Acuzații de abuz la adresa Poliției: Percheziție corporală la secție, pentru o postare pe Facebook

Acuzații de abuz la adresa Poliției: Percheziție corporală la secție, pentru o postare pe Facebook
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai multe organizații civice semnalează un abuz după ce activista Angi Șerban a fost dusă, duminică, la secția de poliție, în urma unei postări pe care o făcuse în aceeași zi pe Facebook și în care critica intervenția în forță a forţelor de ordine la protestul transportatorilor.

Angi Șerban a fost citată la secția de poliție pentru o opinie exprimată pe Facebook, considerată instigare la violență. Mai mult, forțele de ordine au ridicat-o de la o adresă diferită de cea menționată în actele de identitate. Acest aspect este, de asemenea, extrem de îngrijorător, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost găsită de poliție și dacă se afla sau nu deja sub supraveghere, se arată într-un comunicat adresat SpotMedia.ro și semnat de mai multe organizații și de Coaliția ONG-uri pentru Cetățean.

"Această acțiune a Poliției Române, prin care o persoană a fost ridicată cu mandat de aducere, de la o altă adresă decât domiciliul, condusă la sediul poliției și percheziționată corporal pentru o postare pe o rețea de socializare, reprezintă o formă dură de intimidare și umilire a cetățenilor care exprimă opinii critice la adresa instituțiilor de forță și, deci, un atac grav la adresa democrației.

ADVERTISING

Aceste acțiuni creează un climat ostil, menit a descuraja cetățenii să-și exercite dreptul de a participa la adunări publice și dreptul la liberă exprimare, inclusiv la critică", se arată în document.

Poliția a dat ordin, Justiția s-a executat

"Faptul că niște procurori au dat curs unei solicitări a forțelor de ordine prin care un cetățean este subiectul unui mandat de aducere și apoi percheziționat, fără a fi acuzat de vreo faptă penală pentru care să fie relevantă percheziția, este deosebit de îngrijorător pentru statul de drept din România.

Justiția a acționat în acest caz ca o unealtă a forțelor de ordine, comportându-se ca executantul unui ordin al Poliției și nu ca un garant al respectării drepturilor individuale și a legii", acuză semnatarii protestului.

ONG-urile arată că opinia pe care activista Angi Șerban a postat-o pe rețeaua de socializare nu conține suficiente elemente pentru a fi încadrată ca instigare publică la săvârșirea de infracțiuni, exprimând o critică legitimă a acțiunilor publice și disproporționate ale forțelor de ordine în cadrul protestelor agricultorilor și transportatorilor.

ADVERTISING

De fapt, Angi Șerban a semnalat și a criticat, cu legitimă îngrijorare, prezența unor arme de foc în dotarea forțelor de ordine prezente la aceste proteste, se arată în comunicat.

În paralel, conform Sindicatului Europol, polițiștilor și jandarmilor li s-ar fi cerut să-i oprească pe agricultorii și transportatorii care protestează în această perioadă inclusiv prin blocarea drumurilor publice.

"Credem că și aceasta este o acțiune abuzivă, având în vedere dreptul constituțional de a organiza și participa la proteste. Disproporționat considerăm că este și zelul Poliției care anunță public că a deschis 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor", transmit semnatarii.

PSD și PNL, acuzate că instaurează regimul fricii

"Acțiunile de intimidare ale forțelor de ordine sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic. Organizațiile semnatare și Coaliția ONG-uri pentru Cetățean își manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autoritățile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare și dreptul la protest.

ADVERTISING

Atragem atenția partidelor aflate la guvernare, PSD și PNL, că instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului. O astfel de strategie este absolut inacceptabilă raportat la valorile europene și are potențialul de a amplifica nivelul de nemulțumire a cetățenilor români. Problemele sociale din România nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale și conducerea la secție a persoanelor care își exercită dreptul la liberă exprimare", subliniază organizațiile.

Semnatarii solicită Ministerului de Interne să verifice cum s-a desfășurat acțiunea din 14 ianuarie 2024 împotriva lui Angi Șerban și să facă publice concluziile acestei analize. De asemenea, solicită Inspecției Judiciare să verifice modul în care a fost emis mandatul de aducere a lui Angi Șerban și să facă publică această analiză.

Postarea pentru care s-a emis mandatul de aducere la secție

Activista Angi Șerban a scris pe Facebook că a fost ridicată de polițiști de la altă adresă decât cea din buletin și dusă la secția 18, unde a fost supusă unei percheziții corporale, amprentată, fotografiată și notată în registrul de infractori pentru că a pus o întrebare pe rețeaua de socializare cu privire la amenințarea cu arma săvârșită de un polițist la adresa protestatarilor pașnici de pe Centura Constanţei.

"Ministerul Afacerilor Interne, Romania, de ce stă băiatul ăsta cu puşca printre protestatari? E cumva ea îndreptată către maşina aia mică? De când am ieşit din democraţie şi am intrat în dictatură militară? Să ieşiţi public să ne explicaţi ce caută trupele speciale acolo! De urgenţă!

Şi aş mai avea o întrebare: Dacă în democraţie, la un protest paşnic iese poliţia cu puşca, nu cumva e legitim să iasă şi poporul cu cocktailu'?", a scris ea, pe contul de Facebook.

Ministerul Afacerilor Interne, Romania de ce stă băiatul ăsta cu pușca printre protestatari?E cumva ea îndreptată...

Publicată de Angi Serban pe Duminică, 14 ianuarie 2024

"Postarea am făcut-o pe Fb la ora 11:00, iar la ora 17:15 am fost săltată cu mandat de aducere și plimbată cu girofarul între secții. Sunt acuzată de către Poliția Română de instigare publică. Total nerealist și interpretat cu rea voință!", a scris Angi Șerban.

Am fost săltată în seara asta (14.01) de la o altă adresă decât cea din buletin de către Poliția Română, dusă la secția...

Publicată de Angi Serban pe Duminică, 14 ianuarie 2024

De asemenea, duminică, aceasta a scris că Poliţia a plimbat-o între secţii pentru a o audia, pentru că a luat-o de la o adresă la care nu domiciliază: "M-a luat Poliţia Română de la o adresa la care nu domiciliez, cu mandat de aducere pentru instigare publică. M-au dus la Secţia 13 şi acum la Secţia 18. Mă plimbă între secţii."

Cum explică Poliția Capitalei acțiunea de reținere

Poliţia Capitalei a emis un comunicat în care a explicat acțiunea.

"Poliţişti de la Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 18 Poliţie, s-au sesizat din oficiu, duminică, cu privire la infracţiunea de „instigarea publică la săvârşirea de infracţiuni”, după ce în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârşirea de infracţiuni. Ei au adus la audieri, la Secţia 13 de poliţie, o femeie în vârstă de 36 de ani, iar cercetările continuă", a transmis instituția.

"În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârşirea de infracţiuni. În urma activităţilor specifice efectuate de către poliţişti, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva reţea de socializare. În urma relaţionării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani", se mai arată în comunicat.

Sursa citată mai spune că, în baza mandatului de aducere, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Secţiei 13, aceasta a fost condusă la sediul subunităţii de poliţie, în vederea audierii.

"Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 18 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “instigarea publică”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul Penal”, adaugă sursa menţionată.

Context

Un incident a avut loc, sâmbătă seara, în timpul protestului transportatorilor din Constanţa. O persoană care a încercat să intre cu maşina în zona manifestaţiei, ignorând dispoziţiile poliţiştilor, a fost oprită de un luptător de la Serviciul de Acţiuni Speciale, care a îndreptat o armă spre motorul autoturismului. Poliţistul şi-a pus un genunchi pe maşină şi a îndreptat arma din dotare spre motorul acesteia.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Constanţa au afirmat că arma respectivă avea muniţie neletală.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇