Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a dezbătut, marți seara, proiectului bugetului de stat pe anul 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2024. Începutul ședinței a fost marcat însă de un protest AUR.
Bugetul pentru 2024 este un buget al dezvoltării și al echității, un buget bazat pe investiții și dreptate socială, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul dezbaterilor pe proiectul de buget pe 2024. El a afirmat că provocări ale anului viitor vor rămâne inflația și menținerea echilibrelor macroeconomice.
„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al echității. Un buget bazat pe investiții și dreptate socială. Un buget în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai al populației. În același timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă față provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, și bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să și pregătească România pentru oportunitățile uriașe din viitor”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.
El a adăugat că, pe lângă Infrastructură, celelalte două domenii strategice în care Guvernul va investi considerabil în 2024 vor fi Educaţia şi Sănătatea.
"Avem cea mai mare alocare bugetară la Educaţie din istorie, de 4,1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei faţă de execuţia din 2023 şi un plus de 61%. (…) Peste 12 miliarde de lei vor fi investiţi în infrastructura educaţională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1,14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unităţi şcolare.
Pe de altă parte, la Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei faţă de execuţia din 2023. Nu vreau să mai întâlnim situaţii în care spitalele să rămână fără finanţare şi bolnavii să nu aibă acces la tratament. (…) Vom investi masiv în medicii de familie, dar vom continua şi construcţia de spitale prin PNRR, astfel încât să creştem accesul oamenilor la servicii medicale de calitate. Iar cine mai îndrăzneşte să ia şpagă pentru a-şi face treaba trebuie să plătească extrem de aspru!", a transmis Ciolacu.
Totodată, el a precizat că vor fi prelungite cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază. „Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturi”, a completat premierul.
Protest AUR
Parlamentarii AUR au protestat înaintrea plenului, cerând oprirea ”batjocurii” şi acordarea banilor promişi profesorilor. Premierul Marcel Ciolacu a fost împiedicat să-și țină discursul de la începutul dezbaterilor.
„O să blocăm tribuna Parlamentului până decide Marcel Ciolacu să dea 40% profesorilor. Nu plec de aici până nu opriți bătaia de joc. Domnule Ciolacu, când dați banii la profesori?”, a strigat George Simion.
Premierul Marcel Ciolacu a părăsit apoi sala de plen și s-a îndreptat spre biroul președintelui Camerei Deputaților. El a fost urmat de liderul AUR, care ulterior s-a reîntors în sala de plen.
Totodată, George Simion, a avut un schimb dur de replici cu Diana Şoşoacă pe care o acuză că face scandal la solicitarea PSD şi că a rupt o pancartă.
„Asta e bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu, cu executantă Diana Șoșoacă. De ce aţi pus-o pe Şoşoacă să facă circ? O să blocăm tribuna Parlamentului până decide Marcel Ciolacu să dea 40% profesorilor. Să îmi dați cuvântul, că altfel nu plecăm de aici”, a declarat Simion, citat de News.ro.
La rândul său, Diana Şoşoacă îl acuză că a lovit-o şi spune că va depune plângere penală.
Parlamentarii AUR au și bannere împotriva bugetului. ”Opriţi batjocura”, ”PSD şi PNL monopol pe Parlament”, ”Fără sinecuri în funcţii publice”, ”Opriţi hoţia ASF”, sunt câteva dintre afişele parlamentarilor AUR.