Medicii și cercetătorii fac un apel disperat la intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm: Puneți punct crizei guvernamentale!

Medicii și cercetătorii fac un apel disperat la intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm: Puneți punct crizei guvernamentale!

Criza sanitară ia proporții în România: Sistemul de sănătate e aproape de colaps, medicii sunt epuizați și sute de români sunt răpuși zilnic de  Covid 19. 

În aceste condiții, medicii din țară și diaspora se arată îngrijorați și îndeamnă autoritățile la colaborare cât mai repede cu putință.

”Suntem un grup de profesioniști români din Rețeaua de Solidaritate - inițiativa transfrontalieră ce  reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora. De la începutul pandemiei de Covid 19,  colaborăm și întreținem un permanent schimb de informații medicale și de cercetare medicală între  doctori, dar și cu presa și cu autoritățile publice din România”, se prezintă specialiștii din cadrul Rețelei de Solidaritate

”Deși ne despart mii de km, urmărim atent situația din țară, iar modul în care e gestionată criza medicală  ne îngrijorează și ne alertează, motiv pentru care facem un apel public urgent către președintele  României, către toți politicienii, către autorități și către mass-media din România. Vă chemăm la  colaborare, solidaritate națională și intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm”, spun ei. 

Scrisoarea vine la doar o zi după ce întreg mediul de afaceri s-a reunit pentru a face un apel către politicieni să contribuie la convingerea populației să se vaccineze.

Redăm mai jos apelul specialiștilor, după ce România a atins noi recorduri de cazuri de Covid și decese.

Stimate domnule președinte, stimați deputati și senatori, stimați oameni politici: 

1. Vă rugăm ca măcar în aceste zile cumplite pentru țară să vă asumați statutul cu care poporul  român v-a mandatat și să acționați responsabil și NUMAI în numele interesului public, unindu-vă  eforturile și buna-credință și punând capăt imediat crizei guvernamentale, care produce haos  decizional, inclusiv în domeniul sanitar. Această stare de fapt care poate fi redresată prin voința Dvs politică, ucide oameni zilnic 

2. Vă rugăm să prioritizați opiniile specialiștilor și să dispuneți chiar azi un pachet de măsuri  epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social și  pentru scăderea presiunii pe spitalele românești. Fiți conștienți că orice întârzieri bazate pe obiective  populiste aruncă România într-o situație tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de  vieți pierdute! 

3. Vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea dintre medici, emițând  un act normativ care să faciliteze alăturarea unei părți din personalul medical din alte specialități,  colegilor lor din secțiile Covid, în tratarea pacienților infectați. 

4. Conectarea tuturor vectorilor de imagine, inclusiv cultele și alinierea pe un mesaj public comun  pro vaccinare. Vaccinarea nu e doar o măsură de protecție personală, ci o măsură de sănătate publică. 5. Vă rugăm să deconectați cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică,  prin instituirea rapidă a unui grup de experți cu susținere ministerială, dar neafiliați politic, care să  poată coordona independent gestionarea vaccinării, care să poată emite decizii sanitare esențiale, fără  amestecul sau controlul factorului politic. Acest grup de experți trebuie să reunească și specialiști în  comunicarea medicală, responsabili de conectarea unor părți relevante din societate, și care să fie  capabili să realizeze inclusiv un dialog real cu reprezentanții cultelor. 

Ei spun că în Rețeaua de Solidaritate se găsesc profesioniști români bine pregătiți și bine conectati (în special  medici și cercetători din țară și din diaspora), dispuși să se implice și să colaboreze cu autoritățile,  pentru a ajuta la depășirea crizei.

”Haideți să ne unim competențele și buna credință pentru a ieși cât  mai repede din situația catastrofală, ce duce zilnic la pierderea a sute de vieți omenești în rândul alor noștri!”, scriu ei.

De asemenea, subliniază faptul că e un moment crucial în care clasa politică românească poate opri criza  guvernamentală, ”demonstrând maturitate, responsabilitate, dar și compasiune față de poporul român,  atât de încercat în aceste zile”.  

”E de asemenea ceasul al 12-lea în care și în România vocea specialiștilor trebuie pusă în prim-plan,  înlocuind orice discurs și decizie politică, cu impact medical epidemiologic.  

Puneți punct crizei guvernamentale și haideți să colaborăm în slujba românilor!”, încheie Rețeaua de Solidaritate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇