstituţională şi se va întoarce în Parlament.

Modificările aduse de Guvern şi Parlament încercau să pună în acord această lege cu cerințele de reformă ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Guvernul mai are mai puțin de o lună până trebuie să fie adoptată de Parlament reforma pensiilor speciale. Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la CE cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în iunie că dorește ca cererea a treia de plată din PNRR să fie transmisă în luna iulie (termen ratat deja). Însă a treia cerere de plată nu poate fi depusă până nu avem gata noua lege a pensiilor speciale – jalon ”roșu” pentru această a treia cerere.

Și nici atunci plata efectivă a banilor nu este garantată pentru că, până acum, Comisia nu a anunțat dacă această lege îndeplinește standardele de la Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇