În căutarea inspirației

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

După o zi în care România s-a cutremurat la propriu, discuțiile  despre alte subiecte par să-și facă mai greu loc în feed. Și totuși… 

De la finalul acestei săptămâni, Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii – o bună oportunitate pentru a descoperi orașul, oamenii și poveștile lor. Este locul ideal unde să pornești în căutarea inspirației.

O fuziune de artiști locali, naționali și internaționali, mai multe perspective culturale și mulți oameni deschiși la nou. Cred că tocmai am definit ce înseamnă o Capitală Europeană a Culturii și de ce merită vizitat un oraș mai ales atunci când primește acest titlu.

ADVERTISING

Dar dincolo de evenimentele (multe) anunțate începând din acest weekend, oamenii locului au o căldură aparte pe care abia aștept să o descopăr la pas. Am fost în Timișoara înainte de a primi acest titlu și revin cu drag după ”botez”, curios de impactul pe care îl are momentul în care se pun reflectoarele pe oraș. Pentru Sibiu știm ce a însemnat. Oare ce va aduce pentru Timișoara, un oraș despre care oricum se vorbește la superlativ în diferite contexte? 

În căutarea inspirației discut cu mulți oameni buni. Buni prin cum gândesc, reacționează și profesioniști în domeniul lor. Buni atât de mult încât să împărtășească și altora ce știu și să le deschidă larg ușa în lumea lor. Oameni buni, pe scurt.

Așa am ajuns în aceste zile la creatoarea unui spațiu cultural în inima Bucureștiului. Am simțit cum pasiunea și implicarea se strecoară în fiecare cuvânt. O furtună de idei și multă energie pentru a le pune în practică. O furtună alimentată de pasiune și alți oameni buni. Momentul în care realizez (încă o dată) cât de importanți sunt oamenii care ne înconjoară și care, în căutarea inspirației, dau încredere pentru a continua căutarea și mai ales pentru a nu ne lăsa descurajați de piedicile care apar. 

În căutarea inspirației nimic nu este simplu. Trecutul a fost, viitorul poate este incert, dar prezentul e sigur. Dacă ne concentrăm energia pentru a fi prezenți în viețile noastre și profităm de ceea ce avem acum, azi, aici, putem să luăm toate aceste ingrediente pentru a ne modela viitorul la care visăm.

Experiențele din trecut ne împiedică de multe ori să ne deschidem către nou sau să permitem unor oameni să își lase amprenta asupra noastră de teamă să nu repetăm ce ne-a marcat negativ. Asta pentru că mintea este programată să caute cum să facă întreaga mașinărie umană să funcționeze protejată de pericol, astfel încât premisele de la care își pornește sistemele sunt încărcate de potențiale riscuri.

Dar cum funcționa mașinăria asta minunată când nu aveam un trecut încărcat de încercări? Nu aveam limite, nu aveam temeri, aveam o lume întreagă de explorat. Dacă regăsim plăcerea de a explora și curiozitatea specifică copilăriei, în viața noastră ar putea să fie mult mai mult loc pentru inspirație.

Inspirația nu vine din frici, nu vine dacă stăm pe loc și nici dacă ne închidem în bule. Ideile noi și inspirația curg în viețile noastre atunci când căutăm povești, locuri și oameni noi. 

Viața ne ajută uneori să găsim ceea ce încă nu știm că am căutat. Poate chiar inspirația! 

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇