Cunk on Earth

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Pentru cine nu e conectat la Netflix, probabil a trecut ultima săptămână fără ”Cunk on Earth”. Pentru restul, documentarul fictiv (mockumentary – original) face multe valuri.

Difuzat inițial pe BBC anul trecut, ”Cunk on Earth” a ajuns viral în rețelele sociale prin mai multe secvențe în care Philomena Cunk (Diane Morgan) pune cele mai ciudate întrebări unora dintre cei mai respectabili profesori, cercetători și experți dintr-o largă sferă de domenii.

Cunk on Earth 🤣 Trailer - BBC

Pe cât de stupide sunt comentariile și întrebările, pe atât de serioase ar trebui să fie discuțiile pe care le trezește acest documentar fictiv. 

ADVERTISING

Fără educație, fără informație corectă, rezultatul este atât de previzibil.  

Philomena Cunk ar putea să nu fie excepția amuzantă, ci regula care să domine lumea.

Zombificarea informațională este o realitate pe care nu o vom mai putea ignora multă vreme. Informația aruncată în lume fără un filtru al responsabilității, consumată fără prea mult discernământ, va naște moștri din ce în ce mai greu de controlat.

Fiecare blocat în propria bulă a ignoranței va nega că adevărul ar putea să fie altul. Cheia stă în educație. ea mai puternică armă este cunoașterea. Poate fi folosită pentru a avansa sau pentru a ne izola și mai mult în bule.

ADVERTISING

Izolare? Da! Uitându-mă la ”Cunk on Earth” e ușor de văzut cum oameni străluciți în domeniile lor caută să transmită informațiile, dar fără să caute și un limbaj comun.

Rezultatul este că ne închidem și mai mult în bule – râdem unii de ceilalți fără să avansăm în vreun fel. Philomena Cunk va revolta pe mulți. Dincolo de zâmbete, în realitate ar trebui să ne reamintească şi cât de multă nevoie avem de educație. De dialog. De oameni responsabili care să caute să ne conecteze. 

Se râde mult despre lipsa de cultură generală. Dar ce se mai întâmplă cu România Educată? Cum va arăta viitorul fără educație? ”Cunk on Earth” ar putea deveni ”Teleenciclopedia”… 

ADVERTISING

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇