Cutremur de 5,2 pe Richter în Oltenia, la o săptămâna de la tragedia din Turcia. S-a simțit în mare parte din țară

Cutremur de 5,2 pe Richter în Oltenia, la o săptămâna de la tragedia din Turcia. S-a simțit în mare parte din țară

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter a avut loc la ora 16:58, în judeţul Gorj, din Oltenia.

Zona este cunoscută pentru că produce cutremure cu magnitudinea 4-5, a declarat seismologul Mihai Diaconescu, pentru Antena3.

Seismul s-a produs la o adâncime de 15 kilometri. Epicentrul a fost la nord de Târgu Jiu.

image-27

Cutremurul a fost resimţit în partea de vest a ţării, inclusiv în Timişoara, Deva, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Srobeta Turnu-Severin şi Hunedoara.

Seismul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107 km NV de Craiova, 137 km V de Piteşti, 166 km E de Timişoara, 179 km S de Cluj-Napoca, 183 km SE de Arad, transmite  Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

ADVERTISING

Oameni din toată Serbia raportează că s-a simţit cutremurul din România. De asemenea, presa din Bulgaria relatează că seismul s-a simţit în oraşele bulgare de pe malul Dunării.

Au fost mai multe replici

„Cutremurul a fost urmat de 2 replici de 2,4 pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică (Oltenia, județul Gorj)”, informează ISU Gorj.

Încă un cutremur a avut loc, luni după-amiaza, la ora 17.50. Potrivit INFP, cutremurul a avut magnitudinea 3,4 și s-a produs la adâncimea de 8,2 km, în aceeaşi zonă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

IGSU anunţă că nu există pagube sau victime.

Instituția transmite că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, adaugă IGSU.

Nicio legătură cu Turcia

Pe reţelele de socializare mulţi români şi-au manifestat teama, mai ales în contextul tragediei din Turcia şi Siria.

ADVERTISING

Este însă puțin probabil ca seismul din Oltenia să aibă legătură cu cel din Turcia.

„Puțin probabil, nu cred că este, de obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură. Zona aceasta de aicea are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, spune Constantin Ionescu, director la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, citat de Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇