Miliția care anchetează postări pe Facebook și mesaje pe WhatsApp. Arsenalul de securisme, prostie și ridicol al lui Garcea

Miliția care anchetează postări pe Facebook și mesaje pe WhatsApp. Arsenalul de securisme, prostie și ridicol al lui Garcea

Dosarele penale făcute vitejește pentru vorbe pe WhatsApp și ridicări intempestive pentru postări pe Facebook pun reflectorul pe efectul lăsării instituțiilor de forță ale statului pe mâna unui Garcea care mai mult decât legea „pulanului” nu știe și are atât de puțină minte încât să aprindă chibritul în benzinărie.

Festivalul milițienilor lui Garcea-Despescu a început cu organul de la SAS care s-a apucat să își vânture arma la protestul pașnic de la Constanța.

Adică exact orașul reședință a județului unde un drogat a fost lăsat să plece cu mașina în care îi fuseseră găsite droguri și după ce alți șoferi sesizaseră la 112 că face manevre extrem de periculoase și haotice pe drum. Așa a ajuns să măcelărească 2 tineri.

Atunci Poliția nu s-a învârtoșat. Acum, pentru că niște oameni protestau pașnic, au ieșit trupele speciale, destinate luptelor cu infractorii periculoși.

ADVERTISING

Arma vânturată era neletală, a comunicat Poliția. Militarii spun că arma este una letală, muniția putea fi neletală, ceea ce nu avem însă de unde să știm.

Ce s-a întâmplat acolo a explicat liderul sindicatului Europol: „faţă de mii de poliţişti s-a pus presiune în aceste zile să facă orice pentru a bloca” autovehiculele scoase pe drumuri. Cu SAS și pușcoace.

Activista Angi Șerban a comentat pe Facebook incidentul.

Ministerul Afacerilor Interne, Romania de ce stă băiatul ăsta cu pușca printre protestatari?E cumva ea îndreptată...

Publicată de Angi Serban pe Duminică, 14 ianuarie 2024

Pentru această postare... sirene, balamuc, nenorocire! Angi Șerban a fost ridicată și dusă la secție.

Personal nu am simpatie pentru stilistica dnei Șerban (nici pentru a lui Marian Ceaușescu). Dar una este chestiunea de gust, alta e ridicarea cu alai și consumarea resurselor din bani publici destinate luptei cu infracționalitatea pentru o postare mai degrabă retorică, pentru delict de opinie.

Am fost săltată în seara asta (14.01) de la o altă adresă decât cea din buletin de către Poliția Română, dusă la secția...

Publicată de Angi Serban pe Duminică, 14 ianuarie 2024

Dacă dna Șerban are dreptate, și nu am auzit să o fi contrazis cineva, care este scopul percheziționării în chiloți a unei persoane acuzată pentru o postare pe Facebook? Ce căutau acolo milițienii lui Despescu? Tastatura crimei?

Luni dimineața, şeful Poliției Române, Benone Matei, pe care nu l-am văzut de când a fost instalat în funcție, nici măcar la tragedia de la 2 Mai, a ieșit cu chipiul tras pe nas și ne-a anunțat că vigilenta poliție a deschis 24 de dosare penale pentru incitare la violenţă.

Care incitare? „Polițiștii s-au autosesizat din semnalele din spațiul public, cât și din discuțiile de pe grupurile de WhatsApp”, a spus Benone Matei, care a și dat câteva exemple de asemenea incitare:

„Haideți să luăm mașinile de poliție pe sus și să mergem la Guvern” ,„Haideți să luăm topoarele și să mergem la Guvern!”, „Bătaia e ruptă din rai!”.

E clar că au salvat țara!

Pe de-o parte, aș remarca semnalul securistic, voit sau nu. Înțelegem că mesajele au fost interceptate, fiind vorba despre autosesizare, nu reacție la plângeri. Cu mandat? Deci să avem grijă ce scriem și vorbim, că Despescu, șef peste DIPI, veghează?

Apoi, înțelegem că autosesizarea a fost pentru infracțiunea de instigare publică, art 368 CP, „fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni”.

Nu prea văd infracțiunea precisă la care s-ar fi instigat, iar în ceea ce privește „bătaia e ruptă din rai”, ar fi bine ca Poliția să fie neiertătoare cu o imensă parte a părinților și bărbaților care aplică temeinic acest principiu copiilor și femeilor. Dar n-am observat ca asta să fie o preocupare a organelor.

Sesizările trimise Poliției pentru tratamentele, inclusiv bătăi, aplicate bătrânilor în „azilele groazei” nu au avut nici pe departe atenția dată acum mesajelor și postărilor.

Asemenea excese de Garcea pot avea în principiu două efecte: ori înverșunează și mai tare și pun astfel paie pe foc, ori aruncă Poliția într-un ridicol și mai rău decât este deja.

Mai țineți minte episodul „plăcuța suedeză”? Șoferul cu pricina s-a ales și el cu dosar penal. Efectul? Dosarul a fost clasat în câteva zile, dar plăcuța a devenit brand PSD nici astăzi pe deplin uitat.

Ce o fi zis Garcea: lasă sefu' că le facem niște dosare penale, de fulgii le merg, jar or să mănânce! Vi se pare că dosarele anunțate de chestorul cu chipiul pe nas au impresionat pe cineva și protestul a amuțit brusc?

Dar cel mai revoltător este că Poliția, a cărei conducere face acum crize de autoritate cu manifestanți pașnici și pentru postări, este chiar una dintre cauzele pentru care s-a ajuns în situația actuală.

Se plâng fermierii că sunt sufocați de concurența cerealelor ucrainene care ar trebui doar să tranziteze România. Dar cum ajung ele să fie comercializate în România?

Pentru că autoritățile statului, inclusiv Poliția, se uită în partea opusă în timp ce acele cereale ucrainene sunt descărcate și vândute? E vorba despre tone, nu despre câțiva saci.

Pentru că Poliția ia șpagă sau are ordine politice să închidă ochii la acest trafic nelegal? Câte asemenea fapte a descoperit miliția care acum anchetează postări pe WhatsApp și Facebook? Iar faptul că Marcel Ciolacu neagă evidența acestui fenomen e ca și cum le-ar spune fermierilor că afară e caniculă și vară.

Un motiv pentru care polițele RCA sunt atât de scumpe, dincolo de chestiunea ASF, este numărul imens de accidente rutiere din România, cel mai mare din UE, de unde riscul mare al asigurătorilor.

Cum a luptat miliția lui Despescu pentru a disciplina jungla din trafic? Lăsând drogații să se suie înapoi la volan? Stând cu radarele la ciupeală unde nu e niciun pericol? Cu rețele de permise pentru analfabeți?

Urmează un an complicat, tensionat și puține sunt lucrurile mai rele decât faptul că la butoanele instituțiilor de forță e inamovibilul Garcea și arsenalul lui de securisme, excese, prostie și ridicol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇