Uniți, dar în relații diferite

toader.paun

Jurnalist, Consultant digital

Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experiență în radio, presa scrisă și online, dar și în prezentarea unor evenimente de anvergură. A participat la transformarea digitală a unor importante stații de radio private, dar și la introducerea televiziunii publice în social media și accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale. În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme românești de combatere a fake news și a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală și de Est. În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziționarea agenției în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList. În prezent, este Senior Editor și responsabil de comunicare pentru revistele Biz și Haute Culture. Pasionat de călătorii și de oamenii cu povești capabile să-i inspire și pe alții, Toader Păun scrie și pe platformele proprii – demilioane.ro și campaniidemilioane.ro.

Fascinat la o zi de sărbătoare națională este cum ne amintim brusc că suntem români, avem un steag, un imn, oameni valoroși și lucruri bune despre care să vorbim.

Avem multe lucruri bune care ne unesc, dar vorbim mult mai puțin despre ele. Mai puțin aproape decât orice alt popor. Dar cumva, din interior, este mai simplu să vezi ce nu merge. Ca într-o relație cu un prieten adevărat.

Nu ești o oglindă doar a lucrurilor bune pe care vrea să le audă. Un prieten adevărat îți spune când ai muci sau dai cu mucii în fasole. Asta dacă nu te prinzi singur. Când lucrurile nu merg, vorbești deschis despre ele, le arăți și cauți soluții. Nu te închizi într-o cameră a iluziilor, pe care adesea unii caută să o creeze pentru ”armonie” și ”avansare”.

ADVERTISING

Problema națională este că cei cu care suntem într-o relație de atâția ani, despre care credem că împărtășesc aceeași dragoste și prietenie sinceră, au o agendă diferită. Nu se gândesc cum să facă lucrurile să meargă mai bine. Problemele pe care le aud sunt doar un zgomot de fond sub care ascund simularea interesului. Problemele le ridică, în realitate, oportunități prin care să pozeze în salvatori cu soluții.

Cei care vin inocenți sunt rapid convertiți de un sistem în care relația nu trebuie să fie funcțională. Se fac schimbări suficient cât să păstreze mecanismul care dă putere unora pentru care nu contează că e România, Rusia, Ucraina, SUA, Ungaria sau cum vreți să-i spunem...

ADVERTISING

Acolo unde există probleme, mai ușor se poate infiltra cineva care promite soluții. După ce nu rezolvă nimic, vine altcineva care o ia de la capăt cu promisiunile. Practic, îi lasă pe cei implicați să creadă că schimbă ceva, când, în realitate, nu fac decât o reîmprospătare a vânzătorilor de iluzii. Politicieni fără scrupule. Iar atunci când știi că oricum nu vei face ceva, nu te împiedică nimic să promiți mai mult decât ar putea livra cineva onest. 

De cealaltă parte a vânzătorilor de iluzii sunt cei care le cumpără. Dacă în alte țări balanța s-a mai echilibrat, noi continuăm să ne amintim de ce ne unește și de cum funcționează relațiile oneste doar la sărbători naționale. Imediat cum trec zilele libere, uităm tot. Și o luăm de la capăt.

ADVERTISING

Secretul unei relații care funcționează este ca ambele părți să-și dorească asta. România este precum copilul cu doi părinți cu intenții diferite – unul cu multă dragoste, timp și implicare de oferit și altul blocat în sintagma ”eu te fac, eu te...”, care se gândește doar că are pe cineva care să-i asigure existența, fără să-i pese de cum va face asta.

Poate fiecare zi națională devine o ocazie nu doar să ne lăudăm cu ce avem bun, ci să discutăm și onest despre cum putem face această relație (țara) să fie armonioasă. Dacă familiile nu ni le putem alege, în cazul conducătorilor și a celor care trebuie să identifice nu doar problemele, ci mai ales soluțiile, alegerea ne aparține.

Este un bun moment, la mai bine de 30 de ani de la Revoluție, să nu ne mai lăsăm cumpărați de vânzătorii de iluzii. Să ne construim țara ca o familie armonioasă, în care dragostea-patriotismul, nu e doar o declarație. Uniți putem orice. Schimbarea începe de acasă! Poate chiar într-o zi de 24 ianuarie!

Împreună schimbăm lumea în care trăim!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇