Simion și Șoșoacă, alungați de șoferi. Militantismul violent de tip AUR începe să piardă teren?

Au crezut că vor da lovitura. S-au aruncat în mijlocul mulțimii cu telefoanele pornite. Sperau să urce pe valul unui mare protest care va dărâma Guvernul, dar au fost primiți cu huiduieli, fluierături și întrebări incomode. Au plecat cu coada între picioare, plângând cu lacrimi de crocodil, într-un selfie nesfârșit, de mila unor oameni care i-au alungat.
Simion și Șoșoacă, alungați de șoferi. Militantismul violent de tip AUR începe să piardă teren?

Marcel Ciolacu se confruntă cu cel mai mare protest de la preluarea poziției de prim-ministru, iunie 2023. În marile orașe din țară, mii de șoferi profesioniști au blocat traficul din cauza creșterii taxelor, a prețului asigurărilor auto și a cozilor uriașe la punctele de frontieră.

Mișcarea a fost una spontană și a afectat circulația pe unele șosele de centură, drumuri naționale și autostrăzi.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu reprezentanții transportatorilor pentru „a găsi soluții aplicabile la problematicile semnalate”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Alături de șoferi au protestat și fermierii, de asemenea nemulțumiți de creșterea unor impozite.

Dar pe lângă contestarea unor decizii ale executivului de a mări taxele pentru a scădea deficitul bugetar, politică riscantă ce provoacă reacții negative în multe segmente active ale societății, protestul a fost văzut de unii oameni politici ca o oportunitate de promovare electorală.

ADVERTISING

Nu contează oamenii, ci votul lor

Cum s-a întâmplat încă din timpul pandemiei, George Simion, președintele AUR, și senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră a formațiunii, acum independentă, nu puteau lipsi de la un eveniment cu potențialul de a capta atenția opiniei publice.

Se producea un incendiu la un spital, avea loc o grevă a cadrelor didactice sau un marș religios, hop, apăreau și cei doi, terorizând mulțimea cu live-urile de pe telefoanele mobile.

Atât Simion cât și Șoșoacă și-au construit susținerea politică pe nemulțumirea, frustrarea și durerea oamenilor, profitând de problemele lor fără a veni vreodată cu o rezolvare.

Cei doi au un comportament de paraziți politici. Se lipesc de orice nemulțumire, încercând s-o amplifice, s-o transforme într-o mare criză, popularitatea lor urmând să urce pe valul furiei publice.

O vreme, strategia a mers. Mulți au crezut că strigătul lor și interminabilele selfie-uri agitate înseamnă participare, susținere și eroism.

În timp au realizat că, de fapt, nici Simion și nici Șoșoacă nu dau doi bani pe problemele oamenilor. Se folosesc de ele pentru a-și mări numărul de urmăritori pe rețelele sociale, sperând ca la alegeri, like-urile să se transforme în voturi.

Șoșoacă, lasă-ne!

Nu știu ce vor obține transportatorii și fermierii de la Marcel Ciolacu. Dacă guvernul va găsi soluții pentru cererile lor, dar în mod sigur, pentru Simion și Șoșoacă parazitismul politic a început să apună.

Pe Facebook și TikTok sunt zeci de clipuri în care cei doi sunt apostrofați și alungați de protestatari. Li se cere să plece și să nu încerce să deturneze politic o mișcare socială.

VIDEO. Fermierii îl iau la întrebări pe George Simion, care a încercat să profite de protestul acestora - Sursa: TikTok

Șoșoacă a fost întâmpinată cu fluierături și scandări de „Lasă-ne! Lasă-ne!”.

„Unde ai fost până azi, când ne-a fost greu?”, i-a strigat un fermier lui George Simion.

„Trebuia să fii aici de la început, nu să vii doar după voturi”, îi mai spune acesta.

Șoferii și fermierii, prin reprezentanții lor, pe tot parcursul celor trei zile, au anunțat că în spatele mișcării nu e niciun partid, că e o acțiune spontană, dar și că liderii unor formațiuni încearcă să capitalizeze politic protestul.

Nu cred că Simion și Șoșoacă au realizat ce li se întâmplă, dar pentru prima dată de la perioada pandemiei, atunci când s-au afirmat, profitând de nemulțumirea oamenilor față de măsurile restrictive impuse de guvern, lumea a început să se disocieze de ei.

De la succes la fapt divers

E un moment important pentru extremismul de tip AUR, acela în care noul mod de a face politică prin intermediul live-urilor cu telefonul mobil începe să fie respins de oameni, care realizează că sunt, în realitate, folosiți de politicieni fără scrupule.

Prăbușirea lui Simion și Șoșoacă a început în data de 19 decembrie, atunci când a avut loc acea scenă incredibilă din Parlamentul României în care liderul AUR strigă la fosta colegă de partid că vrea s-o „agreseze sexual”.

VIDEO. Conflictul halucinant din Parlament dintre Simion și Șoșoacă - Sursa: YouTube

Milioane de români au văzut acel dialog halucinant și, probabil, mulți dintre ei au spus că e prea mult.

Violența de limbaj, proasta creștere și josnicia afișate sub cupola instituției fundamentale pentru orice democrație - e vorba de Parlament - au reprezentat depășirea unei granițe după care nu i-a mai urmat nimeni.

Simion și Șoșoacă, prin acel episod, s-au transformat dintr-o posibilitate politică în fapt divers. Acesta e motivul pentru care oamenii zdraveni la cap nu mai vor să se asocieze cu ei, iar orice mișcare de protest va fi compromisă de atingerea lor.

Alungat de șoferii și fermierii care protestau în Chiajna, George Simion a eșuat undeva prin Afumați, unde s-a filmat mergând pe marginea șoselei și vorbind singur despre un eveniment care i-a fost interzis.

VIDEO. George Simion, în Afumați, le plânge de milă protestatarilor că n-au fost lăsați să intre în oraș - Sursa: Facebook/ George Simion

Apăruți din pandemie

Într-un sondaj de opinie de la începutul lunii decembrie, AUR se afla aproape la egalitate cu PNL, în jur de 20%, dar datele au fost strânse înainte de rușinosul episod din Parlament.

După reacțiile protestatarilor, sunt puține șanse ca partidul lui Simion sau Diana Șoșoacă să-și mai mărească numărul de susținători. Dimpotrivă, există posibilitatea să înceapă să-i piardă.

AUR și Șoșoacă n-au fost niciodată o alternativă politică veritabilă. Au apărut din anomalia socială creată de pandemie, folosindu-se de teama oamenilor și de izolarea lor provocată de o amenințare invizibilă, de neînțeles, apărută din neant.

Naționalismul lor e de conjunctură, fiind tot o manifestare violentă, iar pe violență nu se poate construi nimic.

Într-adevăr, coaliția de guvernare a înregistrat eșec după eșec și în loc să limiteze corupția, să reformeze instituțiile publice și să reducă privilegiile elitei politice au mărit taxele, provocând furia oamenilor.

Dar oricât de mari sunt tensiunile dintre cetățeni și executiv, pentru mulți e tot mai clar că nu pot fi rezolvate de Simion și Șoșoacă.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇