Un nou cutremur a avut loc marţi, în aceeaşi zona a Olteniei ca cel de ieri.
Seismul de azi de la ora 15:16 a avut magnitudinea 5,7 şi s-a simţit în Bucureşti, precum şi în alte oraşe, inclusiv Arad, Cluj, Alba Iulia, Craiova sau Râmnicu Vâlcea.
Cutremurul a avut loc tot în Gorj, la o adâncime de 40 de kilometri. Amintim că ieri seismul a avut magnitudinea 5,2 şi s-a produs la o adâncime de 15 kilometri. Potrivit datelor de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la 10 km sud de epicentrul seismului de ieri.
Seismul a fost localizat la 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti.
Seismul a fost urmat de două replici cu magnitudinea de 3,4 şi 3,5.
Cutremurul s-a simţit şi în Serbia şi Bulgaria.
Două persoane rănite
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că două persoane au fost rănite și mai multe case au fost afectate de cutremurul din Gorj. Arafat a spus că statistica este realizată în funcție de datele centralizate marți, până la ora 16.30.
„Efecte în șase localități din trei județe. Au fost peste 50 de apeluri de urgență care au vizat fisuri sau elemente de construcție căzute. S-a vorbit despre o casă prăbușită, s-a infirmat. Au fost și câteva atacuri de panică. Nu avem răniți grav și sunt doi cu leziuni minore”, a explicat raed Arafat.
Cele mai mari probleme au fost în județul Gorj. La spital s-au prezentat două persoanne rănite ușor și cinci care au avut atacuri de panică. Unul dintre răniţi se afla în incinta Primăriei Târgu Jiu. Victimele au traumatisme cranio-cerebrale minore, iar una dintre ele are şi un traumatism dorso-lombar minor.
În Dolj și Mehedinți, mai multe elemente de construcții sunt în pericol să cadă, a spus Arafat. În Calafat, pompierii acționează cu o autospecială la sediul Poliției de Frontieră unde s-a constatat că în urma cutremurului au căzut cărămizi din coșul de fum.
Oamenii au ieşit panicaţi în stradă, clădiri şi maşini avariate la Târgu Jiu
La Târgu Jiu, cutremurul s-a simţit destul de tare şi oamenii au ieşit în stradă panicaţi, mai ales după ce şi ieri au simţit cum se zdruncină pământul, iar acum a fost şi mai puternică mişcarea.
Pe rețelele de socializare circulă informații și imagini care arată că seismul a dărâmat marfa de pe rafturile unor supermarketuri, alții relatează că obiecte de mobilier au fost dărâmate.
Autorităţile gorjene au făcut apel la cetăţeni să se îndepărteze de clădirile care prezintă bucăţi căzute de tencuială, în această situaţie fiind şi Primăria din Târgu Jiu.
Cel puțin o mașină a fost avariată, după ce bucăți dintr-o clădire s-au desprins în timpul cutremurului.
Pagubele nu pot fi deocamdată estimate, însă imaginile transmise de televiziuni de la Târgu Jiu arată mai multe clădiri afectate.
Panică şi în alte zone din ţară
Nu numai în Gorj s-a sunat la 112.
”Ca urmare a seismului înregistrat în cursul zilei de astăzi, până în acest moment în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate două apeluri care au semnalat efecte ale cutremurului în două localităţi. Primul apel semnala faptul că în oraşul Baia de Aramă pe un bloc ANL câteva ţigle sunt în pericol de cădere”, a transmis ISU Mehedinţi.
Sursa citată a precizat că cel de-al doilea apel semnala fisuri în pereţii unui imobil social din Drobeta Turnu-Severin, unde 22 de persoane s-au autoevacuat.
”Pentru verificare celor sesizate echipaje operative de pompieri din cadrul Gărzii Baia de Aramă şi Detaşamentului Drobeta Turnu-Severin s-au deplasat în teren”, a mai transmis sursa citată.
Pe de altă parte, directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruț, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naționale din zonele afectate de cutremur.
Grupă operativă la Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a avut o discuţie telefonică cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat în legătură cu cutremurul de azi.
În urma unor consultări cu ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenţie în situaţie de urgenţă, în cadrul centrului de coordonare din minister, transmite Guvernul.
În acest context, şeful Executivului a cerut organizarea de îndată a activităţilor necesare pentru gestionarea situaţiei şi pentru coordonarea acţiunilor de sprijin.
Vreo legătură cu Turcia?
Este puțin probabil ca seismele din Oltenia să aibă legătură cu cel din 6 februarie, care a produs tragedia din Turcia, însă este normal ca oamenii să facă asocierea şi să se teamă.
Iată ce spunea ieri un specialist:
„Puțin probabil, nu cred că este, de obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, a declarat Constantin Ionescu, director la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.