Drumul ce suie coasta Cotrocenilor e paralel cu gardul palatului

Drumul ce suie coasta Cotrocenilor e paralel cu gardul palatului

• Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la televizor să anunţe că autorităţile au eşuat în gestionarea pandemiei. Mă rog, e o nuanţă, înainte eşuase statul, acum, preşedintele fiind şi el parte din stat, a mai restrâns cercul eşuatorilor, extrăgând Palatul Cotroceni din problemă.

• Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la televizor să anunţe că va convoca responsabilii cu pandemia.

Care va să zică l-a tras pe Cîţu pe linie moartă: băiatu’, eu ţi-am zis în mai că ,,jos pandemia”, pentru că economia nu mai suporta şi trebuiau bani la buget, astă vara ţi-am zis că ,,jos Orban”, dar nu am zis că ,,jos valul patru”,  acum e vremea să plăteşti oalele sparte de noi, că doar nu le voi plăti eu, ditamai preşedintele.

Personalitatea sa are dreptate, nu a zis ,,jos valul patru”, deşi eu bănuiesc că tăcerea preşedintelui în această privinţă a însemnat ceva de genul: las-o pe aia de la USR să facă prostii la Sănătate ca să avem motive să le dăm la gioale lui Cioloş şi lui Barna.

ADVERTISING

Deci preşedintele sau s-a prins sau îi convine să pună o parte din responsabilitate pe umerii Guvernului. Dar mai există o categorie de responsabili cu pandemia, formată din toţi cei ce, într-un fel sau altul, s-au pus contra măsurilor de încetinire a răspândirii virusului şi şi mai contra vaccinării.

De un exemplu frugal responsabili cu pandemia sunt PSD, AUR, Antena 3, România TV, Diana Şoşoacă, Dana Budeanu, Monica Pop, episcopul Tomisului, cohorta de preoţi moldoveni, feisbuciştii liberi la feicniuzuri şi alţii asemenea.

Cu ei ce va face preşedintele? Sau va lua măsuri doar împotriva medicilor care refuză vaccinarea pentru că d-alde ăştia sunt funcţionari şi pot fi pedepsiţi uşor? Mai crede cineva la ora actuală că dacă li se închide guriţa doctorilor vor închide şi megafoanele celorlalţi procleţi?

• Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la televizor să anunţe că va anunţa restricţii dure.

Eu cred că n-are ce consultări cu ,,responsabilii guvernamentali cu pandemia” să mai facă, poate doar să-i întrebe dacă sunt de acord cu întoarcerea la origini, adică la măsurile ce se luaseră înainte de 15 mai anul curent.

Poate să mai schimbe câte ceva pe ici pe colo şedinţa, de exemplu, să închidă dracului mall-urile alea şi să carantineze Bucureştii şi Clujurile şi Iaşii şi alte oraşe mari, că acolo paranghelia e pe bune. Pentru că 20 la mie la Cucuieţii din Deal înseamnă câte persoane încap într-un tramvai, iar 20 la mie în Bucureşti înseamnă cât Slatina mea.

Alte restricţii dure poate inventa preşedintele după plac, numai să nu mai scoată pe străzi TAB-urile cu militari cu arma în palmele lor vajnice pentru că virusul nu poate fi strivit cu patul armei, iar purtătorii de virusuri nu se mai sperie aşa uşor de kalaşnikoave făra muniţie de luptă.

• Preşedintele Klaus Iohannis zice că nu are rost să mai căutăm acuma vinovaţii pentru ce s-a întâmplat.

Asta înseamnă că presa trebuie să tacă, că PSD să nu mai cârtească prin Parlament, iar DNA să lase dracului dosarele alea cu Unifarm deoparte? Şi cu degetele ălora care au arătat vinovaţii de ne-pregătirea valului 4, anterior declaraţiei preşedintelui, ce facem? Că delete nu le poate da nimeni, scrisele şi zisele rămân sculptate în pixeli, hârtie şi conştiinţa colectivă.

Nu poate fi vorba nici măcar de o promisiune deşartă pentru populaţie, domnule preşedinte, ceva de genul, după ce vom salva ţara de pandemie, vom căuta pe cei răspunzători, bla, bla? Sau să înţelegem că nu mai are rost să căutăm vinovaţii pentru că-l avem la îndemână deja pe domnul Cîţu?

• Preşedintele Klaus Iohannis zice că celelalte probleme trec pe planul secund.

E un pic de adevăr aici, când s-a declarat starea de calamitate în PNL pe motiv de Ludovic Orban, problemele ţărişoarei nici măcar pe plan secund n-au fost trase, ci au fost trimise la coşul naţional de gunoi, d-aia pandemia s-a făcut valul patru cel total nepregătit.

Acum că e stare de calamitate în ţară, problemele PNL cu Cîţu ar trebui să treacă în plan secund, dar ar trebui procedat exact ca astă vară: băieţi galbeni, executaţi-l pe executant, dar în linişte, că am trecut chestia asta la coşul de gunoi al istoriei.

Formarea unui guvern legitim care să se lupte pe bune cu pandemia va trece deci pe plan secund?

Nu cred, poate vom avea parte de un guvern milităros cu domnul Ciucă prim ministru, ca să ieşim din 4 pandemie. Până atunci, Cîţu va înţelege ce e de înţeles şi ori se va cuminţi şi va pleca cu mintea de la anticipatele cu care ameninţa să-i dea cu flit preşedintelui ori va fi cuminţit. Am ajuns să o trăiesc şi pe asta, să existe posibilitatea, după congresul PNL din septembrie, ca domnul Cîţu să rupă partidul, nu domnul Orban.

Sau vom avea parte de un guvern semi-milităros, cu domnul Bode prim-ministru, deşi cred că după şedinţa de la Cotroceni – ptui, era să scriu diktat – ministrul de Interne va trebui să dea o fugă până la Caransebeş ca să-l roage pe domnul Vela să-i împrumute geaca aia de piele cu care a impus look down-ul anul trecut.

Sau poate preşedintele va coborî dumnealui însuşi din Cotroceni şi va conduce cu mână şi vorbă forte Guvernul până se micşorează la un nivel acceptabil numărul morţilor de Covid. Gurile rele zic că şi un singur decedat ar fi inacceptabil, eu zic că o scădere a numărului de decedaţi la valori apropiate de cel din lunile de vară ar fi rai pentru România.

• Preşedintele Klaus Iohannis zice… Nu ştiu de ce auzind zisele preşedintelui am impresia că fac iar ce fac când plec din Bucureşti, sui coasta Cotrocenilor cu maşina, iar drumul ăsta e mereu paralel cu gardurile palatului. Sui coasta ca să mă blochez pe drumul din Militari, drum lung şi enervant şi storcător de energie ca o părticică din cel nepregătit val patru de pandemie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇